Μουσική στην εγκυμοσύνη : O ρόλος της για την έγκυο και το έμβρυο

Μουσική στην εγκυμοσύνη : O ρόλος της για την έγκυο και το έμβρυο

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιόμορφη και αγχώδης περίοδος για πολλές γυναίκες. Πολλές μέλλουσες μητέρες υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη λόγω της παρατεταμένης αυτής περιόδου.

 

Υπάρχουν τρόποι για να καταπολεμηθεί αυτό το ανεπιθύμητο στρες;

Έρευνες μας έχουν δείξει, ότι το άκουσμα ειδικής μουσικής μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη ανάμεσα σε 236 έγκυες γυναίκες, που πραγματοποιήθηκε στο Κaohsiung Medical University στην Ταιβάν, και δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Nursing, μας δείχνει ότι οι συμμετέχουσες που άκουγαν μουσική για 30 λεπτά κάθε μέρα, για δύο εβδομάδες, μείωσαν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, σε αντίθεση με αυτές που δεν άκουγαν μουσική.

 Οι συμμετέχουσες ήταν όλες στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όλες περίμεναν φυσιολογικό τοκετό και είχαν παρόμοιο ιστορικό, όσον αφορά την εργασία, την κοινωνική τάξη, το επίπεδο μόρφωσης και την γαμήλια ευτυχία.

 

Περίπου στις μισές, δόθηκαν CD για να ακούν μισή ώρα την ημέρα. Μπορούσαν να διαλέξουν ανάμεσα σε κλασσική μουσική, ήχους της φύσης, παιδικούς ρυθμούς, ή νανουρίσματα.

Οι περισσότερες διάλεξαν ήχους της φύσης και νανουρίσματα και τα άκουγαν όταν αναπαύονταν ή όταν έκαναν αγγαρείες.Οι άλλες μισές δεν άκουγαν τα CD.

Και τα δυο γκρουπ είχαν τη συνηθισμένη προγεννητική περιποίηση.Οι γυναίκες στο γκρουπ με τη μουσική είχαν σημαντική μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ το άλλο γκρουπ παρουσίασε μόνο μικρή μείωση του στρες.


Οι αλλαγές που παρουσίασαν οι γυναίκες στο μουσικό γκρουπ είχαν σημαντική διαφορά μετά από δύο εβδομάδες μουσικής θεραπείας.

  

Όμως η μουσική επηρεάζει μόνο τη μητέρα ή μπορεί να επηρεάσει και το έμβρυο;

Η Dr Alexandra Lamont, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων της Κοινότητας για την Έρευνα της Εκπαίδευσης, της Μουσικής και της Ψυχολογίας , καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις Γνωστικές Επιστήμες της Μουσικής, μας εξηγεί τα αποτελέσματα της μουσικής στην ανάπτυξη του εμβρύου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Μουσική και έμβρυο: Οφέλη

 <<Είναι πολύ δύσκολο να πεις ακριβώς, γιατί τεχνικά είναι πολύπλοκο να μελετήσεις τα μωρά στη μήτρα, αλλά ξέρουμε ότι περίπου στις 30 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα μωρά μπορούν να έχουν σταθερά διαφορετικές αντιδράσεις, σε διαφορετικού τύπου ήχους. Θα μπορούν να αντιδράσουν σε γνωστούς ήχους και να ακούν ήχους όπως μουσική.

Οι ήχοι σε χαμηλή συχνότητα ταξιδεύουν καλύτερα στη μήτρα. Σε σχέση με το τι μπορεί να ακούσει το μωρό όταν παίζεται ένα μουσικό κομμάτι, οι χαμηλές συχνότητες μόλις θα ακούγονται.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα μπορούν ν’ ακούσουν τη μελωδία σ ένα κλασσικό μουσικό έργο. Είναι πολύ πιθανό,με τον τρόπο που ταξιδεύει ο ήχος, οι χαμηλότερες συχνότητες ακούγονται καλύτερα.

Οι αντιδράσεις του μωρού στον ήχο έχουν να κάνουν πιο πολύ με την οικειότητα, παρά με κάτι άλλο. Δε φαίνεται να έχει σημασία, τι είδους μουσικής ή ήχου παίζεται ή ακούγεται».

 

 

Η επανάληψη της μουσικής ηρεμεί το έμβρυο

«Αν κάτι επαναλαμβάνεται, τείνει να γίνει ένα καταπραϋντικό κίνητρο.

Μπορεί να είναι δυνατή και γρήγορη μουσική (όχι τόσο δυνατή, ώστε να είναι επικίνδυνο) για παράδειγμα, αλλά, αν επαναλαμβάνεται, το έμβρυο συνηθίζει στην επαναλαμβανόμενη έκθεση και φυσικά ηρεμεί.

Συνδέεται επίσης με τα αισθήματα της μητέρας εκείνη την ώρα. Την μεγαλύτερη εμπειρία την είχα σαν μέλος του προγράμματος του ΒΒC, Το παιδί στις μέρες μας.

Οι μητέρες είχαν ερωτηθεί να διαλέξουν μουσικά κομμάτια που να παίζουν στα μωρά τους πριν γεννηθούν και μετά πήγα πίσω να δω αν τα μωρά θυμούνταν τη μουσική 12 μήνες μετά.

Βρήκαν ότι υπήρχαν σημαντικές προτιμήσεις στη μουσική στην οποία είχαν εκτεθεί. Αυτό που έκανα για να το ανακαλύψω ήταν να διαλέξω ένα κομμάτι που έμοιαζε πολύ με το κομμάτι που είχε διαλέξει η μητέρα.

Αυτά τα δύο κομμάτια ήταν γραμμένα στο ίδιο κλειδί, τα ίδια όργανα, αλλά είχαν διαφορετική δομή και μελωδία.

Το αποτέλεσμα ήταν πως όλα τα μωρά προτίμησαν ν’ ακούσουν τη μουσική στην οποία είχαν εκτεθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας τους, αντί την άλλη, παρόμοια μουσική που διαλέχτηκε για την έρευνα».

  

 

Μπορεί η μουσική να επηρεάσει την ανάπτυξη του μυαλού του εμβρύου;


Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα έμβρυα μπορούν ν’ ακούσουν και να αντιδράσουν στον ήχο με την κίνηση.

Κανείς όμως δε γνωρίζει τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις. Μπορεί να σημαίνουν ευχαρίστηση, όμως μπορεί να σημαίνουν και ενόχληση. 

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η έκθεση στη μουσική κάνει τα παιδιά όλων των ηλικιών εξυπνότερα στα μαθηματικά αλλά ο Gordon Shaw, νευρο-επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, παρατηρεί πως αυτές οι μελέτες θα πρέπει να γίνονται σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και όχι με έμβρυα.

 

 

Πώς μπορούμε να παίξουμε μουσική σ ένα αγέννητο μωρό;

 

1.Ακουστικά εγκυμοσύνης:

Τα ακουστικά εγκυμοσύνης είναι ένα εξειδικευμένο προϊόν , κατασκευασμένο από υλικά που δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην μητέρα, καθώς η ανώτερη ένταση που μπορούν να φτάσουν είναι μόλις στα 56dB , το οποίο αντιστοιχεί στο επίπεδο της έντασης μιας αρκετά χαμηλόφωνης φωνής.

 

 

2.μουσική στο στέρεο:

Όπως κάνετε συνήθως στο σπίτι σας. 

 Αν διαλέξετε να βάλετε τον ήχο πολύ κοντά στην κοιλιά σας, πρέπει να το περιορίσετε σε λιγότερο από μια ώρα την ημέρα, και καλύτερα να το αποφύγετε.

Οι άνθρωποι βάζουν δυνατά τη μουσική γιατί νομίζουν ότι έτσι πρέπει, για να περάσει ο ήχος από την κοιλιά στο μωρό. Το αμνιακό υγρό όμως είναι καλός αγωγός του ήχου.

Μια έρευνα μάλιστα έδειξε ότι το αμνιακό υγρό ενισχύει τους χαμηλούς ήχους, σαν μπάσο, κατά ένα μικρό ποσοστό.

Αν διαλέξετε το στέρεο, μην ανεβάζετε τον ήχο πάνω από 70 decibel, γιατί αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό, υποστηρίζει η Rosalie Pratt, καθηγήτρια της μουσικής ιατρικής στο Brigham Young University στην Γιούτα. Προτείνει επίσης κλασική μουσική.

 

 

Οι συμφωνίες του Mozart για την εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικές λέει η Pratt, γιατί έχουν τη σωστή μίξη καινούριων ήχων και επαναλήψεων, που πιστεύει ότι θα απολαύσουν τα μωρά.

Προσθέτει, όμως, να προσέχετε η μουσική να μην είναι κακόφωνη όπως η ραπ, χάρντ ροκ κλπ.

 Επειδή λοιπόν οι έρευνες στο θέμα αυτό δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, και οι ειδικοί δε συμφωνούν αν η μουσική αρέσει ή όχι στα έμβρυα, θυμηθείτε ότι το μέτρο είναι το κλειδί.

Φανταστείτε τη μητέρα να κάθεται στον καναπέ και να βάζει ένα ωραίο μουσικό κομμάτι. Αν είναι ένα κομμάτι που διάλεξε η ίδια, τότε είναι πιθανό να είναι ένα ήρεμο κομμάτι.

 Αν η μητέρα νιώθει χαλαρή , όταν ακούει τη μουσική, τότε οι ορμόνες θα επηρεάζουν και το μωρό. Θα νιώθει τους ήχους, συν πολλές όμορφες αισθήσεις από τη μητέρα.

Ακούστε λοιπόν μουσική γιατί σας ευχαριστεί, κι όχι τόσο για να κάνετε εξυπνότερο το μωρό σας!

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved