Προνήπιο, Νηπιαγωγείο ή ολοήμερo; : Πως να προετοιμάσω το παιδί μου κατάλληλα ;

Μπορεί το μικρό σας να έχει «γλιτώσει» τον παιδικό σταθμό, αλλά το νηπιαγωγείο θα το βάλει οριστικά στον κόσμο των μεγάλων. Αν και μόνο το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτικό, δεν χάνετε τίποτα να ξεκινήσετε το παιδί από το προνήπιο, μια τάξη προετοιμασίας για παιδάκια από 4 ετών, που έχει ως στόχο να το εξοικειώσει με όσα θα συναντήσει στη συνέχεια.

 


Προνήπιο, νηπιαγωγείο ή ολοήμερο;

 

 • Προνήπιο: Το πρόγραμμα στηρίζεται στο παιχνίδι και τις διάφορες δραστηριότητες, ενώ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπει το παιδί στη λογική της ομάδας. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη φάση το παιδί έχει ανάγκη να συναναστρέφεται με συνομηλίκους του, με τους οποίους μπορεί να μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα.
  Ακόμη, λοιπόν, κι αν στο σπίτι υπάρχει αδερφός ή αδερφή, αυτό δεν σημαίνει ότι με το παιχνίδι μαζί τους καλύπτονται όλες οι ανάγκες του μικρού σας. Αντίθετα, μάλιστα, το εξαναγκάζει να μπει σε διαδικασία μόνιμης σύγκρισης. Το προνήπιο, επομένως, είναι ο ιδανικός χώρος για ένα παιδάκι να μετρήσει τις δυνάμεις του: να δει αν τα καταφέρνει χωρίς την προστασία της μαμάς και του μπαμπά και να επιτευχθεί η ομαλή κοινωνικοποίηση του.

 

 • Νηπιαγωγείο: Έχει πιο αυστηρή δομή σε σχέση με το προνήπιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των παιδιών εδώ, είναι να ελέγξουν τη μόνιμη υπερκινητικότητά τους. Σε αυτό συντελεί επιπλέον το γεγονός ότι το ωράριο είναι 08.00-12.00 και τα παιδιά μπαίνουν για πρώτη φορά σε τάξεις με θρανία (έστω και υποτυπώδη).

 

 • Ολοήμερο νηπιαγωγείο:Έχει το πλεονέκτημα ότι καλύπτει τις περισσότερες ώρες, μέχρι να επιστρέψετε από τη δουλειά (το πρόγραμμα λήγει στις 15.45). Αν, μάλιστα, το νηπιαγωγείο της γειτονιάς σας δεν είναι ολοήμερο, έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την κατάσταση με μια κοινή γονεϊκή αίτηση στο υπουργείο (σήμερα λειτουργούν 2.170 ολοήμερα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα).

 

Μήπως να ξεκινήσει από τώρα το διάβασμα;

Έχετε υπόψη σας ότι το νηπιαγωγείο σε καμιά περίπτωση δεν παίζει τον ρόλο της Α' Δημοτικού. Πρόκειται για τάξη που αναπτύσσει άλλες ικανότητες, εξίσου σημαντικές. Πράγμα που σημαίνει ότι αν περιμένετε το μικρό σας να μάθει τώρα απέξω κι ανακατωτά όλους τους αριθμούς και να γράφει το όνομά του, προετοιμαστείτε για απογοητεύσεις.

Έρευνες, μάλιστα, έχουν αποδείξει ότι η πρόωρη (και ορισμένες φορές αναγκαστική) εκμάθηση της γλώσσας, οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

 

Το νηπιαγωγείο είναι μια περίοδος χαράς και παιχνιδιού.

Το πιο σημαντικό είναι να μάθει το μικρό σας κώδικες λειτουργίας και συνεννόησης της παρέας με τους συνομηλίκους και να ανακαλύψει νέους τρόπους έκφρασης μέσα από τη μουσική, τη ζωγραφική και τα σπορ. Αυτός είναι και ο λόγος που το επίσημο πρόγραμμα διαρκεί τόσο λίγο.

Οι υπόλοιπες ώρες αφιερώνονται σε συγκεκριμένες δεξιότητες, που αποκτιούνται μέσα από το παιχνίδι. Όσο για τη δεύτερη γλώσσα, προσπαθήστε να μην υπερβάλλετε: είναι αρκετά νωρίς για να περάσει στην καθημερινότητα του παιδιού.

 

 

Υποστηρίξτε το παιδάκι σας στο νέο του ξεκίνημα.

Η είσοδος στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα σημαντικό ξεκίνημα για το αγγελούδι σας. Όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά θα περνάει αρκετές ώρες της ημέρας μακριά από εσάς και την ασφάλεια του σπιτιού, αλλά και επειδή το παιχνίδι με άλλα παιδάκια, η συναναστροφή με μια ομάδα άγνωστων προσώπων και οι δικές σας προσδοκίες να φανεί ανεξάρτητο, είναι καταστάσεις εντελώς καινούριες για το μικρό σας.

Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, που πιθανόν να σηματοδοτήσει μια μικρή κρίση. Ορισμένα παιδάκια αντιδρούν στα νέα δεδομένα επιστρέφοντας προσωρινά σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, ακόμη και βρέχοντας το κρεβάτι τους ή αναζητώντας έντονα την προστασία των γονιών.

Ως γονείς, λοιπόν, καλό θα είναι να παρατηρείτε κατά πόσο το πιτσιρίκι σας δείχνει να μπορεί να αντιμετωπίσει τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Συμβουλές για την πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν ορισμένα βήματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το παιδί σας για τη νέα αυτή φάση της ζωής του:

 

 • Αφιερώστε αρκετό χρόνο για να εξηγήσετε στο αγγελούδι σας τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει στο νηπιαγωγείο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα απαλύνετε το φόβο ή το άγχος του. Μια καλή ιδέα θα ήταν, επίσης, να ρίξετε μια ματιά μαζί με το μικρό σας στις εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου πριν από την πρώτη του μέρα εκεί. Ορισμένα νηπιαγωγεία, μάλιστα, σας επιτρέπουν να κάνετε μια ολιγόωρη επίσκεψη στον χώρο τους. Αν το αγγελούδι σας εμφανίζει έντονα σημάδια φόβου και ανησυχίας, συζητήστε με τους υπευθύνους, εάν υπάρχει η δυνατότητα να μένετε κοντά του στη διάρκεια των πρώτων ημερών. Μέχρι τουλάχιστον να αρχίσει να συνηθίζει το νέο περιβάλλον και να πλησιάσει τα υπόλοιπα παιδάκια.

 

 • Φροντίστε την πρώτη του μέρα στο νηπιαγωγείο να ορίσετε την ώρα που θα πάτε να το πάρετε και προσπαθήστε να είστε στην ώρα σας. Αποφύγετε τους δακρύβρεχτους αποχαιρετισμούς και φροντίστε να εκπέμπετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Μια καλή ιδέα, ακόμη, είναι να συνηθίζετε το πιτσιρίκι σας σε μικρούς αποχαιρετισμούς, με το να το αφήνετε, για παράδειγμα, στη γιαγιά και τον παππού, όσο εσείς πετάγεστε για ψώνια ή για κάποια δουλειά. Σημαντικό, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή είναι να γνωρίζει ότι θα η μαμά θα επιστρέψει.Για να διευκολύνετε τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο, μπορείτε επίσης να αφήνετε το μικρό σας να παίρνει μαζί του το αγαπημένο του χνουδωτό ζωάκι ή την αγαπημένη του κουβερτούλα κατά τις πρώτες μέρες, έτσι ώστε να αισθάνεται ασφάλεια και ζεστασιά.

 

 • Πολύ σημαντική είναι εξίσου και η δική σας τοποθέτηση απέναντι στο νηπιαγωγείο. Θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στις νηπιαγωγούς, οι οποίες θα αναλάβουν τη φροντίδα του μικρού σας. Αν εσείς νιώθετε ανασφάλεια, το πιτσιρίκι σας θα το αισθανθεί και θα αντιδράσει κι εκείνο με φόβο και ανησυχία.
  Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε κι εσείς από την πλευρά σας να ξεπεράσετε ενδεχόμενους φόβους σας, ότι το μικρό σας δεν σας χρειάζεται πια ή ότι αποκτά υπερβολική ανεξαρτησία, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε παραγκωνισμένοι.

 

 • Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του μικρού σας να κάνει φίλους και να φέρνει σε πέρας τα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Αν σας έχει κυριεύσει ο φόβος, το πιθανότερο είναι το πιτσιρίκι σας να το καταλάβει, καθώς τα παιδιά έχουν εξαιρετικά ευαίσθητες κεραίες σε ό,τι αφορά τις έγνοιες και ανησυχίες των γονιών τους.
  Απελευθερωθείτε από οποιονδήποτε φόβο αποτυχίας. Ακόμη και σε περίπτωση που το αγγελούδι σας αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεν οφείλεται στο ότι εσείς είστε κακοί γονείς. Μην ξεχνάτε ότι οι δυσκολίες είναι απολύτως φυσιολογικές, μπορούν να ξεπεραστούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μικρού σας!

 

 

Ξεπεράστε το απλό άγχος αποχωρισμού του παιδιού σας.

Πηγαίνετε το κοινωνικότατο κατά τα άλλα αγγελούδι σας στο νηπιαγωγείο και ξαφνικά έρχεστε αντιμέτωποι με μια ασυνήθιστη συμπεριφορά: το μικρό σας αρνείται να σας αφήσει να φύγετε, κλαίει σπαρακτικά και γαντζώνεται από πάνω σας.

Με βαριά καρδιά και όχι και τόσο ήσυχη συνείδηση ξεκολλάτε με δυσκολία το μικρό σας από πάνω σας, απομακρύνεστε και αμφιβάλλετε κατά πόσο κάνατε καλά ή όχι.
Κι ενώ εσείς το σκέφτεστε και το ξανασκέφτεστε, το πιτσιρίκι σας έχει ξεχάσει το πρόσφατο δράμα του και είναι απορροφημένο στα καινούρια του παιχνίδια.

 

 

Δώστε χρόνο στο παιδί σας να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον :

Πολύ συχνά αυτοί που κάνουν δύσκολο τον αποχωρισμό για τα παιδιά είναι οι ίδιοι οι γονείς. Τις περισσότερες φορές, ακόμη και τα ανήσυχα, αρχικά, παιδάκια ξεχνιούνται και συνηθίζουν τη νέα κατάσταση και το καινούριο περιβάλλον.
Έχετε υπόψη σας ότι ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες της επίσκεψής του στο νηπιαγωγείο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες το μικρό σας να επιστρέφει εξαντλημένο.

Μέχρι, λοιπόν, να προσαρμοστεί στους νέους ρυθμούς που απαιτεί το νηπιαγωγείο, φροντίστε ώστε να ξεκουράζεται αρκετά και μην το υπερφορτώνετε με εντολές και απαιτήσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις βρει τον ρυθμό του, να είστε σίγουροι ότι θα είναι εκείνο που θα σας τραβάει για να σηκωθείτε το πρωί και να το πάτε στο νηπιαγωγείο!

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved