Β χοριακή και ορμονικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Β χοριακή , εξετάσεις αίματος και ορμονικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη

 

Όλες οι μέλλουσες μαμάδες είναι καλεσμένες!!!
Μπαμπάδες, υπομονή…

 

Είσαστε έγκυος! Όλα αρχίζουν να αλλάζουν: το σώμα, η διάθεση, ακόμα και η όψη σας! Ο σκοπός αυτών των λειτουργικών, ανατομικών και βιοχημικών -προσωρινών- μεταβολών είναι η προσαρμογή της εγκύου στις απαιτήσεις της νέας αυτής κατάστασης και η δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του μωρού της.

Το νιώθετε, το διαισθάνεστε, αν και περιμένετε να βεβαιωθείτε πρώτα με τα πολύ έγκυρα και αξιόπιστα (περίπου 99,9% επιτυχή) τεστ εγκυμοσύνης, που γίνονται στο σπίτι, και έπειτα με την εξέταση αίματος.

  

 

Β χοριακή γοναδοτροπίνη

Β χοριακή μετά από πόσες μέρες ανιχνεύεται;

Ουσιαστικά, και στις δύο περιπτώσεις αυτό που μετράται για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις υποψίες σας για εγκυμοσύνη δεν είναι άλλο από την υπερδραστηριότητα… των ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΑΣ! Συγκεκριμένα, με τις εξετάσεις αυτές «ανιχνεύεται» η ορμόνη Β χοριακή γοναδοτροπίνη, ευρέως γνωστή απλά ως Β Χοριακή. Η ορμόνη αυτή είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα περίπου 10 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, ενώ στα ούρα αρκετές μέρες αργότερα.

 

Τα ποσοστά της ορμόνης, ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και ανάλογα ποια εβδομάδα κύησης διανύετε. Για αυτό και ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε οπωσδήποτε και την εξέταση αίματος, που θα σας δώσει ένα ποσοστό. Αν το ποσοστό αυτό είναι μικρό, θα πρέπει να επαναλάβετε την αιματολογική σε δύο-τρεις μέρες. Αν είστε έγκυος το ποσοστό της πρώτης μέτρησης διπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε ημέρα! Έπειτα, θα σας ζητήσει να τον επισκεφθείτε για μια κατ’ ιδίαν εξέταση.

 

 

αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης

Προσοχή! Ακόμα και εάν το τεστ εγκυμοσύνης, που κάνετε στο σπίτι, βγει αρνητικό, δεν πρέπει να απορρίψετε την πιθανότητα να είστε έγκυος. Αν και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν φτιάξει σχεδόν αλάνθαστα τεστ, ο παράγοντας «ορμόνες» παίζει καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό ή μη μιας εγκυμοσύνης. Γιατί, όπως προείπαμε το επίπεδο των ορμονών ποικίλλει από τη μια γυναίκα στην άλλη.

Αν λοιπόν, το δικό σας, δεν είναι αρκετά υψηλό την ημέρα της εξέτασης, μπορεί να μην αποκαλύψει την εγκυμοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν υφίσταται. Για αυτό συνιστάται, αν εξακολουθείτε να έχετε καθυστέρηση, να επαναλάβετε την εξέταση και να επισκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.

 

 

 

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης: 

υπερδραστηριότητα! 

Ο ρόλος των ορμονών είναι τόσο η προετοιμασία του σώματός σας για την εγκυμοσύνη όσο και η παραγωγή τους αργότερα για την ομαλή εξέλιξη της κυοφορίας στο διάστημα των σαράντα εβδομάδων. Η παραγωγή ορισμένων από αυτές αυξάνεται θεαματικά, ενώ σιγά – σιγά «εμφανίζονται» καινούριες από τις ωοθήκες, το θυρεοειδή και, αργότερα, από τον πλακούντα.

Παρ’ όλο που οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως νεύρα, απότομες εναλλαγές διάθεσης, εφίδρωση, ταχυπαλμία, κνησμό, κ.ά., αποτελούν ταυτόχρονα την πιο τρανή απόδειξη ότι όλα πάνε καλά με την εγκυμοσύνη σας.

 

 Τα + και τα –

   

 

 

Χοριακή γοναδοτροπίνη και εγκυμοσύνη:

 

Τα +

 

Παράγεται από τον πλακούντα και εκτός από το γεγονός ότι «επιβεβαιώνει» την εγκυμοσύνη, όπως προείπαμε, συμβάλλει στη μεγαλύτερη παραγωγή προγεστερόνης από την ωοθήκη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εμμηνόρροια και να προστατεύεται η εγκυμοσύνη.

 

 

 

 

Προγεστερόνη και εγκυμοσύνη :

 

Τα +

Η προγεστερόνη είναι από τις σημαντικότερες ορμόνες της εγκυμοσύνης. Κυρίως, γιατί χαλαρώνει τους μύες στα τοιχώματα της μήτρας και διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου. Επίσης, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Παράγεται αρχικά από τις ωοθήκες, έπειτα από τον πλακούντα. Η παραγωγή της είναι εξίσου σημαντική και για την έγκυο, αφού διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και κρατάει την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

 

Τα –

Όταν νιώθετε κούραση ή ατονία, ρίξτε το φταίξιμο στην προγεστερόνη! Επιδρά στο πεπτικό σύστημα προκαλώντας δυσπεψία, καούρες, δυσκοιλιότητα, ναυτία, παλινδρόμηση τροφής, αλλά και τάση για εμετό. «Κατηγορείται» για πόνο στη μέση, στη λεκάνη και στους γοφούς, αφού χαλαρώνει τις συνδέσεις των αρθρώσεων. Επηρεάζει, επίσης, τη μεταβολή της ψυχικής διάθεσης, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και προετοιμάζει τους μαστούς για το θηλασμό.

 

 

 


Οιστρογόνα και εγκυμοσύνη:

 

Τα +

Και αυτή η ορμόνη παράγεται από τις ωοθήκες και έπειτα από τον πλακούντα. Με αυτή συντελούνται η ανάπτυξη των γαλακτοφόρων αδένων, οι αλλαγές στις θηλές, η χαλάρωση των αρθρώσεων, καθώς και η ωρίμανση του εμβρύου.

 

Τα –

Η παραγωγή τους αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος και προκαλεί κοκκινίλες στο δέρμα. Επηρεάζει την ψυχολογία της εγκύου, με πολλές μεταπτώσεις και ενίοτε, επειδή προκαλεί και τη χαλάρωση των αρθρώσεων, αυξάνει τον πόνο στη μέση.

 

 

 

 

Ωκυτοκίνη και εγκυμοσύνη:

 

Τα +

Παράγεται από την υπόφυση, επιταχύνει τον τοκετό και συμβάλλει στην καλύτερη ροή του γάλακτος κατά το θηλασμό. Επίσης, κατά την λοχεία, η ωκυτοκίνη προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, με σκοπό την αποβολή των λοχιών και την επαναφορά της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος. Βοηθάει επίσης στην υστεροτοκία (αφαίρεση του πλακούντα από την ενδομητριακή κοιλότητα) αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

ΜΟΤΟ: Και, το σημαντικότερο, η ωκυτοκίνη ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του μωρού, αν θεωρήσουμε ότι η αγάπη μπορεί να οφείλεται σε κάτι τόσο απλό, όπως μια ορμόνη…

 

 

 


Προλακτίνη και εγκυμοσύνη:

 

Τα +

Παράγεται από την υπόφυση –το εκτελεστικό όργανο του εγκεφάλου– και διεγείρει τους αδένες του στήθους για την παραγωγή γάλακτος μετά το τοκετό. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τη διακοπή της έμμηνου ρήσης κατά την περίοδο του θηλασμού. Η ορμόνη αυτή βοηθάει στον έλεγχο του μεταβολισμού κατά την εγκυμοσύνη, αν και ο πιο βασικός της ρόλος είναι η προετοιμασία του σώματος για το θηλασμό.

 

Τα –

Οι πόνοι του στήθους, το πρήξιμο, το αίσθημα βάρους, καθώς και οι θηλές που στάζουν, οφείλονται εξ ολοκλήρου σε αυτή την ορμόνη.

 

 

 

 

Ενδορφίνες και εγκυμοσύνη :

 

Τα +

Οι ενδορφίνες έχουν την ισχυρότερη αναλγητική δράση. Χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως οι ορμόνες που δρουν κατά του στρες και παρέχουν στον οργανισμό φυσική αναλγησία. Οι ενδορφίνες παρέχουν στην έγκυο ένα αίσθημα ευεξίας και ανοχής στον πόνο. Καθώς ο τοκετός εξελίσσεται, τα επίπεδα ενδορφινών στο σώμα αυξάνονται. Ωστόσο, εάν στην έγκυο χορηγηθεί επισκλειρίδιος αναισθησία, οι ενδορφίνες παραμένουν σε ένα σταθερό επίπεδο.

 

Τα –

Σας κάνουν την όρεξη άνω κάτω! Αυτή η ορμόνη ευθύνεται για την πρωινή τάση για εμετό, χαρακτηριστικό του πρώτου τριμήνου. Επίσης αυξάνει την αγγείωση της πυέλου με αποτέλεσμα να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα σας!

 

 

 

 

Ορμόνη μελανοκυττάρων και εγκυμοσύνη :

Με αυτή την ορμόνη παράγεται η μελανίνη στο δέρμα, που σημαίνει ότι σκουραίνουν οι θηλές, ενίοτε το πρόσωπο της γυναίκας και δημιουργείται εκείνη η περίφημη κατακόρυφη καφέ γραμμή κατά μήκος της κοιλιάς -σε άλλες εγκύους πιο ευδιάκριτη σε άλλες λιγότερο-, όλα συμπτώματα που εξαφανίζονται σιγά – σιγά μετά το πέρας της λοχείας.

 

 

 

 

Ρελαξίνη και εγκυμοσύνη :

 

Τα +

Από το όνομά της και μόνο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ορμόνη βοηθάει στο να μαλακώσει και να χαλαρώσει ο τράχηλος της μήτρας, καθώς και όλοι οι σύνδεσμοι του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δίνοντας έτσι ελαστικότητα στη μέση, τους γοφούς και τη λεκάνη για να προετοιμάσει το σώμα για τον τοκετό. Η ρελαξίνη παραμένει στο σώμα για περίπου 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό, οπότε οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις πλέον σταθεροποιούνται και «επανέρχονται» στη θέση τους.

 

Τα –

Οι αρθρώσεις μας γίνονται αρκετά πιο ευάλωτες, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη γυμναστική δραστηριότητα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved