Καφές και εγκυμοσύνη : Επιτρέπεται; Αν ναι, σε ποια ποσότητα;

Καφές και εγκυμοσύνη : Επιτρέπεται; Αν ναι, σε ποια ποσότητα;

Είστε έγκυος και η καφεΐνη είναι μια συνήθεια που δεν μπορείτε να κόψετε;

 

Μήπως είσαστε από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς καφέ ή κόκα-κόλα; Μήπως τα φλιτζάνια του καφέ που πίνετε καθημερινά ξεπερνούν τα ποτήρια νερό που καταναλώνετε; Μήπως παράλληλα είστε έγκυος;

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να συνειδητοποιήσετε ότι δεν κάνετε πλέον κακό μόνο στον εαυτό σας με το να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα καφεΐνης κάθε μέρα.Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μαμάδες που έχουν αδυναμία σε αναψυκτικά και κάθε είδους καφέ;

 

 


Πόσο καφέ κάνει να πίνω στην εγκυμοσύνη;


Όχι απαραίτητα. Μπορείτε να συνεχίσετε ν’ απολαμβάνετε το αγαπημένο σας καφεϊνούχο ρόφημα, αρκεί να μην το παρακάνετε. Μετά από χρόνια διαφωνιών γι’ αυτό το θέμα, δημοσιεύτηκαν οι πιο πρόσφατες οδηγίες της EFSA, η κατανάλωση 200 mg καφεΐνης ανά μέρα και το πολύ 300 mg δεν προκαλεί κακό στη μητέρα και το έμβρυο.

 

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ και 2-3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ, εφόσον συνεκτιμηθεί και η ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνεται και από άλλες πηγές,  όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα κ.α. Oι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν πλέον πως παρόλο που η καφεΐνη διαπερνάει τον πλακούντα, μια μέτρια ποσότητα ημερησίως (λιγότερα από 300 mg), δε θα βλάψει το μωρό σας.

 

Έχετε κατά νου πως η ποσότητα του καφέ σε μια κούπα, εξαρτάται απ’ το πόσο δυνατός είναι ο καφές και απ’ το μέγεθος της κούπας. Μια κλασική κούπα περιέχει περίπου 225 ml.

Τέλος, πολλές έγκυες περιορίζουν την κατανάλωση καφεΐνης ακόμη περισσότερο ή την κόβουν εντελώς. Αν αυτό δε σας φαίνεται συνετό, ο γιατρός σας δε θα σας φέρει αντίρρηση.

 

 

Είναι επικίνδυνο να καταναλώνω περισσότερη απ’ τη μέτρια ποσότητα καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη;

 

Κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα. Ορισμένες έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν 300 mg καφεΐνης ή περισσότερα ημερησίως, είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί ν’ αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος του νεογνού, γεγονός το οποίο θα έκανε τη διαφορά για ένα μωρό που κινδυνεύει ήδη από αυτά τα προβλήματα.

 

Άλλες έρευνες έδειξαν πως τα μωρά των γυναικών που κατανάλωναν πάνω από 500 mg ημερησίως, είχαν πιο γρήγορους καρδιακούς και αναπνευστικούς παλμούς και έμεναν περισσότερη ώρα ξύπνια τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση. Παρότι η έρευνα δεν είναι αδιάψευστη, είναι λογικό να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης αν πίνετε πάνω από τρεις κούπες δυνατό καφέ την ημέρα ή περισσότερα από 300 mg καφεϊνούχα προϊόντα (σοκολάτα, σόδα, τσάι και καφέ).

 

Ένα είναι σίγουρο: Θα νιώσετε καλύτερα αν μειώσετε την καφεΐνη. Είναι ένα διεγερτικό που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, νευρικότητα και πονοκέφαλο. Προκαλεί καούρες προκαλώντας εκκρίσεις του στομαχικού οξέος. Είναι ένα διουρητικό που σας κάνει να πηγαίνετε διαρκώς στην τουαλέτα και προκαλεί γρήγορα αφυδάτωση.

 

Επιπλέον, δεν έχει καμία θρεπτική αξία. Στην πραγματικότητα, οδηγεί τα οστά στην απώλεια ασβεστίου. Και όλες αυτές οι συνέπειες θα χειροτερεύουν όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού, γιατί το σώμα σας καίει την καφεΐνη πιο δύσκολα όσο εξελίσσεται η κύηση και αυτό σημαίνει υψηλότερο επίπεδο καφεΐνης στο αίμα σας (και στου εμβρύου).

 

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος να μειώσετε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού αυτήν την περίοδο, είτε περιέχει καφεΐνη, είτε όχι. Τα ροφήματα αυτά περιέχουν φαινόλες, οι οποίες δυσκολεύουν το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι έγκυες έχουν ήδη χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Αν πίνετε τσάι ή καφέ, τουλάχιστον καταναλώστε το ανάμεσα στα γεύματα, έτσι ώστε να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο την απορρόφηση σιδήρου.

 

 

 

Πως θα κόψω τον καφέ στην εγκυμοσύνη;

 

Κόβοντας την καφεΐνη, πιθανόν να βρείτε τους γευστικούς σας κάλυκες. Η λαχτάρα πολλών γυναικών για μια κούπα καφέ, εξανεμίζεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν ξεσπούν οι ναυτίες. Διαφορετικά, σκεφτείτε να στραφείτε σε ντεκαφεινέ καφέ και τσάι. (Έχετε ωστόσο κατά νου πως ακόμη και τα ντεκαφεινέ ροφήματα περιέχουν σχεδόν πάντα μικρή ποσότητα καφεΐνης).

Μπορείτε ακόμη να μειώσετε την καφείνη στα σπιτικά ροφήματα, βάζοντας μικρότερη ποσότητα. Αν για παράδειγμα σας αρέσει το τσάι, ανακατέψτε το σακουλάκι για ένα λεπτό, αντί για πέντε, έτσι ώστε να μειώσετε στο μισό την 

 

 


Όλοι μας ξέρουμε ότι ο καφές και τα διάφορα αναψυκτικά έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Πόσο μάλλον όταν αυτός «στεγάζει» και εργάζεται για μια επιπλέον ζωούλα. Η κατάλληλη στιγμή για να κόψει κανείς οποιαδήποτε κακιά συνήθεια, όπως είναι η κατανάλωση καφεΐνης, είναι φυσικά πριν την εγκυμοσύνη. Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Όλες οι γυναίκες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής τους για να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής,

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved