Σεξουαλικές επαφές και εγκυμοσύνη : "Τι πρέπει να προσέχω;"

Σεξουαλικές επαφές και εγκυμοσύνη : "Τι πρέπει να προσέχω;"

By Ιωάννης Καλογήρου October 25, 2018 604

Ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το γεγονός αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσουν την ερωτική τους ζωή ή να προβούν σε κάποιους περιορισμούς.


Τα ερωτήματα που δημιουργούνται στα ζευγάρια σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλά και κατανοητά.

Είναι σε όλους γνωστό ότι η επιθυμητή εγκυμοσύνη φέρνει χαρά και ικανοποίηση στο ζευγάρι και οι περισσότεροι επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν μια σεξουαλική δραστηριότητα, εντούτοις φοβούνται ότι πιθανόν να βλάψουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και το παιδί.

 


Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται αποχή


Επιστημονικά θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνο.

Μόνο σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις συστήνεται η αποχή και για πολύ συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Αυτές είναι όταν υπάρχει πρόβλημα πρόωρου τοκετού ή πλακούντα που είναι τοποθετημένος και καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας, ο καλούμενος προδρομικός πλακούντας.

Όταν ο γιατρός διαπιστώσει την ύπαρξη ενός τέτοιου προβλήματος, τότε θα συστήσει προσοχή και αποχή.

Από την άλλη σε περιπτώσεις με καθ’ έξιν αποβολές ή σε περιπτώσεις κολπικής αιμόρροιας ο γιατρός (και καλά κάνει) συστήνει περιορισμένο αριθμό επαφών ίσως και καθόλου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι καταστάσεις αυτές είναι σπάνιες .

 

 

Επηρεάζεται η διάθεση για σεξ κατά την εγκυμοσύνη;


Η διάθεση για σεξ δεν επηρεάζεται στα περισσότερα ζευγάρια λόγω εγκυμοσύνης. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η διάθεση αυξάνεται.

Αυτό όμως που σίγουρα μεταβάλλεται είναι ο τρόπος της σεξουαλικής πράξης και αυτό γιατί το σώμα αλλάζει σε μέγεθος και ευλυγισία.

 

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες στάσεις για σεξ στην εγκυμοσύνη;


Η γυναίκα μπορεί να πάρει όποια στάση θέλει κατά τη σεξουαλική επαφή η καλύτερη όμως θεωρείται η πλάγια με ήρεμη σεξουαλική συμπεριφορά.

Να προσθέσουμε επίσης ότι ο οργασμός της γυναίκας δεν επηρεάζει καθόλου το παιδί.

Κάποτε μετά από τη συνουσία, η γυναίκα μπορεί να νιώσει ελαφρούς πόνους ή κράμπες.

Η κατάσταση αυτή είναι παροδική και συνήθως οι ενοχλήσεις φεύγουν μετά από μερικές ώρες ξεκούρασης.

Οφείλονται στον ερεθισμό του τράχηλου και στο γεγονός ότι το σπέρμα περιέχει χημικές ουσίες που ερεθίζουν τον τράχηλο της μήτρας.

Επίσης, μερικές φορές, μπορεί να παρατηρηθούν μία ή δύο σταγόνες αίματος.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο τράχηλος έχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος κατά την εγκυμοσύνη.

Εάν τα παροδικά αυτά προβλήματα δεν υποχωρήσουν, γεγονός που είναι σπάνιο, τότε θα πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή του γυναικολόγου

 

 

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εγκυμοσύνη.

 

Ορισμένα ζευγάρια αναπτύσσουν και άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας όπως για παράδειγμα, ο στοματικός έρωτας, εφ' όσον και οι δύο το επιθυμούν, δεν προκαλεί προβλήματα.

Ωστόσο πρέπει να προσέξουν την περίπτωση μολύνσεων π.χ., του επιχείλιου ή στοματικού έρπη που προκαλούν πληγές και άφθες στη στοματική κοιλότητα και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης .

Ο κίνδυνος μετάδοσης των μολύνσεων που μεταδίδονται διαμέσου του σεξ υπάρχει εάν ο ένας από τους δύο έχει προσβληθεί από μια τέτοια μόλυνση.


Η κατάσταση αυτή χρειάζεται οπωσδήποτε αντιμετώπιση όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη αλλά επιβάλλεται ακόμη περισσότερο κατά την εγκυμοσύνη.

Ασθένειες όπως η γονόρροια, ο έρπης, τα χλαμύδια, χρειάζονται θεραπεία για να αποφευχθεί η μετάδοσή τους.

Η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης.

Εάν υπάρχει μόλυνση στο ζευγάρι με έρπη τύπου 2, τότε χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται πριν και κατά τον τοκετό όπως επίσης και μετά τη γέννηση του παιδιού.

 

 

AIDS και εγκυμοσύνη


Σχετικά με τον ιό του AIDS, συστήνεται όπως όλες οι έγκυες γυναίκες να ελέγχονται κατά πόσο έχουν προσβληθεί.

Εάν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να ληφθούν θεραπευτικά μέτρα για μείωση του κινδύνου μόλυνσης του παιδιού από τον ίδιο ιό.

Τέλος και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των δύο και πάνω απ' όλα της εγκύου.

Αν η μέλλουσα μητέρα δεν θέλει να έχει σεξουαλικές επαφές λόγω διάθεσης φόβου κ.λ.π. σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναγκαστεί να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη.

Η κυοφορούσα διανύει μια ευαίσθητη περίοδο που πρέπει να είναι ήρεμη με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα που είναι η γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Εξ άλλου η εγκυμοσύνη αποτελεί την αρχή για τη δημιουργία οικογένειας σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζεται φυσικά με τον ερχομό του νέου μέλους.

 

 

Με τιμή και σεβασμό στην έγκυο, 

Ιωάννης Δ. Καλογήρου
Μαιευτήρας –Γυναικολόγος
6977 260 260 , 210 72 20 629

Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής ,

woman clinic Καλογήρου,

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved