Οδηγός κριτηρίων και αξιολόγησης παιδικών σταθμών

Ποιος είναι ο ιδανικός παιδικός σταθμός για το παιδί σας;

 

Με ποια κριτήρια θα αποφασίσετε και θα επιλέξετε τον καλύτερο;

 

Η παιδαγωγική ωφέλεια των χώρων προσχολικής αγωγής είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη και τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά πολλά

 


Αποφασίσατε πως ήρθε η ώρα να στείλετε το παιδί σας στο βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, όπου θα φιλοξενηθεί για τον επόμενο χρόνο. Άρα, ήρθε η ώρα της αναζήτησης του καλύτερου παιδικού σταθμού. Η σωστή και πλήρης έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να καταλήξετε σε μια επιλογή που θα είναι συγχρόνως ασφαλής για το παιδί σας, αλλά και κατάλληλη για τις ανάγκες σας. Θα πρέπει να συγκεντρώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σωστή φροντίδα του παιδιού σας.

 

Η παιδαγωγική ωφέλεια των χώρων προσχολικής αγωγής είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Οι γονείς γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της προσχολικής παιδείας και είναι πρόθυμοι να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ερώτημα που τους βασανίζει όμως είναι αν ο χώρος είναι κατάλληλος για το παιδί τους.

 

Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσετε ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες; Ποια τα κριτήρια επιλογής σας; Κάντε μια λίστα με τις απαιτήσεις σας από έναν παιδικό σταθμό. Αναζητάτε ένα σταθμό κοντά στο σπίτι σας ή κοντά στη δουλειά σας; Ζητάτε να παρέχει στο παιδί σας ειδικά μαθήματα, όπως ο χορός ή η εκμάθηση ξένης γλώσσας;

 

 

 

Tι προσφέρει ο χώρος προσχολικής αγωγής;

 

Μέσα στο χώρο προσχολικής αγωγής το παιδί θα εθιστεί στην αυτοπειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό, την αυτοσυγκράτηση, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και στη συνύπαρξη με τα άλλα παιδιά

 

Ο όρος «χώρος προσχολικής αγωγής» ή «παιδικός- βρεφονηπιακός σταθμός» σημαίνει τη χρησιμότητα των χώρων όπου φιλοξενούνται τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η παροχή αγωγής έχει εξαιρετική σπουδαιότητα, επειδή το παιδί βρίσκεται στην ηλικία κατά την οποία πλάθεται και διαμορφώνεται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του, για αυτό και έχει ανάγκη τη βοήθεια και την καθοδήγηση κάποιου μεγαλυτέρου.

 

Μέσα στο χώρο προσχολικής αγωγής το παιδί θα εθιστεί στην αυτοπειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό, την αυτοσυγκράτηση, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και στη συνύπαρξη με τα άλλα παιδιά. Θα αποκτήσει κοινωνική συμπεριφορά, θα γνωρίσει και θα νιώσει τη χαρά της φιλίας, θα μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να περιφρουρεί τα δικαιώματά του σεβόμενο ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις του.

 

Θα μάθει ότι πέραν των δικαιωμάτων του έχει και κάποιες ευθύνες και υποχρεώσεις, μικρές βέβαια αλλά τόσο βασικές για την ανάπτυξή του. Θα αναπτύξει την πρωτοβουλία του, θα γίνει συναισθηματικά αυτάρκης, ανεξάρτητο και με αυτόνομη προσωπικότητα.

 

Ο χώρος της προσχολικής αγωγής παρέχει, όμως, εκτός της αγωγής και παιδεία. Με το σύστημα «παίζω και μαθαίνω» τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της γνώσης. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την αφήγηση παραμυθιών, τραγούδια και κουκλοθέατρο, αλλά και άλλες δραστηριότητες που οξύνουν την αντίληψη και την προσοχή τους με αισθητηριακές ασκήσεις, εξασκούν τις δεξιότητές τους με κατασκευές και χειροτεχνίες, εκφράζονται με τη ρυθμική, το χορό και τη δραματοποίηση, γνωρίζουν τα γράμματα και τους αριθμούς.

Επίσης, τα παιδιά εκτονώνουν την ενέργειά τους μέσω του κινητικού παιχνιδιού, ενώ αποκτούν καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα μέσα από την αισθητική αγωγή και την καλλιέργεια του πνεύματος.

 

 

 

Ήρθε ο καιρός να κάνετε τη δική σας έρευνα!

 

Αρχικά, θα πρέπει να τηλεφωνήσετε όσο πιο έγκαιρα μπορείτε στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής σας (από τον Απρίλιο) για να πάρετε γενικές πληροφορίες όπως, το ωράριο, ηλικία, φαγητό, σχολικό και να ξεχωρίσετε τους πλέον ενδιαφέροντες βάσει των κριτηρίων σας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τον πρακτικό οδηγό που σας παραθέτουμε και πάρτε τις πρώτες πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Επίσης, μπορείτε κάλλιστα να ζητήσετε τη γνώμη συγγενών ή φίλων που ήδη στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς.

 

Έπειτα, επισκεφτείτε τους για να σχηματίσετε μια πιο σφαιρική άποψη για τις δραστηριότητες και το γενικό τους πρόγραμμα. Ζητήστε να συναντηθείτε με το διευθυντή και το προσωπικό του εκάστοτε σταθμού. Έτσι, πρωτίστως θα δείτε τους χώρους, αλλά και τους εργαζομένους «εν δράσει». Επιπλέον, θα μάθετε για το ύψος των διδάκτρων, αλλά και το ωράριο, τις αργίες, τις εκδηλώσεις, τις διακοπές, αλλά και το πρόγραμμα ή τη διατροφή των παιδιών. Επίσης, θα ζητήσετε να πάρετε γραπτώς και το πρόγραμμα των ημερησίων δραστηριοτήτων.

 

 

 

Ποιες ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε κατά την επίσκεψή σας σε ένα παιδικό σταθμό

 

Όταν επισκεφθείτε έναν παιδικό σταθμό για να πάρετε τις πληροφορίες που θέλετε καλό είναι να κάνετε και πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα:

 

 • Ποια είναι η αναλογία δασκάλων – παιδιών ανά τμήμα; Η συνήθης ιδανική είναι ένας προς πέντε για παιδιά 3 ετών, ένας προς επτά για ηλικία έως 4 ετών και ένας προς δεκαπέντε για παιδιά από 5 ετών και άνω.

 

 • Ποια πρέπει να είναι η σχέση του δασκάλου με τα παιδιά; Είναι φιλικός, στοργικός και υπεύθυνος;

 

 • Πληρώνονται οι νηπιαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό επαρκώς και τακτικά; Ένας εργαζόμενος χρειάζεται εκτός από την κοινωνική και φαρμακευτική και την οικονομική ασφάλεια για να αποδώσει τα μέγιστα. Αν το προσωπικό αλλάζει κάθε τόσο, τότε δεν υπάρχει χρόνος για να αναπτυχθεί μια σωστή σχέση παιδαγωγού – παιδιού και το παιδί υφίσταται συναισθηματικές αλλαγές, που δεν το ωφελούν. Τα παιδιά δένονται με τον παιδαγωγό που τα φροντίζει και χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις όποιες αλλαγές. Άρα, αποκλείστε σταθμούς, όπου το προσωπικό αλλάζει συχνά.

 

 

 

 

 

Η επιλογή παιδικού σταθμού είναι προσωπική υπόθεση

 

Αφού λοιπόν επισκεφθείτε όσους περισσότερους σταθμούς μπορείτε, η καλύτερη επιλογή για εσάς είναι εκεί όπου αισθανθήκατε ότι το παιδάκι σας θα περνάει καλά, θα μάθει πράγματα και εσείς θα είσαστε ήσυχοι στη δουλειά σας. Για να εμπιστευτείτε λοιπόν την καθημερινότητα του παιδιού σας στους ανθρώπους ενός παιδικού σταθμού θα πρέπει να έχετε πειστεί ότι στο εν λόγω μέρος εργάζονται άνθρωποι με την κατάλληλη εξειδίκευση, με ιδιαίτερη όρεξη και φιλική διάθεση, ικανοί να φροντίζουν στο έπακρον για την ασφάλεια, την αγωγή, την εκπαίδευση, καθώς και για τη διασκέδαση βέβαια του παιδιού σας μέσα σε ένα ζεστό, καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον.

 

 

 

 

Τι ξεχωρίζει έναν «καλό» από έναν «κακό» παιδικό σταθμό;

 

Πολλοί γονείς ξεκινούν την έρευνα μήνες πριν καταλήξουν στην επιλογή που τους βολεύει, επειδή γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή και στη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού τους.

 

Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένες προδιαγραφές που μπορούν να καθορίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ένας παιδικός σταθμός.

 

 • Η καλή του φήμη. Οι καλοί παιδικοί σταθμοί συνήθως προσφέρουν μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα που προσπαθεί να μοιάσει στο οικογενειακό περιβάλλον του κάθε παιδιού. Παρατηρήστε τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί όταν επισκεφθείτε τον κάθε παιδικό σταθμό. Αν τα παιδάκια φαίνονται χαρούμενα και ευτυχισμένα κι αν και οι γονείς τους πούνε το ίδιο τότε μη διστάσετε να επιλέξετε από αυτές τις εντυπώσεις τον παιδικό σταθμό.
  Αλλά, αν ακούσετε παράπονα από πολλούς γονείς, τότε κοιτάξτε τον επόμενο σταθμό στον κατάλογό σας!
 • Οι κανόνες λειτουργίας του. Ένας καλός παιδικός σταθμός πρέπει να λειτουργεί μέσα σε προκαθορισμένα πλαίσια για να μπορεί να προσφέρει συνεχώς καλή ποιότητα υπηρεσιών στο παιδί σας. Για αυτό θα πρέπει να ελέγξετε ότι διαθέτει ξεκάθαρους γραπτούς κανόνες για τα πάντα: από τις ώρες λειτουργίας μέχρι την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως είναι μια πυρκαγιά ή η πρόκληση ατυχήματος! Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι κανόνες θα πρέπει να είναι πιο χαλαροί, όπως παραδείγματος χάριν το να επισκέπτεστε τον παιδικό σταθμό οποιαδήποτε ώρα το επιθυμείτε.
 • Η φιλοσοφία του σταθμού και η παιδαγωγική αντίληψη των ιθυνόντων. Πρέπει να γνωρίσετε την παιδαγωγική αντίληψη που εκφράζει τον παιδικό σταθμό η οποία πρέπει να είναι ταυτόσημη με το περιβάλλον του παιδικού σταθμού. Πρέπει μάλιστα να γνωρίσετε και τη φιλοσοφία του ιδιοκτήτη του παιδικού σταθμού, αφού πρώτα μιλήσετε μαζί του. Δηλ. πως εκφράζετε για το αντικείμενο, για το παιδί, για τους συνεργάτες του και για τους γονείς, τι προτεραιότητες θέτει, κτλ.
 • Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλοντας χώρος. Πρέπει να παρατηρήσετε το περιβάλλον του κτιρίου που στεγάζει τον παιδικό σταθμό. Πως είναι οργανωμένος. Τι μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει. Εάν είναι νεόδμητο κτίριο. Τι επίπλωση προσφέρει και αν ο διάκοσμός του είναι ζεστός και ευχάριστος με ζωηρά χρώματα και σχέδια. Να προσέξετε τα εξωτερικά σημεία του χώρου. Ο τόπος που είναι οργανωμένος ο χώρος της αυλής και του κήπου. Η ασφάλεια που προσφέρει ο χώρος και φυσικά αν είναι αρκετά μεγάλος για τις δημιουργικές ασχολίες που προσφέρουν στα παιδιά.

 

Αν η τακτική του σταθμού απαγορεύει αυστηρά την προσέλευση για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα ενός παιδιού με κρυολόγημα, αυτό είναι καλό σημάδι. Δηλαδή, σημαίνει ότι φροντίζει για τη γενική υγεία των παιδιών και τα προφυλάσσει. Ένα ακόμα καλό σημάδι είναι όταν ζητάει αποδείξεις ότι όλα τα παιδιά είναι σωστά εμβολιασμένα και φροντίζει να εμβολιάζει και το προσωπικό του. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην περίπτωση κρούσματος ψειρών. Στην περίπτωση που ενημερωθούν ότι κάποιο παιδάκι έχει ψείρες καλό θα είναι να λάβουν φαρμακευτική αγωγή και οι εκπαιδευτικοί του σταθμού.

 

 

 

Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων;

 

Το παιδάκι σας σε αυτήν την ηλικία, δηλαδή μεταξύ 2 έως 5 ετών χρειάζεται συνεχώς αλλαγή εικόνων και ποικιλία δραστηριοτήτων γιατί βαριέται εύκολα. Αν το πρόγραμμα ενός παιδικού σταθμού είναι στατικό και μονότονο και δεν ανανεώνεται, τότε το περιβάλλον αυτό δεν θα βοηθήσει το παιδί σας να περάσει καλά, να μάθει νέα πράγματα και κατ’ επέκταση να εξελιχθεί.

 

Σωματική άσκηση


Αντιθέτως, αν υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολύ χρόνο για σωματική άσκηση, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια, γεύματα και ελεύθερο χρόνο, τότε το παιδί παίρνει ερεθίσματα για να μάθει περισσότερα με μεγάλη διάθεση και η ζωή του κυλά ευχάριστα και ευτυχισμένα.

 

 

Εκμάθηση της αλφαβήτου- αριθμών


Αν στις δραστηριότητες του εκάστοτε παιδικού σταθμού ή νηπιαγωγείου περιλαμβάνεται και η εκμάθηση της αλφαβήτου και των αριθμών δεν είναι διόλου κακό! Βέβαια, δεν θα έπρεπε αυτό να αποτελέσει το βασικό σας κριτήριο για την επιλογή σας. Να θυμάστε πάντα ότι ο Παιδικός Σταθμός δεν είναι σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

Ανάπτυξη αυτοδυναμίας


Προτιμότερο είναι η έμφαση να δίνεται στην ανάπτυξη της αυτοδυναμίας και της δημιουργίας ενός παιδιού μέσα από τη δοκιμή νέων πραγμάτων που δυναμώνουν τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Τα καλύτερα προγράμματα ενός παιδικού σταθμού ενθαρρύνουν με τα σωστά παιχνίδια και τις κατάλληλες δραστηριότητες την πρόοδο του παιδιού σας.

 

 

Ψυχαγωγία και αγωγή


Δραστηριότητες όπως αθλητισμό από επαγγελματίες γυμναστές, μουσική από δασκάλα μουσικής, εργαστήρια καλλιτεχνικής έκφρασης από καλλιτέχνες. Φυσικά αυτοί οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν χώρους μουσικής αγωγής, θεατρικού παιγνιδιού, καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, γυμναστικής, ρυθμικής, ξένων γλωσσών κ.α. Αν υπάρχουν, τότε σημαίνει ότι ο παιδικός σταθμός προσφέρει ψυχαγωγία, αγωγή και όχι απλώς φύλαξη.

 

 

 

 

Έχει το προσωπικό τα κατάλληλα προσόντα;

 

Ένας σωστός παιδικός σταθμός διαθέτει συνεργάτες οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, είναι υπεύθυνοι και έτοιμοι να φροντίσουν με αγάπη τα παιδιά

 

Ένα σημαντικό κριτήριο που ένας γονιός επιλέγει να στείλει το παιδί του στον παιδικό σταθμό αντί να το αφήσει στο σπίτι υπό τη φροντίδα μιας ξένης κυρίας, Ελληνίδας ή αλλοδαπής, που όμως δεν θα διαθέτει τα τυπικά προσόντα ενός ειδικευμένου παιδαγωγού είναι ακριβώς αυτό: η ειδικότητα και τα τυπικά προσόντα! Ένας σωστός λοιπόν παιδικός σταθμός διαθέτει συνεργάτες που έχουν τελειώσει κάποια ανώτατη ή ανώτερη παιδαγωγική σχολή, δημόσια ή ιδιωτική και είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι να φερθούν στα παιδιά σας με υπευθυνότητα, ενθουσιασμό και αγάπη.
Όταν επισκέπτεστε έναν παιδικό σταθμό προσέξτε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά των παιδαγωγών προς τα παιδιά και τη σχέση που έχουν αναπτύξει μαζί τους.

 

Αν είναι απρόσεκτοι, απρόσιτοι, ανυπόμονοι, αφηρημένοι, υπέρ τω δέον αυστηροί και φωνάζουν για να επιβληθούν, τότε σίγουρα δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να φροντίσουν το παιδί σας. Αν πάλι, η τακτική τους σε θέματα όπως η ώρα του ύπνου, η πειθαρχία σε απλούς κανόνες, το φαγητό και οι γνώσεις τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων σας ικανοποιούν, τότε εμπιστευτείτε τους το παιδί σας.

 

Ένας καλός και εκπαιδευμένος παιδαγωγός θα σας ζητήσει επίσης λεπτομέρειες για την υγεία του μικρού ή της μικρής σας και τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες του και σίγουρα θα φροντίσει το παιδί σας ανάλογα αν προκύψει η περίσταση.

 


Επίσης, θα έχει φροντίσει να διατηρεί τη σωστή αναλογία παιδαγωγών – παιδιών και θα πληρώνει καλά και εγκαίρως το προσωπικό του ώστε αυτοί να ασχολούνται απερίσπαστοι με τη συνεχή και ποιοτική φροντίδα των παιδιών.

 

 

 

 

Είναι οι χώροι καθαροί και ασφαλείς;

 

Η νομοθεσία του κράτους μας ορίζει τους κανόνες καθαριότητας και ασφάλειας ώστε να δώσει άδεια λειτουργίας σε έναν παιδικό σταθμό αν ο σταθμός τους πληροί. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση αυτών των κανόνων παρά η δική μας προσεκτική παρατήρηση. Είναι καθαρά τα πατώματα, οι τοίχοι, η κουζίνα, οι τουαλέτες;

 

Είναι το κτίριο ασφαλές, τηρεί όλες τις απαραίτητες πολεοδομικές προδιαγραφές; Αερίζεται και θερμαίνεται επαρκώς το κτίριο; Είναι περιφραγμένος ο προαύλιος χώρος; Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες ασφαλείας, που συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του σταθμού:

 

 • Τα παιχνίδια πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να μην έχουν χαλαρά ή σπασμένα μέρη.

 

 • Τα παράθυρα πρέπει να έχουν κάγκελα ή κλειδαριές ασφαλείας.

 

 • Ελέγξτε ότι υπάρχει πλήρες φαρμακείο πρώτων βοηθειών και ρωτήστε εάν το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο για να δώσει τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί που το απευχόμαστε.

 

 • Όλα τα φάρμακα και τα απορρυπαντικά προϊόντα πρέπει να βρίσκονται κλειδωμένα σε σημεία που δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

 

 • Πρέπει να υπάρχει πυρασφάλεια και ανιχνευτές φωτιάς αλλά και τα θερμαντικά σώματα πρέπει να είναι καταλλήλως επενδυμένα.

 

 • Αν υπάρχει προαύλιο πρέπει να είναι επίπεδο με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, τοιχάκια ή πετραδάκια, που σε περίπτωση πτώσης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα.

 

 

 

 

Υπάρχει άδεια λειτουργίας του παιδικού σταθμού σε ισχύ… ή μήπως δεν έχει ανανεωθεί για κάποιους λόγους;

 

Το παραπάνω ερώτημα είναι πολύ σημαντικό και η απάντησή του ακόμα πιο σημαντική. Αν ένας παιδικός σταθμός λειτουργεί χωρίς άδεια μην το σκεφτείτε καν να τον επισκεφτείτε. Σημαίνει ότι δεν εκπληρώνει τις βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας. Για αυτό, ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας του. Οι Παιδικοί Σταθμοί πρέπει να πληρούν τους κρατικούς κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας. Αν και μια άδεια λειτουργίας σε ισχύ δεν διασφαλίζει απαραίτητα τη σωστή λειτουργία ενός Παιδικού Σταθμού από μόνη της, εντούτοις είναι ένα πρώτο σημάδι εμπιστοσύνης εκ μέρους σας. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα εκτιμήσετε εσείς οι ίδιοι με τα δικά σας υποκειμενικά κριτήρια.

 

 

 

 

Πότε είναι ένα παιδάκι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό;

Αφού λοιπόν έχετε κάνει μια σοβαρή έρευνα αποφασίζετε σε ποιον σταθμό επιθυμείτε να στείλετε το παιδί σας. Πώς όμως αποφασίζετε αν και το παιδάκι σας είναι έτοιμο να πάει στον παιδικό σταθμό με ευχαρίστηση και να επωφεληθεί από την παραμονή του εκεί;


Μία απάντηση θα ήταν το γνωστό «ή τριών μηνών ή τριών ετών» που σημαίνει ότι το παιδί ή θα πάει όταν είναι βρέφος ακόμη, ώστε να προσαρμοστεί εύκολα και να δεχθεί το σχολείο σαν πραγματικότητα, ή όταν θα έχει αποκτήσει μια σχετική ωριμότητα και αυτονομία.


Η ωριμότητα του παιδιού δεν είναι το μόνο κριτήριο. Αντίθετα και η έλλειψη ωριμότητας καθιστά αναγκαία τη μετάβαση του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά που μένουν απαθή και απλά παρακολουθούν τα δρώμενα, που δεν έχουν πρωτοβουλία και θάρρος, που είναι δεμένα ακόμα με ένα φανταστικό ομφάλιο λώρο με τους γονείς και την οικογένεια θα πρέπει να χειραφετηθούν και να αυτονομηθούν και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πάνε στο σχολείο. Άρα πότε πρέπει να πάει στον παιδικό σταθμό το παιδί σας;
Αναρωτηθείτε λοιπόν για τα ακόλουθα:

 

 

 

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία του παιδιού;

 

Ένα παιδάκι είναι συνήθως έτοιμο να δεχθεί με ευχαρίστηση να πάει στον παιδικό σταθμό γύρω στα 2,5 του χρόνια. Άλλωστε οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί αυτό το ηλικιακό όριο θέτουν. Όμως δεν σημαίνει ότι έχοντας ένα παιδάκι τη σωστή ηλικία είναι αυτόματα και έτοιμο να δεχτεί αυτή την αλλαγή περιβάλλοντος και ότι αυτή συνεπάγεται.
Διότι ένα παιδί τριών ετών μπορεί να είναι τελείως ανώριμο γιατί έχει ανατραφεί σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον που του έχει στερήσει την ευκαιρία να ασκήσει τις φυσικές του ικανότητες και να καλλιεργήσει την έμφυτη ροπή προς την ανεξαρτησία.
Αντίθετα πολλά παιδιά στην ηλικία των 2 ή 2 ½ ετών είναι τόσο ανεξάρτητα που επιδιώκουν τη συνύπαρξη με άλλα παιδιά, σε ένα χώρο που τους δίνει το δικαίωμα της δράσης και της πρωτοβουλίας.

 

  

Μπορεί να μείνει μακριά σας;

Τα παιδάκια που έχουν στο σπίτι τη φροντίδα της γιαγιάς ή μιας νταντάς προσαρμόζονται ευκολότερα στο καινούργιο περιβάλλον ενός σταθμού, μιας και έχουν ήδη συνηθίσει την απουσία σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας. Αν όμως εσείς ασχολείστε αποκλειστικά για τη φροντίδα του μέχρι σήμερα, τότε ίσως να χρειαστεί να τα προσαρμόσετε στην καινούργια πραγματικότητα πριν τα στείλετε στον παιδικό σταθμό που έχετε επιλέξει.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να τα αφήσετε για μια ημέρα στη γιαγιά ή ένα σαββατοκύριακο στη φίλη σας που κι εκείνη έχει συνομήλικο παιδάκι. Αν αυτό δεν είναι εύκολο, δοκιμάστε να το πηγαίνετε περισσότερη ώρα στην παιδική χαρά ή σε έναν παιδότοπο, όπου θα μπορεί να παίξει με παιδάκια της ηλικίας του και να συνηθίσει την παρέα τους.

Τα πιο πολλά παιδάκια πάντως αποχωρίζονται εύκολα τους γονείς για να δοκιμάσουν αυτή την καινούργια υπέροχη εμπειρία. Πάντως, ίσως στην αρχή να πρέπει να ακολουθήσετε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα αφήνοντας το στον παιδικό σταθμό μόνο για λίγες ώρες μέχρις ότου προσαρμοστεί.

 

  


Είναι το παιδί σας αρκετά ανεξάρτητο;

Το παιδάκι σας θα πρέπει να μπορεί να κάνει μερικά πράγματα μόνο του σε αυτήν την ηλικία, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, να τρώει μόνο του, ή να πλένει τα χεράκια του μετά από κάθε δραστηριότητα. Αν δεν είναι έτοιμο βοηθήστε το να αποκτήσει αυτές τις ικανότητες πριν το στείλετε στον παιδικό σταθμό.

 

 

 

Έχει καλή φυσική κατάσταση;

Αν ένα παιδάκι εκ φύσεως ή λόγω κάποιου προβλήματος υγείας δεν φαίνεται έτοιμο να συμμετέχει σε ένα έντονο πρόγραμμα ομαδικού παιχνιδιού ή αν κοιμάται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε ίσως να πρέπει να το προετοιμάσετε με ειδικότερους τρόπους, όπως να το κρατάτε περισσότερες ώρες ξύπνιο, πηγαίνοντάς το στο πάρκο, την παιδική χαρά, ή τον παιδότοπο και φυσικά να του φτιάξετε ένα πρόγραμμα ύπνου -βραδινού και απογευματινού -το οποίο σιγά-σιγά θα συνηθίσει. Επίσης, όταν ξεκινήσετε να το πηγαίνετε στον παιδικό σταθμό, δοκιμάστε για λίγες ώρες στην αρχή και μετά σταδιακά αφήστε το να ενταχθεί στο πλήρες πρόγραμμα.

 

 

 

Του αρέσει να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια;

Μιας και το παιδάκι μέχρι σήμερα έμενε σπίτι μαζί σας ίσως δεν είναι συνηθισμένο στα ομαδικά παιχνίδια, ιδίως αν είναι και μοναχοπαίδι. Σε έναν παιδικό σταθμό όμως το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ομαδικές δραστηριότητες, όπου τα παιδάκια συμμετέχουν ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο παίζουν και μαθαίνουν στην πράξη για τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνικοποίηση, τον ευγενή ανταγωνισμό και την ανάγκη να μπορεί να μοιράζεται πράγματα με άλλα άτομα, εκτός των μελών της οικογένειάς του. Όλα αυτά βέβαια γίνονται με κάποιους κανόνες. Άρα μαθαίνουν και την έννοια της πειθαρχίας.

Αν, όπως συμβαίνει συνήθως το παιδάκι σας είναι κάπως ατίθασο και ασυνήθιστο στην ομαδική δουλειά, τότε δείξτε του το πώς. Καλό θα ήταν να το πηγαίνετε για συχνές βόλτες σε μέρη όπου θα μπορεί να γνωρίσει συνομήλικα παιδιά και να γίνει πιο κοινωνικό. Αν πάλι έχετε φίλες που έχουν και εκείνες μικρά παιδιά, μπορείτε να τα καλείτε σπίτι να παίζουν όλα μαζί και να τους βάζετε μικρούς και βασικούς κανόνες για το ομαδικό παιχνίδι, όπως ότι πρέπει να παίζουν όλα, να μην παραμερίζεται κάποιο που είναι πιο ντροπαλό από τα άλλα, να μην μαλώνουν μεταξύ τους, κτλ.

 

 

 

Μπορεί να ακολουθήσει ένα ορισμένο πρόγραμμα;

Οι παιδικοί σταθμοί ακολουθούν ένα ορισμένο ημερήσιο πρόγραμμα, όπως παιχνίδι, διάβασμα, φαγητό, ύπνο, κλπ., πράγμα που είναι πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά, γιατί τους μαθαίνει νωρίς να προγραμματίζουν τη ζωή τους κι έτσι να αισθάνονται ασφαλέστερα και ήρεμα.

Αν μέχρι σήμερα οι ρυθμοί σας ήταν χαλαροί, δοκιμάσετε να προγραμματίσετε τη μέρα σας πριν το στείλετε στον παιδικό σταθμό. Προσπαθήστε για παράδειγμα να έχετε σταθερή ώρα φαγητού, σταθερή ώρα επίσκεψης στο πάρκο και φυσικά σταθερή ώρα που το παιδάκι σας πάει για ύπνο.

 

 

 

 

Το μεγάλο δίλημμα:


Παιδικός Σταθμός ή σπίτι με τη γιαγιά και τον παππού;

Αναρωτηθήκατε γιατί θέλετε να στείλετε το αγγελούδι σας στον παιδικό σταθμό; Πιστεύετε ότι έτσι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για το νηπιαγωγείο και αργότερα για το δημοτικό σχολείο; Μήπως αυτό εξυπηρετεί καλύτερα εσάς και το πρόγραμμά σας;

Οι έρευνες πάντως δείχνουν ότι ένα παιδάκι εξελίσσεται το ίδιο καλά τόσο σε έναν καλό παιδικό σταθμό όσο και στο σπίτι με τη σωστή φροντίδα από εσάς, ή τη γιαγιά και τον παππού. Ότι και εάν αποφασίσετε, να θυμάστε ότι τα παιδάκια προοδεύουν και είναι ευτυχισμένα όταν ζουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Πολλές ευχάριστες, δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες! Και αυτό μπορεί να συμβαίνει με επιτυχία τόσο στο σπίτι όσο και στον παιδικό σταθμό.

Αφού σιγουρευτείτε λοιπόν για την επιλογή σας, κάντε έγκαιρα την εγγραφή του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό που επιλέξατε και εσείς απολαύστε τις φετινές σας διακοπές, σίγουροι ότι το παιδί σας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σε ένα οργανωμένο πλαίσιο έξω-οικογενειακής φροντίδας, αγωγής και εκπαίδευσης.

 

 

 

 


Και οι γονείς χρειάζονται την κατάλληλη προετοιμασία

 

Πριν τη μεγάλη στιγμή, του παιδικού σταθμού, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν υπερβολικά

 

Οι γονείς και περισσότερο οι μαμάδες προετοιμάζουν από νωρίς τα παιδιά τους για το τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο αλλά δυστυχώς κάνουν το λάθος να παραμελούν να προετοιμάσουν τον εαυτό τους γι’ αυτό το μεταβατικό στάδιο. Αυτό που δε συνειδητοποιούν όμως είναι ότι η δική τους προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του παιδιού τους. Διαβάστε λοιπόν τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να διευκολύνετε τον εαυτό σας και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν έρθει η στιγμή να αποχωριστείτε το παιδάκι σας.

 

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να δουλέψετε λίγο πάνω στα θέματα εμπιστοσύνης. Είναι απαραίτητο γονείς και παιδιά να μάθουν να εμπιστεύονται τους δασκάλους και να χτίσουν γερές και ασφαλείς σχέσεις μαζί τους, μας λένε οι ειδικοί. Ιδίως για έναν γονιό είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να εμπιστεύεται το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει το παιδάκι του και θα περνάει μαζί του ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.

 

Πολύ συχνά, αυτό που πραγματικά ενοχλεί τους γονείς είναι ότι πρέπει να αποχωριστούν το παιδί τους. Έχουν μάθει να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το πλασματάκι από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο και τους είναι πολύ δύσκολο να παραχωρήσουν μέρος του ελέγχου που έχουν πάνω στο παιδί τους σε τρίτους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό οι γονείς και ιδίως οι μαμάδες είναι μέσω της εξάσκησης και της επανάληψης.

 

Όταν για παράδειγμα το παιδί τους είναι ακόμα βρέφος, οι μητέρες θα πρέπει να το αφήνουν συχνά με συγγενικά τους πρόσωπα, φίλους ή και γείτονες που εμπιστεύονται και να μην περνούν εικοσιτέσσερις ώρες τα εικοσιτετράωρο μαζί του. Μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με άλλους γονείς. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ το να μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες εμπειρίες με σας και μπορεί να αισθάνονται το ίδιο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είσαστε μόνοι σας.

 

Χαρείτε γι’ αυτή τη σημαντική στιγμή - ορόσημο. Αντί να πείτε «πάει, το παιδί μου μεγάλωσε και δε με χρειάζεται πια», σκεφτείτε απλά ότι έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή του και έχει εσάς δίπλα του να του δώσετε ασφάλεια, σιγουριά και υποστήριξη.

 

Συμμετέχετε. Πολλοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία θεωρούν άκρως σημαντική την ενεργή συμμετοχή των γονιών στα δρώμενα και τις αποφάσεις τους. Γνωρίστε τους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό και δείτε τι άνθρωποι είναι. Πρέπει επίσης να μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας και να συγκρίνετε τις δικές σας απόψεις για το πώς είναι τα πράγματα στον παιδικό σταθμό με τις δικές τους καθημερινές εμπειρίες. Αν καταλάβετε ότι το πιτσιρίκι σας έχει κάποιο πρόβλημα, έχετε κάθε δικαίωμα να διερευνήσετε το ζήτημα και να μάθετε τι συμβαίνει.

 


Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερό σας χρόνο. Μέχρι να πάει το παιδί σας σχολείο, όλη σας η ζωή περιστρεφόταν γύρω από αυτό. Τώρα είναι η ευκαιρία να ασχοληθείτε λίγο με τον εαυτό σας τις ώρες που λείπει το παιδί σας και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα ενδιαφέροντά σας. Διαβάστε ένα βιβλίο, επισκεφτείτε μια φίλη ή απλά ξεκουραστείτε. Έτσι θα ανακτήσετε και πάλι τη χαμένη σας ενέργεια για να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας όταν επιστρέψει σπίτι και δε θα μετράτε ένα-ένα τα λεπτά μέχρι να το ξαναδείτε.

 

 

 

 


30 χρήσιμες ερωτήσεις για να θέσετε στους
υπεύθυνους των παιδικών σταθμών

 

Για να σας διευκολύνουμε σας παραθέτουμε ένα χρήσιμο ερωτηματολόγιο για να πάρετε μαζί σας όταν επισκέπτεστε τους υποψήφιους παιδικούς σταθμούς. Σκεφθήκαμε λοιπόν να σας προτείνουμε τις παρακάτω 30 πιο σημαντικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνετε στον εκάστοτε υπεύθυνο του παιδικού σταθμού. Έτσι, θα μπορείτε να συγκρίνετε τις απαντήσεις με την ησυχία στο σπίτι σας και να εξάγετε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για καθένα από αυτούς που σας ενδιαφέρουν.

 

 • Πόσο καιρό λειτουργεί το σχολείο σας;

 

 • Υπάρχει άδεια λειτουργίας σε ισχύ;

 

 • Πρέπει το παιδί να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα;

 

 • Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας του παιδικού σταθμού;

 

 • Πόσα παιδιά περιλαμβάνει το γκρουπ που θα μετέχει το παιδί μου;

 

 • Πόσοι παιδαγωγοί αντιστοιχούν σε κάθε γκρουπ;

 

 • Ποιο είναι το πρόγραμμα αργιών – διακοπών;

 

 • Ποια είναι τα δίδακτρα;

 

 • Πληρώνουμε και κατά την περίοδο των διακοπών;

 

 • Πότε και πώς μπορώ να πληρώσω;

 

 • Μπορώ να σας επισκέπτομαι ελεύθερα;

 

 • Γίνονται τακτικές συναντήσεις γονέων – εκπαιδευτικών;

 

 • Ποια πρέπει να είναι τα προσόντα των παιδαγωγών; Τα κατέχουν τα άτομα του παιδικού σας σταθμού;

 

 • Το προσωπικό σας απασχολείται μόνιμα στον σταθμό σας;

 

 • Ποια είναι η εκπαιδευτική σας γραμμή;

 

 • Διαθέτετε παιχνίδια ανάλογα της ηλικίας του παιδιού μου;

 

 • Υπάρχουν ασφαλείς εξωτερικοί χώροι παιχνιδιού;

 

 • Υπάρχουν χώροι για άλλες δραστηριότητες;

 

 • Μπορώ να δω το ημερήσιο / εβδομαδιαίο πρόγραμμα;

 

 • Αναλαμβάνετε τη μεταφορά των μαθητών με σχολικά λεωφορεία από και προς τον παιδικό σταθμό; Οργανώνετε μικρές εκδρομές, περιπάτους; Αν ναι, παρέχετε ασφαλή μεταφορά;

 

 • Πώς διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά; Μια γενική ενημέρωση των προσδοκιών των ιθυνόντων

 

 • Πώς αντιμετωπίζετε άσχημες συμπεριφορές;

 

 • Είναι υποχρεωτικός ιατρικός έλεγχος αλλά και ο εμβολιασμός των παιδιών που απασχολείτε καθημερινά στο χώρο σας;

 

 • Τι προβλέπεται όταν ένα παιδάκι είναι άρρωστο και έρχεται στον παιδικό σταθμό;

 

 • Φροντίζετε να πλένουν τακτικά τα χέρια τους τόσο τα παιδιά όσο και το προσωπικό σας;

 

 • Έχετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Σεισμός, φωτιά, κλπ. Έχετε εκπαιδευμένο προσωπικό; Υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας;

 

 • Έχετε πλήρες κουτί πρώτων βοηθειών; Συνεργάζεστε με κάποιον παιδίατρο που μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση ανάγκης; Συνεργάζεστε και με κοινωνικό λειτουργό ή παιδοψυχολόγο;

 

 • Παρέχετε πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό; Έχετε εγκαταστάσεις μαγειρικής ή συνεργάζεστε με εταιρεία catering;

 

 • Αν όχι, τι φαγητό πρέπει να δίνω στο παιδί μου να παίρνει μαζί του;

 

 • Πόση ώρα και που ακριβώς κοιμούνται τα παιδιά;

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved