Προγεννητικό μασάζ : Μάθετε όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Προγεννητικό μασάζ : Μάθετε όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Όπως ξέρετε εσείς οι μέλλουσες μαμάδες, οι περισσότερες έγκυες νιώθουν δυσφορία και επιπρόσθετη ένταση στο σώμα σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης τους.

Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν και επωφελούνται από την τέχνη του προγεννητικού μασάζ.

 

 

Τι είναι το προγεννητικό μασάζ;


Το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια θεραπευτική διεργασία για το σώμα σας, η οποία στοχεύει στις ειδικές ανάγκες της μέλλουσας μητέρας, καθώς στο σώμα της είναι πλέον εμφανείς οι δραστικές αλλαγές της εγκυμοσύνης.

 

  

προγεννητικού μασάζ και οφέλη:


Είναι γεγονός πως το μασάζ πραγματικά σε χαλαρώνει και σε κάνει να νιώθεις πιο καλά.

Επιπλέον, όμως, υπάρχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα του προγεννητικού μασάζ για τη μέλλουσα μαμά, όπως, και για το μωρό.

Έρευνες έχουν δείξει πως το μασάζ μειώνει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα που προκαλούν άγχος.

Η αφή είναι πολύ σημαντική για την σωματική και ψυχική ευεξία της μητέρας, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της σώμα.

Ανεξάρτητα από ατομικές καταστάσεις, το σώμα της εγκύου αλλάζει με πολλούς τρόπους.

Το μασάζ παρέχει ειδική φροντίδα στη μέλλουσα μητέρα, η οποία με τη σειρά της φροντίζει τη νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα της.

 

 

 

 • Μπορεί να σας ανακουφίσει από την σωματική και πνευματική κόπωση

 

 • Σας ανακουφίζει από πονοκεφάλους

 

 • Σας ανακουφίζει από πόνους στα πόδια, πρηξίματα και από κράμπες, αφού συμβάλλει στην εύρυθμη κυκλοφορία του αίματος

 

 • Σας ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, τη ναυτία και τη δυσπεψία

 

 • Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένες για τον τοκετό

 

 • Τονώνει το σώμα σας

 

 • Κρατάει το δέρμα σας εύπλαστο με αποτέλεσμα την αποφυγή ραγάδων

 

 • Βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος

 

 • Σας ανακουφίζει από πόνους, οι οποίοι προέρχονται από την πίεση που ασκείται στο ισχιακό σας νεύρο, στους γλουτούς και στο πίσω μέρος των ποδιών

 

 • Ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας

 

 • Σας βοηθάει να διατηρήσετε τη στάση και την ισορροπία του σώματός σας

 

 • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

 

 • Προσφέρει ανακούφιση στις αρθρώσεις που συγκρατούν το βάρος, όπως στους αστραγάλους, το κάτω μέρος της πλάτης και στη λεκάνη

 

 • Σας ανακουφίζει από τυχόν πόνους στον αυχένα και την πλάτη εξαιτίας της έλλειψης ισορροπίας και της αδυναμίας

 

 • Μειώνει το πρήξιμο που εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια

 

 

 

Πόσο ασφαλές είναι το μασάζ για τις εγκύους;


Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, ώστε να σας εξετάσει για τυχόν επιπλοκές και να διαπιστώσει αν μπορείτε να κάνετε προγεννητικό μασάζ.

Επίσης, θα πρέπει να σας δώσει και μια γραπτή βεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνετε προγεννητικό μασάζ. Πολλοί φυσιοθεραπευτές ζητάνε αυτή τη βεβαίωση πριν καν κλείσουν ραντεβού.

 

 

  

Πότε επιτρέπεται το μασάζ σε μια έγκυο;


Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να αποφύγει το μασάζ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, εξαιτίας των σημαντικών ορμονικών και σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν, καθώς και επειδή η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να εντείνει την πρωινή αδιαθεσία.

 

Αυτή είναι η περίοδος όπου η μητέρα θα πρέπει να νιώθει άνετα με την εγκυμοσύνη της. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσετε το προγεννητικό μασάζ.

Αν, παρόλα αυτά, κάνετε μασάζ κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, θα πρέπει να αποφευχθούν οι λικνιστικές κινήσεις καθώς μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνετε μασάζ στην κοιλιακή σας χώρα.

 

 

 

Μετά τον 6ο μήνα…


Μετά από τις 24 εβδομάδες (στον 6ο μήνα), δεν θα πρέπει να παραμένετε πάνω από πέντε λεπτά ξαπλωμένες στην πλάτη σας, οπότε το μασάζ θα πρέπει να γίνεται σε μια θέση, όπου θα είστε ξαπλωμένες σε γωνία 45 μοιρών.

Κάποιοι θεραπευτές προσφέρουν ειδικά ορθοπεδικά μαξιλάρια, που έχουν σχεδιασμένα ανοίγματα για την κοιλιά και το στήθος και που μεταφέρουν το βάρος σας στα κόκαλα των γοφών σας και των κλειδώσεων του ώμου, ώστε να μπορείτε να ξαπλώνετε μπρούμυτα.

  

Καθώς το μωρό θα μεγαλώνει, θα βρίσκετε όλο και πιο δύσκολο το να κάθεστε σε μια συγκεκριμένη θέση για πολλή ώρα.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους, το μασάζ θα πρέπει να γίνεται σε μικρότερα τμήματα: το μισό πάνω μέρος του μπροστινού σώματος, έπειτα το πάνω μέρος της πλάτης, έπειτα το μπροστινό μέρος τον ποδιών και των γοφών και τέλος το πίσω μέρος των ποδιών και των γοφών.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη στάση για παραπάνω από 15 λεπτά.

 

 

 

Συμβουλές για χαλαρωτικό μασάζ στην εγκυμοσύνη

 

 • Θα πρέπει να προσέξετε το μασάζ να μην είναι τόσο έντονο ώστε να σας προκαλεί πόνο. Ο πιο αποτελεσματικός οδηγός για τον προσδιορισμό της σωστής πίεσης που θα ασκηθεί, είναι η ανοιχτή επικοινωνία με το άτομο που σας κάνει το μασάζ.

 

 • Λαδάκι για απαλή αίσθηση

 

 • Το καλύτερο που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαν λιπαντικό είναι κάποια λοσιόν χωρίς άρωμα, μιας και οι περισσότερες έγκυες έχουν απέχθεια στις έντονες μυρωδιές.

 

 • Το άτομο που κάνει το μασάζ θα πρέπει να έχει κοντά, περιποιημένα και λεία νύχια και θα πρέπει να αποφεύγει να φοράει ρολόγια, δαχτυλίδια ή άλλα κοσμήματα που μπορούν να σκίσουν το δέρμα ή να κάνουν θόρυβο, αποσπώντας σας από αυτή την χαλαρωτική εμπειρία.

 

 • Το μασάζ θα πρέπει να γίνεται σε μια ήσυχη περιοχή μακριά από τηλέφωνα, ήχους από την κυκλοφοριακή κίνηση, παιδιά, ζώα, κ.ά. Η απαλή και γαλήνια μουσική μπορεί να ανακουφίσει και να χαλαρώσει περισσότερο τη μέλλουσα μαμά.

 

 • Επίσης, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενο – το να υπάρχει ένας ανεμιστήρας είναι καλή ιδέα.

 

 

 

Το μασάζ μπορεί να πάρει από 10 λεπτά μέχρι και μία ώρα, εξαρτάται από το πόσο χρόνο έχετε και πόση δυσφορία νιώθετε.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο είναι πολύ καλό να κάνετε μασάζ μια φορά την εβδομάδα και κατά το τρίτο τρίμηνο δυο φορές την εβδομάδα ή και παραπάνω είναι ό,τι πρέπει για να νιώσετε την ανακούφιση που έχετε τόσο πολύ ανάγκη.

 

 

Οι μέλλουσες μαμάδες που κάνουν θεραπευτικό μασάζ, εκτιμούν αυτά τα ραντεβού επειδή γνωρίζουν πως η ανακούφιση βρίσκεται κοντά.

Ανυπομονούν για τα εβδομαδιαία τους ραντεβού, ώστε να μπορέσουν να εξαλείψουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Ελπίζουμε το προγεννητικό μασάζ να εξαφανίσει οποιαδήποτε δυσφορία μπορεί να νιώθετε κατά την τόσο σημαντική και όμορφη περίοδο της εγκυμοσύνης σας.

 

  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Μουσική στην εγκυμοσύνη : O ρόλος της για την έγκυο και το έμβρυο

Προγεννητική ψυχολογία : Προτού υπάρξω, υπάρχουμε!

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved