"Πως να αναπτύξω καλές σχέσεις με τον δάσκαλο του παιδιού μου;"

"Πως να αναπτύξω καλές σχέσεις με τον δάσκαλο του παιδιού μου;"

Μπορείτε να παίξετε σπουδαίο ρόλο στην αρχική εκπαίδευση του παιδιού σας να έχετε καλή σχέση με τον δάσκαλό του.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες της σχολικής επιτυχίας του παιδιού είναι να ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν και οι γονείς του.

Πολλοί γονείς όμως ανησυχούν για τις ισορροπίες που πρέπει να κρατάνε με το σχολικό περιβάλλον.

Μήπως το γνήσιο γονικό ενδιαφέρον εκληφθεί σαν ανάμειξη; Μήπως ο γονιός θεωρηθεί «πιεστικός»;

Πως μπορείτε να επωφεληθείτε τα μέγιστα από το σχολείο του παιδιού σας και τι περιμένει ένας δάσκαλος από έναν γονιό;

  

Γίνετε ο βοηθός του δασκάλου

Υπάρχουν σχολεία που καλοδέχονται την βοήθεια των γονιών. Αν μπορείτε να παίξετε κάποιο ρόλο στην τάξη του παιδιού σας κάντε το με τους όρους του σχολείου ως προς την συχνότητα και το είδος της βοήθειας που χρειάζεται και τον τρόπο που θα δοθεί.

 

Πάρτε ενεργό ρόλο και βοηθήστε το παιδί στα μαθήματα του:

 

  • Αν το παιδί σας πρέπει να διαβάσει βιβλία ή να κάνει εργασίες στο σπίτι, βρείτε ιδιαίτερο χρόνο και μέρος για να το βοηθάτε κάθε μέρα.

 

  • Να είστε ρεαλιστής και να μην το υπεραγχώνετε για να τα έχει όλα έτοιμα. 

 

  • Μιλήστε με το δάσκαλό του αν έχει υπερβολική δυσκολία στο να διαβάσει τα μαθήματά του στο σπίτι.

 

 

Συναντήσεις γονέων - δασκάλου

 

  • Η καλή σχέση γονιού – δασκάλου υποστηρίζει την μόρφωση του παιδιού.

 

  • Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του σχολείου. Πολλά σχολεία κάνουν συγκεντρώσεις πριν από την αρχή των μαθημάτων. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους γονείς να γνωρίσουν τον δάσκαλο των παιδιών τους αλλά και να γνωρισθούν μεταξύ τους.

 

  • Παίρνουν πληροφορίες για την λειτουργία του σχολείου και λύνουν όλες τις απορίες τους. Τα περισσότερα σχολεία κάνουν τακτικές συγκεντρώσεις ανά διαστήματα (π.χ. τρίμηνο) για να εξηγήσουν τις μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζουν. Κυρίως αναλύεται η μέθοδος ανάγνωσης που ακολουθεί το σχολείο και πως οι γονείς μπορούν ή πρέπει να βοηθήσουν στο σπίτι. Στις μεγαλύτερες τάξεις αναλύονται οι μέθοδοι που ακολουθούνται στην διδασκαλία των μαθηματικών (π.χ. κλάσματα ή προπαίδεια).

 

  • Προσωπικές συναντήσεις γίνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο – συνήθως δύο, κάθε φορά που δίνεται η βαθμολογία. Στην διάρκεια των συζητήσεων αυτών εξετάζεται η πρόοδος του παιδιού αφού δείτε τον έλεγχο ή τις εργασίες του. ίσως υπάρχουν ειδικά προβλήματα εργασίας ή συμπεριφοράς για να συζητηθούν αλλά είναι και ευκαιρία για να τονισθούν τα θετικά επιτεύγματα. Αν θέλετε να μιλήσετε ιδιαίτερα με το δάσκαλο ζητήστε ένα ραντεβού.

 

  • Οι εκδηλώσεις του σχολείου στο τέλος αλλά και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς δίνουν στους γονείς την ευκαιρία να δουν τη δουλειά της τάξης αλλά και του ίδιου του παιδιού τους σε διάφορους τομείς όπως τα εικαστικά το θέατρο ο αθλητισμός.

 

  • Πολλά σχολεία κυρίως ιδιωτικά, κάνουν σχολές γονέων για την υποστήριξη του έργου της ανατροφής και της εκπαίδευσης του παιδιού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 8 συχνές απορίες σχετικά με το διάβασμα του παιδιού σας!

5 συμβουλές για να φάει το παιδί σας ένα υγιεινό σχολικό σνακ

ενδυμασία, σχολικός εξοπλισμός και φαγητό : Τι πρέπει να ξέρετε;

Καταπολεμήστε το άγχος της σχολικής προσαρμογής!

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved