Ποιότητα στην προσχολική αγωγή: Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

Ποιότητα στην προσχολική αγωγή

Κέντρο προσχολικής αγωγής δεν είναι απλά ένας χώρος όπου το παιδί σας φυλάσσεται και απασχολείται κάποιες ώρες την ημέρα. Και δεν το στέλνετε εκεί μόνο επειδή δουλεύετε και δεν μπορείτε να το προσέξετε μόνη σας. Πιθανόν να το στείλετε ακόμη και εάν βρίσκεστε όλη μέρα στο σπίτι.

Στην εποχή μας ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντα, ο ρόλος του κέντρου προσχολικής αγωγής είναι πολλαπλός και σημαντικός. Όσον αφορά την ευκαιρία του παιδιού να κοινωνικοποιηθεί και να νιώσει ενταγμένο στο περιβάλλον των συνομηλίκων του.

Επίσης, το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί μέσα από το παιχνίδι,την διασκέδαση και την αλληλεπίδραση με παιδιά της ηλικίας του. Όλα αυτά αποτελούν αναγκαία συνθήκη, για την σωστή ψυχική και σωματική του ανάπτυξη.

Επιπλέον, θα προετοιμαστεί καλύτερα για την «ταλαιπωρία» του δημοτικού, καθώς τα περισσότερα αξιόλογα κέντρα προσχολικής αγωγής, εξασκούν τα παιδιά με τις κατάλληλες προγραφικές και προαναγνωστικές μεθόδους.Για παράδειγμα, θα γνωρίσει τα μουσεία, θα πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, θα κολυμπήσει, και θα νιώσει ενήλικος τρώγοντας το μεσημεριανό του παρέα με τους φίλους του.


Θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο στο παιδί σας και ψάχνετε για αυτό που μετράει παραπάνω από οτιδήποτε άλλο στην προσχολική αγωγή, την ποιότητα;

Η ποιότητα της προσχολικής αγωγής που θα λάβει το παιδί σας θα επηρεάσει όχι μόνο το δικό του μέλλον αλλά και αυτό του κόσμου που υπάρχει γύρω του.

Διαλέγοντας τώρα την κατάλληλη προσχολική αγωγή δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία για μία σωστή αρχή και το βοηθάτε να αναπτύξει το μυαλό το σώμα και το πνεύμα του. Γι΄ αυτό ψάξτε με την ησυχία σας. Ρωτήστε. Συγκρίνετε τις επιλογές και αποφασίστε.

 

 

Κοιτάξτε:

 • Ξεκινήστε κάνοντας επισκέψεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Σε κάθε επίσκεψη σκεφτείτε την πρώτη εντύπωση που σας έκανε ο χώρος. Αλλά μη σταματήσετε εκεί. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν το μέρος μοιάζει να είναι ασφαλές για το παιδί σας.

 

 • Οι παιδαγωγοί μιλάνε και παίζουν με τα παιδιά που βρίσκονται στην τάξη τους; Όταν μιλάνε σκύβουν ώστε να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το παιδί; Θα πρέπει πάντα να κάνετε περισσότερες από μία επισκέψεις στους χώρους που σας ενδιαφέρουν. Μείνετε όσο περισσότερο μπορείτε ώστε να αποκτήσετε μία καλή ιδέα για το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί το παιδί σας.

 

 • Ακόμα και όταν το παιδί αρχίσει να πηγαίνει στο σταθμό συνεχίστε να επισκέπτεστε το χώρο για να ελέγχετε. Ακούγοντας τα παιδιά χαρούμενα πως είναι οι φωνές των παιδαγωγών; Ακούγονται χαρούμενες και υπομονετικές; Ένα μέρος πολύ ήσυχο μπορεί να σημαίνει έλλειψη δραστηριοτήτων. Ένα πολύ θορυβώδες μέρος μπορεί να σημαίνει έλλειψη ελέγχου.

 

 

Ελέγξτε τα παρακάτω σημεία που θα σας βοηθήσουν να μετρήσετε την ποιότητα ενός βρεφικού ή νηπιακού σταθμού.

Καθώς επισκέπτεστε το χώρο, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 

Ζητήστε γενικές πληροφορίες για την λειτουργία του παιδικού σταθμού:

 

 • Λειτουργεί κατόπιν αδείας ο σταθμός;

 

 • Υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ προσωπικού και παιδιών;

 

 • Είναι οι παιδαγωγοί εκπαιδευμένοι και έμπειροι;

 

 • Ενθαρρύνονται οι επισκέψεις των γονιών;

 

 

Πως συμπεριφέρονται οι παιδαγωγοί στα παιδιά; 

 

 • Φαίνονται οι παιδαγωγοί να αγαπάνε πραγματικά τα παιδιά;

 

 • Χαμηλώνουν οι παιδαγωγοί στο ύψος των παιδιών για να τους μιλήσουν;

 

 • Καλωσορίζονται τα παιδιά μόλις μπουν στην τάξη;

 

 • Είναι γρήγορη η ανταπόκριση των παιδαγωγών στις ανάγκες των παιδιών ακόμη και σε δύσκολες στιγμές;

 

 • Έχουν κάνει οι παιδαγωγοί μαθήματα πρώτων βοηθειών;

 

 • Καλύπτει το πρόγραμμα της ημέρας τα ενδιαφέροντα των παιδιών;

 

 • Είναι πάντα διαθέσιμοι οι παιδαγωγοί να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας;

 

 • Συνηθίζει η παιδαγωγός να περιγράφει στους γονείς πως πέρασαν τη μέρα τους τα παιδιά;

 

 • Είναι καλοδεχούμενες οι ιδέες και οι προτάσεις των γονιών; Υπάρχουν τρόποι να συμμετέχετε στις δραστηριότητες του σταθμού;

 

 • Φαίνονται ευχαριστημένοι οι παιδαγωγοί και τα παιδιά όταν βρίσκονται μαζί;

 

 

Πως είναι ο χώρος του επιλεγμένου ή υποψήφιου προς επιλογή παιδικού σταθμού ;

 

 • Είναι η ατμόσφαιρα χαρούμενη και ευχάριστη;

 

 • Υπάρχει αυλή; Είναι περιφραγμένη; Μπορούν οι παιδαγωγοί να επιβλέπουν τα παιδιά ανά πάσα στιγμή; Υπάρχουν παιχνίδια;

 

 • Υπάρχουν διαφορετικές γωνίες για ήσυχο και ενεργητικό παιχνίδι; Υπάρχει αρκετός χώρος για όλα τα παιδιά;

 

 

Τι είδους δραστηριότητες παρέχει ο παιδικός σταθμός;

 

 •  Είναι οι δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών;

 

 • Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια και διδακτικό υλικό για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται στην τάξη;

 

 • Υπάρχει ποικιλία δραστηριοτήτων;

 

 • Είναι τα παιχνίδια καθαρά ασφαλή και σε σημείο που να μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά;

 

 

Γενικά


Συμφωνείτε με τις μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιεί ο σταθμός;
Ακούτε τις φωνές χαρούμενων παιδιών;
Βρίσκουν ανταπόκριση τα παιδιά όταν χρειάζονται κάτι;
Αισθάνεστε άνετα αφήνοντας το παιδί σας στο συγκεκριμένο χώρο;

 

Μετρήστε


Μετρήστε τον αριθμό των παιδιών στην τάξη. Κατόπιν μετρήστε τον αριθμό του προσωπικού που αντιστοιχεί στην ομάδα των παιδιών. Προφανώς όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των παιδιών που αντιστοιχεί σε κάθε ενήλικα τόσο περισσότερη προσοχή θα δέχεται το παιδί σας. Ένας μικρός αριθμός παιδιών ανά ενήλικα είναι σημαντικός για τα βρέφη και τα νήπια.

 

Ρωτήστε τους ίδιους τους δασκάλους και άλλους γονείς για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι γνώσεις και η εμπειρία των ενηλίκων που θα ασχοληθούν με το παιδί σας είναι σημαντικές. Μάθετε τι είδους εκπαίδευση έχει ο/η υπεύθυνος και ο/η παιδαγωγός. Κάντε τις ίδιες ερωτήσεις και για όποια άλλα άτομα έρχονται σε επαφή με το παιδί σας μέσα στο χώρο του παιδικού σταθμού.
Οι σωστοί και υπεύθυνοι επαγγελματίες θα χαρούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.
Άλλοι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτό τον παιδικό σταθμό μπορούν να σας πληροφορήσουν εάν και κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από την επιλογή τους, και εάν τα παιδιά τους επιστρέφουν ικανοποιημένα και χαρούμενα από την παραμονή τους στον χώρο.

 

Ο γενικός κανόνας είναι να ξεκινήσετε το ψάξιμο νωρίς, ώστε να έχετε χρόνο στην διάθεση σας, να συγκρίνετε και να επιλέξετε. Οι καλοκαιρινοί μήνες λοιπόν είναι οι καταλληλότεροι για να ξεκινήσετε τις επισκέψεις σας.

Οι υπεύθυνοι είναι πιο χαλαροί καθώς δεν υπάρχει ακόμη η πίεση των εγγραφών του Σεπτεμβρίου, και θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στην ξενάγηση σας. Μην ξεχνάτε ότι ακολούθως θα πρέπει να ενημερώσετε και το μικρούλι σας και να το εξοικειώσετε με τον χώρο που από το φθινόπωρο θα αποτελεί το δεύτερο σπίτι του

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved