Εκμάθηση ξένων γλωσσών από μικρή ηλικία : Μάθετε ποια είναι τα οφέλη

Εκμάθηση ξένων γλωσσών από μικρή ηλικία : Μάθετε ποια είναι τα οφέλη

Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

 

 

Μάθετε στα παιδιά σας, τουλάχιστον, μια δεύτερη γλώσσα από μικρή ηλικία και δώστε τους ένα γερό προβάδισμα στη ζωή!

 

Όλος ο κόσμος αναμφισβήτητα θαυμάζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που γνωρίζουν μία ή και περισσότερες ξένες γλώσσες και τις μιλούν τόσο καλά όσο και τη μητρική τους. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι για να μπορέσει να μιλήσει κάποιος καλά τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά κλπ., πρέπει να έχει ιδιαίτερη κλίση στη γλωσσομάθεια.


Αυτή η αντίληψη, ενώ είναι εν μέρει αληθινή, δεν είναι και καθοριστική. Συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν πολύ καλά με τις γλώσσες, τις «πιάνουν» με την πρώτη και μπορούν να τις μιλούν άπταιστα και με τη σωστή προφορά. Όμως όλοι μας έχουμε μέσα μας την ικανότητα να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, άλλοι με περισσότερη και άλλη με λιγότερη δυσκολία. Το κλειδί για τη σωστή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι να γίνονται τα πρώτα καθοριστικά βήματα σε μικρή ηλικία.


Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να αποκτήσει μια γερή και σωστή μόρφωση, μέρος της οποίας πλέον αποτελούν οι ξένες γλώσσες. Εξάλλου, οι συνθήκες έχουν γίνει τέτοιες που λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην κοινωνία μας και της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας, οι ξένες γλώσσες αποτελούν πια σημαντικό και απαραίτητο εφόδιο για να μπορέσει κάποιος να προοδεύσει και να βρει το δρόμο του στη ζωή. Εάν λοιπόν θέλετε το παιδί σας να γίνει δίγλωσσο ή και πολύγλωσσο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 

 

Ξεκινήστε νωρίς την εκμάθηση ξένων γλωσσών


Κάθε μωράκι γεννιέται με την ικανότητα να μιμείται τους ήχους οποιασδήποτε γλώσσας. Όμως καθώς μεγαλώνει και συγκεκριμένα όταν φτάνει στην ηλικία των 10 μηνών, οι ήχοι που μπορεί να μιμηθεί αρχίζουν και περιορίζονται σε αυτούς που ακούει καθημερινά γύρω του. Εάν λοιπόν θέλετε το παιδί σας να μάθει καλά μια δεύτερη γλώσσα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να του τη γνωρίζετε από τον πρώτο χρόνο της ζωής του.


Σε περίπτωση που γνωρίζετε καλά μια δεύτερη γλώσσα ή κάποιος από τους δύο συζύγους είναι αλλοδαπός, τότε θα πρέπει να μιλάει στο μωρό στη συγκεκριμένη γλώσσα όλη την ώρα, έτσι ώστε μαζί με τα ελληνικά να ακούει και τα αγγλικά, τα γαλλικά ή τα ισπανικά και να αρχίσει να τα συνηθίζει.
Εάν το παιδάκι σας βρίσκεται ήδη στο δεύτερο έτος της ζωής του, τότε καλύτερα να περιμένετε μέχρι να γίνει δυόμισι περίπου χρονών, αφού αυτήν την περίοδο το λεξιλόγιό του στα ελληνικά θα αυξηθεί σημαντικά (από το 18ο έως τον 20ο μήνα), οπότε δε θα έπρεπε να το μπερδέψετε χρησιμοποιώντας μια ξένη γλώσσα.

 

 

Βρείτε το κατάλληλο φροντιστήριο ξένων γλωσσών


Εάν για το παιδάκι σας προτιμάτε το φροντιστήριο από τα ιδιαίτερα μπορείτε να βρείτε ένα καλό κέντρο ξένων γλωσσών και να το γράψετε σε αυτό. Υπάρχουν τμήματα ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μικρών σε ηλικία παιδιών, που τους δίνουν κάποιες βάσεις για την μελλοντική τους πορεία.

Ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λοιπόν μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των ξένων γλωσσών με ευχάριστα μαθήματα και διασκεδαστικές δραστηριότητες, που δε θα τα δυσκολέψουν, αλλά θα τα κάνουν να αγαπήσουν τη γλώσσα που μαθαίνουν.


Για να επιλέξετε το κατάλληλο φροντιστήριο για τα πιτσιρίκια σας, σιγουρευτείτε ότι ανταποκρίνεται στα παρακάτω σημαντικά κριτήρια:

 

 • Το μάθημα θα πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται από έναν άνθρωπο ο οποίος θα διδάσκει τη μητρική του γλώσσα. Τα παιδιά που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα πριν το ξεκίνημα της εφηβείας, έχουν την ικανότητα να τη μιλούν με πολύ καλή προφορά. Για αυτό είναι σημαντικό το μάθημα των αγγλικών να γίνεται από Αγγλίδα, των ισπανικών από Ισπανίδα κοκ, έτσι ώστε να μάθουν οι μαθητές να επαναλαμβάνουν σωστά τις λέξεις και τις φράσεις.

 

 • Επίσης, ο δάσκαλος θα πρέπει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη γλώσσα που διδάσκει μέσα στην τάξη, όσο βέβαια γίνεται, γιατί ακόμα και αν τα παιδιά δε θα μπορούν να καταλάβουν τα πάντα, θα μάθουν από την αρχή τους ήχους και τις ιδιομορφίες της.

 

 

 • Το μάθημα θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό και να κρατά το ενδιαφέρον και την προσοχή των παιδιών. Μια καλή δασκάλα ξένων γλωσσών θα πρέπει παράλληλα με τα βιβλία να χρησιμοποιεί τραγούδια, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που αρέσουν στα παιδιά για να τους διδάξει.
  Για παράδειγμα, σε μια τάξη παιδιών προσχολικής ηλικίας που μαθαίνουν ιταλικά, η δασκάλα μπορεί να δώσει στους μαθητές μικρά ζωάκια για να τους μάθει τις ονομασίες των ζώων και μετά να τα βοηθήσει να μάθουν ένα εύκολο ιταλικό τραγούδι για τα
  ζώα.Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες όπως είναι το θέατρο, ο χορός και το κουκλοθέατρο για να βελτιώσουν τα προφορικά τους και παράλληλα να μάθουν καινούργιες λέξεις.

 

 • Η τάξη θα πρέπει να έχει το σωστό αριθμό παιδιών για το πιτσιρίκι σας και το μάθημα την κατάλληλη διάρκεια. Μερικά κέντρα ξένων γλωσσών προσφέρουν μαθήματα σε γκρουπάκια δύο ή και περισσότερων παιδιών, για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε μαθητή και γονιού.
 • Επίσης, το μάθημα μπορεί να κρατήσει από 45 έως και 90 λεπτά ή και περισσότερο, ανάλογα με τα προγράμματα που προσφέρονται. Πριν γράψετε το παιδί σας σε ένα φροντιστήριο, ρωτήστε εάν είναι δυνατόν να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα, έτσι ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε εάν είναι τα κατάλληλα για το μικρό σας από όλες τις απόψεις.

 

 

 

 

Προωθήστε τη μάθηση της ξένης γλώσσας και στο σπίτι σας

 

Εάν γνωρίζετε καλά τη γλώσσα που μαθαίνει το παιδί σας ή απλά αν θέλετε να συμμετέχετε στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας, μπορείτε παράλληλα με το φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα να το βοηθήσετε να μάθει μερικά πράγματα ή να φρεσκάρει αυτά που ήδη ξέρει μέσα στο σπίτι σας.

 

Ορίστε μερικοί εύκολοι τρόποι για συμβάλλετε κι εσείς αποφασιστικά στη μόρφωση του παιδιού σας:

 

 • Αγοράστε ξενόγλωσσα βιβλία, βιντεοκασέτες, CD και DVD για μικρά παιδιά που μαθαίνουν ξένες γλώσσες και βοηθήστε το πιτσιρίκι σας να κάνει πρακτική σε όλα όσα έχει μάθει μέσα στην τάξη και πολλά περισσότερα.

 

 • Ψάξτε στο ίντερνετ για ξένες ιστοσελίδες ειδικά διαμορφωμένες για μικρά παιδιά και «σερφάρετε» μαζί στο μαγικό κόσμο των ξένων γλωσσών, πολιτισμών και συνηθειών.

 

 • Κάθε φορά που πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ με τα παιδιά σας, ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες των προϊόντων και ζητήστε τους να βρουν τις λέξεις που γνωρίζουν, ενώ παράλληλα θα ερμηνεύετε αυτές που τους είναι άγνωστες. Επίσης, όταν πηγαίνετε σε εστιατόρια, δείξτε τους τις ονομασίες των φαγητών που πιθανότατα να είναι μεταφρασμένες και σε άλλες γλώσσες.

 

 • Παίξτε παιχνίδια με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε σε μικρά κομμάτια χαρτί τις ξένες λέξεις που αντιστοιχούν στα έπιπλα του σπιτιού σας και να τους ζητήσετε να αφήσουν το κάθε κομμάτι πάνω στο σωστό έπιπλο. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τα φρούτα, τα σκεύη της κουζίνας, τα δωμάτια του σπιτιού, τα ρούχα, κλπ.

 

 • Καλέστε στο σπίτι σας φίλους που να γνωρίζουν καλά τη γλώσσα που μαθαίνει το παιδί σας και αφιερώστε δέκα λεπτά σε μια συζήτηση στη συγκεκριμένη γλώσσα.

 

 • Εάν δεν έχετε ήδη κάποιο γνωστό, βοηθήστε το παιδί σας να βρει έναν φίλο για να αλληλογραφεί από το εξωτερικό.

 

 

 

 

Γιατί να μάθω ξένες γλώσσες;

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη γλώσσα θα βοηθήσει τα παιδιά μας στο μέλλον να βρουν πιο εύκολα δουλειά και να συνεννοηθούν εύκολα με ανθρώπους διαφορετικών χωρών. Όμως τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

Συγκεκριμένα, ερευνητές έχουν βρει ότι:

 • Τα παιδιά που μαθαίνουν ξένες γλώσσες έχουν πιο δυνατή φαντασία, πιο ευέλικτο και ελαστικό τρόπο σκέψης και τα πάνε καλύτερα με τις αφηρημένες έννοιες και ιδέες.

 

 • Έχουν «καλό αυτί» γενικότερα όσον αφορά τις ξένες γλώσσες και μπορούν στη συνέχεια να μάθουν κάποια άλλη πολύ πιο εύκολα.

 

 • Η μελέτη μιας ξένης γλώσσας τα βοηθά να καταλάβουν και να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς και τις ιδιαιτερότητες της δικής τους, μητρικής γλώσσας.

 

 • Η εκμάθηση ξένων γλωσσών βοηθά τα παιδιά να μάθουν για άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, με αποτέλεσμα να μπορούν να εκτιμήσουν και να καταλάβουν καλύτερα ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικές χώρες.

 

 • Η γνώση μίας, δύο ή και περισσότερων ξένων γλωσσών δίνει στους ανθρώπους σημαντικά εφόδια, που φαίνονται χρήσιμα σε πολλές στιγμές της ζωής τους. Στη δουλειά, στα ταξίδια, στην επικοινωνία ακόμα και στις σχέσεις τους με επισκέπτες άλλων χωρών. Δώστε λοιπόν από νωρίς αυτά τα εφόδια, αυτή τη δύναμη στα πιτσιρίκια σας και θα δείτε ότι ύστερα από μερικά μόνο χρόνια θα έρθουν κοντά σας και θα σας πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για αυτή σας την καθοριστική για τη ζωή τους κίνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved