Εκμάθηση ξένων γλωσσών στους παιδικού σταθμούς.Τι περιλαμβάνει; Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

Εκμάθηση ξένων γλωσσών στους παιδικού σταθμούς.Τι περιλαμβάνει; Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους την εκμάθηση ή μάλλον την εισαγωγή στην εκμάθηση μιας πρώτης ξένης γλώσσας.

Μια τέτοια προσθήκη δεν θα μπορούσε παρά να είναι απόλυτα σύμφωνη με το ήδη υπάρχον αναλυτικό πρόγραμμα των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και πρωτοβάθμιων εκπαιδευτηρίων, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μικρών μαθητών και την ευχάριστη διαδικασία της ανακάλυψης ενός καινούριου πολιτισμού, μιας διαφορετικής κουλτούρας και κατ’ επέκταση μιας άλλης νοοτροπίας μέσα από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

 

Περιεχόμενο διδασκαλίας ξένων γλωσσών στους παιδικούς σταθμούς

 

Το περιεχόμενο της διδασκαλίας εναρμονίζεται με τις ανάγκες, το επίπεδο της φραστικής επικοινωνίας και τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 4-5 χρόνων.


Τα προσφιλή θέματα γύρω από τα οποία γίνεται λόγος είναι η οικογένεια, το σπίτι, το σχολείο, οι φίλοι, τα ζώα, η φύση, το φαγητό και βέβαια τα παιχνίδια.

Όπως είναι λογικό, δεν θα μπορούσε να διδαχθεί κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διδαχθεί στη μητρική γλώσσα σε παιδιά αυτής της ηλικίας.

Ακόμα, η καθημερινή επικοινωνία περιλαμβάνει σύντομους και απλούς διαλόγους οι οποίοι σχετίζονται με την κουλτούρα της υπό εκμάθησης γλώσσας, καθώς και με θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν τα νήπια.

 

 

Μεθοδολογία εκμάθησης ξένων γλωσσών στους παιδικούς σταθμούς.


Κατάλληλα προσαρμοσμένη στις νηπιακές ηλικίες είναι και η μεθοδολογία η οποία περιλαμβάνει:

 

  • Δραστηριότητες, όπως είναι τα τραγούδια, τα ποιηματάκια, τα νανουρίσματα και τα παραμύθια.

 

  • Προσέγγιση μέσα από το παιχνίδι που γίνεται στην τάξη.

 

  • Επικοινωνία στην ξένη γλώσσα.

 

  • Δημιουργία γωνιάς ξένης γλώσσας όπου αναρτώνται οι εργασίες των παιδιών, οι ζωγραφιές με μικρές αναφορές σε ξένες λεξούλες, κ.τ.λ.

 

  • Προσπάθεια εκ μέρους του εκπαιδευτικού, ώστε κάθε παιδί να έχει το χρόνο του για να ανταποκριθεί.

 

 

Ο δικός σας ρόλος στην εκμάθηση ξένων γλωσσών:

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, χωρίς να υπερβάλλετε;


Εσείς, ως γονείς, μπορείτε να παίξετε σπουδαίο ρόλο αν καταφέρετε να εντάξετε ομαλά την ξένη γλώσσα στο χώρο του σπιτιού.

  • Τα τραγούδια με ξένους στίχους, οι ξένες παιδικές ταινίες και τα βιβλιαράκια με εικόνες και με τις πρώτες ξένες λέξεις θα βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεστε τα παιδί σας να μυηθεί στη λειτουργία μιας γλώσσας που δε γνωρίζει.

 

  • Ωστόσο, μην φτάσετε σε ακραία σημεία, όπως για παράδειγμα να μιλάτε στο παιδί σας στην ξένη γλώσσα, εκτός βέβαια αν είσαστε εκ γενετής δίγλωσσος ή εάν η υπό εκμάθηση ξένη γλώσσα είναι η μητρική σας, οπότε επιβάλλεται ο ένας γονιός να του μιλάει στην ελληνική και ο άλλος στην μητρική του.

 

  • Ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά γιατί τίποτα δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το να βρισκόμαστε σε περιβάλλον όπου ακούγεται και μιλιέται η υπό εκμάθηση γλώσσα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο κοινωνικά τα παιδιά που πάνε στον παιδικό σταθμό

Αλλαγή συμπεριφοράς στον παιδικό σταθμό: Σε τι οφείλεται;

30 χρήσιμες ερωτήσεις για να θέσετε στους υπεύθυνους των παιδικών σταθμών

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved