Διαδικασία τοκετού : 10 ερωτήσεις για να προετοιμαστείτε

Διαδικασία τοκετού : 10 ερωτήσεις για να προετοιμαστείτε

o-toketos-se-10-erwthseis o-toketos-se-10-erwthseis

Πώς να προετοιμαστώ για την ώρα του τοκετού;

Οι σκέψεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον σας αφορούν την περίοδο κατά την διάρκεια και μετά τον τοκετό;

Αναρωτιέστε πότε θα σας πάρουν στην αίθουσα τοκετού, σε ποια στάση πρέπει να είστε, ή αν ο μπαμπάς θα μπορεί να είναι δίπλα σας σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας; Ελπίζουμε να λύσουμε κάποιες από τις απορίες σας.

 

Θα με βάλουν αμέσως στην αίθουσα τοκετού;

Όχι, αν οι διαστολές έχουν μόλις αρχίσει και οι εξετάσεις σας είναι καλές. Μπορείτε να μείνετε στο δωμάτιό σας ή αν έχετε διάθεση να πάτε να περπατήσετε.

Στην περίπτωση όμως που έχουν σπάσει τα νερά σας ή έχει παρατηρηθεί η οποιαδήποτε ανωμαλία, θα μπείτε κατευθείαν στην αίθουσα τοκετού.

 

Θα είμαι καθιστή ή ξαπλωμένη; Θα μπορώ να κουνηθώ;

Εσείς θα δείτε σε ποια στάση αντέχετε καλύτερα τους πόνους των συσπάσεων. Ακούστε τις συμβουλές της μαίας και εφαρμόστε ό,τι μάθατε στο μάθημα ανώδυνου τοκετού

Αν έχετε κάνει επισκληρίδιο θα πρέπει να είστε καθιστή ή ξαπλωμένη στη μία πλευρά. Ο έλεγχος του ρυθμού της καρδιάς και της αρτηριακής σας πίεσης, είναι απαραίτητος.

 

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορώ να φάω;

Όχι. Και αυτό για να αποφευχθεί κάποιος εμετός ή ναυτία. Επίσης, στη περίπτωση επιπλοκής που χρειαστείτε γενική αναισθησία θα πρέπει το στομάχι σας να είναι άδειο.

 

Πώς πρέπει να κάθομαι για να γεννήσω;

Η γυναικολογική στάση είναι η πλέον κατάλληλη. Επιτρέπει στον μαιευτήρα να παρακολουθεί την πορεία του μωρού και να καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς του ενώ εσείς σπρώχνεται για να βγει. Τα κρεβάτια είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση στη μέλλουσα μητέρα.

Αν η στάση αυτή δεν σας βολεύει, συζητήστε το με τη μαία. Το ζητούμενο είναι να νιώθετε άνετα.

 

Ο μπαμπάς μπορεί να μείνει δίπλα μου;

Η παρουσία του συντρόφου σας στην αίθουσα τοκετού προσφέρει αληθινή ψυχολογική στήριξη. Οι στιγμές που θα μοιραστείτε είναι ανεπανάληπτες και σας δένουν για μια ζωή.

Αν ο μαιευτήρας χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βεντούζα ή ιατρική λαβίδα, μπορεί να ζητηθεί από τον μέλλοντα πατέρα να περάσει έξω για λίγα λεπτά.

Σε ορισμένα μαιευτήρια, επιτρέπεται στον πατέρα να μπει στο χειρουργείο στην περίπτωση της καισαρικής. Με την προϋπόθεση να σεβαστεί τους κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης. (να πλύνει τα χέρια του, να φορέσει ποδιά, να μην αγγίζει τα χειρουργικά εργαλεία)

 

Μπορώ να βάλω μουσική;

Ναι. Τις πιο πολλές φορές, επιτρέπεται να έχετε μαζί σας κάποιο cd player. Για να είστε σίγουρες, καλύτερα να το έχετε ρωτήσει πριν φτάσει η ώρα της γέννας.

 

Μπορώ να τηλεφωνήσω από το κινητό μου;

Όχι, γιατί θα υπάρξουν παρεμβολές που θα επηρεάσουν την ακριβή μέτρηση των καρδιακών παλμών. Δεν θα μπορέσετε να τηλεφωνήσετε μέσα από την αίθουσα τοκετού, θα σας επιτραπεί όμως μόλις γυρίσετε στο δωμάτιό σας.

 

Τι συμβαίνει μετά τον τοκετό;

Παραμένετε στην αίθουσα τοκετού δύο ώρες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Η μαία ή κάποια νοσοκόμα, παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό σας, τη θερμοκρασία σας, τις κολπικές αιμορραγίες και φυσικά τις συσπάσεις της μήτρας στην προσπάθειά της να πάρει σιγά-σιγά την αρχική της θέση.

Θα περάσετε τις πρώτες στιγμές σας με το μωρό και εφόσον το επιθυμείτε, θα αρχίσει η διαδικασία του θηλασμού. Η μαία θα σας δείξει πώς πρέπει να θηλάζετε.

Απολαύστε με το σύντροφό σας και πλέον πατέρα, τις πρώτες τρυφερές αγκαλιές με το μωρό σας.

 

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στο δωμάτιό μου;

Αν περάσουν οι δύο πρώτες ώρες και είναι όλα καλά, θα επιστρέψετε στο δωμάτιό σας είτε σε αναπηρικό καροτσάκι είτε με τα πόδια αν η κατάσταση σας το επιτρέπει. Εφόσον το μωρό δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, θα μπορείτε να το πάρετε μαζί σας.

 

Μπορώ να σηκωθώ αμέσως;

Αν έχετε κάνει επισκληρίδιο, μπορείτε να σηκωθείτε μόλις αρχίσετε να νιώθετε και πάλι τα πόδια σας. Καλύτερα όμως να το επιχειρήσετε παρουσία άλλου.

Σε περίπτωση γενικής νάρκωσης καλό θα είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι αφού περάσουν δώδεκα ώρες. Όταν θελήσετε να σηκωθείτε και νιώσετε δυνατή, φωνάξτε μια νοσοκόμα να σας βοηθήσει.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved