Οι αλλαγές κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης

Οι αλλαγές κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης

Το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όπως και οι υπόλοιπες εβδομάδες κύησης είναι καθοριστικό τόσο για την έγκυο μητέρα όσο και για το έμβρυο

 

Για την έγκυο, το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι περίοδος σωματικής και συναισθηματικής προσαρμογής.

 

Για το έμβρυο, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης ξεκινά ο σχηματισμός και η λειτουργία των προγεννητικών οργάνων του μωρού.

 

 

 

 

Σωματικές αλλαγές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

 • Η έγκυος κατά το 1ο τρίμηνο μπορεί να νιώθει υπερβολική κούραση χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Επίσης, η ανάγκη για ύπνο μεγαλώνει πράγμα που οφείλεται στις υψηλότατες ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού της και στην αλλαγή του μεταβολικού της ρυθμού.
 • Στο πρόγραμμα της εγκύου εντάσσονται οι ναυτίες και η τάση για εμετό. Παρόλο που έχουν χαρακτηριστεί ως «πρωινές αδιαθεσίες» ταλαιπωρούν τη μέλλουσα μητέρα όλο το εικοσιτετράωρο.
  Ο «ένοχος» είναι η ορμόνη γοναδοτροπίνη η οποία παράγεται κατά την ανάπτυξη του πλακούντα.
 • Όλες ξέρουμε ότι η ανάπτυξη του γυναικείου στήθους παρατηρείται στην εφηβεία. Όμως ο αδενικός ιστός που περιέχει γάλα αναπτύσσεται πλήρως μόνο όταν η γυναίκα μείνει έγκυος.Όσο αλλάζουν τα επίπεδα ορμονών στις γυναίκες, αλλάζει και το στήθος της μέλλουσας μητέρας. Οι μαστοί διογκώνονται, οι φλέβες γίνονται πιο εμφανείς και οι γυναίκες νιώθουν συχνά στις ρώγες τους μια αίσθηση γαργαλητού
 •  Ακόμη, η μητέρα χρειάζεται να ουρεί πιο συχνά καθώς η μήτρα που μεγαλώνει πιέζει την κύστη. Ο κόλπος παίρνει χρώμα γαλαζωπό, ο τράχηλος μαλακώνει και οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται.

 

 

Συναισθηματικές αλλαγές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

 • Εκτός από αλλαγές στο σώμα της, η έγκυος βιώνει και αλλαγές στη συναισθηματική της κατάσταση. Η ψυχολογία κάθε μέλλουσας μητέρας έχει σκαμπανεβάσματα. Η σκέψη της μητρότητας άλλοτε ευχαριστεί κι άλλοτε πανικοβάλλει. Η μητέρα είναι ευσυγκίνητη και κλαίει εύκολα. 
 • Όταν μάθατε ότι είστε έγκυος είναι πολύ πιθανό να είχατε ανάμεικτα συναισθήματα. Περηφάνια για την αναπαραγωγική σας ικανότητα, φόβος μήπως έτσι χάσετε την ανεξαρτησία σας, συνειδητοποίηση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σχέση με το σύντροφό σας, αμφιβολίες για τη γονική σας ικανότητα και χαρά για το Θείο αυτό δώρο.
 • Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με το ταίρι σας. Θα έρθετε πιο κοντά ως ζευγάρι και η μετάβαση στη μητρότητα-πατρότητα θα είναι ομαλότερη.

 

 

 

Αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 • Η σεξουαλική σχέση του ζευγαριού μπορεί να αλλάξει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. 
 • Η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αυθόρμητη σεξουαλική δραστηριότητα επειδή δεν έχει το άγχος της σύλληψης.
 • Aπό την άλλη, υπάρχουν γυναίκες στις οποίες παρατηρείται μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας εξαιτίας κούρασης, ναυτίας, πρηξίματος και φόβου αποβολής.
  Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, το ζευγάρι θα πρέπει να συζητά πώς νιώθει σχετικά με τη συνουσία ώστε να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο.

 

 

 

 

Α΄τρίμηνο εγκυμοσύνης : Οι επιστήμονες τονίζουν τη σπουδαιότητα του 

 

 • Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να εμφανίσουν άλλες επιπλοκές, όχι μόνο στην τρέχουσα αλλά και στις μελλοντικές εγκυμοσύνες τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη Ολλανδών επιστημόνων τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

 

Ερευνητές από το Εράσμειο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Κέντρο (Erasmus MC University Medical Centre) ανέλυσαν τα δεδομένα 75 μελετών.

 • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, η κολπική αιμορραγία τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας και πρόωρης γέννας και διπλάσιες πιθανότητες γέννησης παιδιών με χαμηλό ή πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Η συσσώρευση του αίματος στη μήτρα φάνηκε να αυξάνει περαιτέρω αυτούς τους κινδύνους.
 • Η υπερβολική αδιαθεσία νωρίς το πρωί συσχετίστηκε με τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους κατά τη γέννηση. Οι γυναίκες που είχαν δίδυμη κύηση και απέβαλαν το ένα από τα δυο έμβρυα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα αργότερα.
 • Ιστορικό ενός ή περισσότερων αποβολών, σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο για πρόωρη ρήξη της μεμβράνης που περιβάλλει το έμβρυο στην μήτρα και αυξημένες πιθανότητες για πρόωρη γέννα.
 • Εγκυμοσύνες που είχαν τερματιστεί στο παρελθόν για οποιονδήποτε λόγο αποτελούσαν παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες.

 

 

 

 

Eπιπλοκές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μακροπρόθεσμες συνέπειες:

 

Η έκταση των μελλοντικών επιπλοκών σχετίζεται με την σοβαρότητα ή την επανεμφάνιση των προβλημάτων που παρατηρούνται τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να ερμηνεύουν τα συμπτώματα και να αντιλαμβάνονται όχι μόνο τις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχουν οι επιπλοκές που εμφανίζονται τους πρώτους μήνες της κύησης.

 

Εάν παρουσιάσετε προβλήματα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας – ιδιαίτερα εάν αυτά τα προβλήματα επαναλαμβάνονται- ενδεχομένως θα πρέπει να παρακολουθείστε στενότερα από τον γιατρό σας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved