"Φοβάμαι να πάω το παιδί μου στο σταθμό" : Γονείς προετοιμαστείτε!

"Φοβάμαι να πάω το παιδί μου στο σταθμό" : Γονείς προετοιμαστείτε!

Πριν τη μεγάλη στιγμή, του παιδικού σταθμού, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν υπερβολικά.

 

Οι γονείς και περισσότερο οι μαμάδες προετοιμάζουν από νωρίς τα παιδιά τους για το τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο αλλά δυστυχώς κάνουν το λάθος να παραμελούν να προετοιμάσουν τον εαυτό τους γι’ αυτό το μεταβατικό στάδιο.

 

Αυτό που δε συνειδητοποιούν όμως είναι ότι η δική τους προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του παιδιού τους.

 

 

 

Διαβάστε λοιπόν τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να διευκολύνετε τον εαυτό σας και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν έρθει η στιγμή να αποχωριστείτε το παιδάκι σας.

 

 

  • Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να δουλέψετε λίγο πάνω στα θέματα εμπιστοσύνης. Είναι απαραίτητο γονείς και παιδιά να μάθουν να εμπιστεύονται τους δασκάλους και να χτίσουν γερές και ασφαλείς σχέσεις μαζί τους, μας λένε οι ειδικοί. Ιδίως για έναν γονιό είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να εμπιστεύεται το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει το παιδάκι του και θα περνάει μαζί του ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.

 

 

  • Πολύ συχνά, αυτό που πραγματικά ενοχλεί τους γονείς είναι ότι πρέπει να αποχωριστούν το παιδί τους.  
    • Έχουν μάθει να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το πλασματάκι από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο και τους είναι πολύ δύσκολο να παραχωρήσουν μέρος του ελέγχου που έχουν πάνω στο παιδί τους σε τρίτους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. 
      • Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό οι γονείς και ιδίως οι μαμάδες είναι μέσω της εξάσκησης και της επανάληψης. Όταν για παράδειγμα το παιδί τους είναι ακόμα βρέφος, οι μητέρες θα πρέπει να το αφήνουν συχνά με συγγενικά τους πρόσωπα, φίλους ή και γείτονες που εμπιστεύονται και να μην περνούν εικοσιτέσσερις ώρες τα εικοσιτετράωρο μαζί του.

 

 

  • Μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με άλλους γονείς. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ το να μιλήσετε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες εμπειρίες με σας και μπορεί να αισθάνονται το ίδιο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είσαστε μόνοι σας.

 

 

  • Χαρείτε γι’ αυτή τη σημαντική στιγμή - ορόσημο. Αντί να πείτε «πάει, το παιδί μου μεγάλωσε και δε με χρειάζεται πια», σκεφτείτε απλά ότι έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή του και έχει εσάς δίπλα του να του δώσετε ασφάλεια, σιγουριά και υποστήριξη.

 

 

  • Συμμετέχετε. Πολλοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία θεωρούν άκρως σημαντική την ενεργή συμμετοχή των γονιών στα δρώμενα και τις αποφάσεις τους. Γνωρίστε τους δασκάλους και το υπόλοιπο προσωπικό και δείτε τι άνθρωποι είναι. Πρέπει επίσης να μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας και να συγκρίνετε τις δικές σας απόψεις για το πώς είναι τα πράγματα στον παιδικό σταθμό με τις δικές τους καθημερινές εμπειρίες. Αν καταλάβετε ότι το πιτσιρίκι σας έχει κάποιο πρόβλημα, έχετε κάθε δικαίωμα να διερευνήσετε το ζήτημα και να μάθετε τι συμβαίνει.

 


Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερό σας χρόνο. Μέχρι να πάει το παιδί σας σχολείο, όλη σας η ζωή περιστρεφόταν γύρω από αυτό. Τώρα είναι η ευκαιρία να ασχοληθείτε λίγο με τον εαυτό σας τις ώρες που λείπει το παιδί σας και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στα ενδιαφέροντά σας. Διαβάστε ένα βιβλίο, επισκεφτείτε μια φίλη ή απλά ξεκουραστείτε. Έτσι θα ανακτήσετε και πάλι τη χαμένη σας ενέργεια για να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας όταν επιστρέψει σπίτι και δε θα μετράτε ένα-ένα τα λεπτά μέχρι να το ξαναδείτε.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved