Το άστρο της Βηθλεέμ...Μύθος ή πραγματικότητα;

Το άστρο της Βηθλεέμ...Μύθος ή πραγματικότητα;

Το άστρο της Βηθλεέμ...Μύθος ή πραγματικότητα;

 

Το άστρο της Βηθλεέμ πρόκειται για το πιο επιβλητικό και συνάμα αινιγματικό σύμβολο του Χριστιανισμού.

Το υπέρλαμπρο και παμμεγέθες αυτό Άστρο, σύμφωνα με τις Ιερές Γραφές του Χριστιανισμού, εμφανίστηκε εκείνη τη νύχτα της Γέννησης του Χριστού περίπου 20 αιώνες πριν για να καθοδηγήσει τους τρεις Μάγους, που έφερναν δώρα για να τιμήσουν το νεογέννητο που αργότερα θα γινόταν ο Βασιλεύς των Χριστιανών.

 

Το περίφημο Άστρο όμως φαίνεται να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του.

Πολλοί επιστήμονες –αστρονόμοι, θεολόγοι και ιστορικοί– προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να λύσουν το μυστήριο του Άστρου της Βηθλεέμ, βασιζόμενοι στην ορθολογιστική τους σκέψη, στις Γραφές, και -ει δυνατόν- ανεπηρέαστοι από τη θρησκευτική τους πίστη: πρόκειται για πραγματικό αστροφυσικό φαινόμενο ή για ένα θαύμα που έστειλε ο Θεός για να αναγγείλει με αυτόν τον τρόπο στους ανθρώπους τον ερχομό του Θεανθρώπου; Ή μήπως το Άστρο δεν υπήρξε ποτέ και ήταν μόνο μια φήμη που άντεξε στο χρόνο;

 

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

 


Α. Ανάλογα που θέλει ο καθένας να βασιστεί, υπάρχει και η αντίστοιχη εξήγηση για την εμφάνιση του Άστρου που φώτισε όλη την πλάση την Άγια Νύχτα της Γέννησης: εάν πιστεύετε στα θαύματα και κατ’ επέκταση στην ύπαρξη μιας ανώτερης θεϊκής δύναμης, τότε σίγουρα θα είσαστε από εκείνους που πολύ απλά πιστεύετε ότι το Άστρο ήταν η ίδια η παρουσία του Θεού επί γης, χωρίς καν να αμφιβάλλετε για αυτό.

Ήταν ο προάγγελος του ερχομού του Ιησού, του Υιού του Θεού και συγχρόνως καθοδηγούσε τους τρεις Μάγους που ήρθαν από την Ανατολή στην Iερουσαλήμ και από εκεί στη Bηθλεέμ για να προσκυνήσουν το νεογέννητο.

 

 

Β. Εάν όμως δεν πιστεύετε στην ύπαρξη Θεού και θαυμάτων, ή εάν γενικότερα θέλετε όλα να τα εξηγείτε βασιζόμενοι στον ορθολογισμό και τις θετικές επιστήμες, τότε η εξήγηση ότι το Άστρο, που φώτισε την πλάση, ήταν απλός ένας κομήτης ή ένα ασυνήθιστο αστρονομικό φαινόμενο όπως μια ασυνήθιστη ευθυγράμμιση πλανητών που εμφανίστηκε τότε συμπτωματικά πάνω από την πόλη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, μάλλον σας βρίσκει σύμφωνους.

Το γεγονός δε ότι οι τρεις σοφοί Μάγοι ήταν Αστρονόμοι- Ιερείς από την Αρχαία Περσία (Μεσοποταμία) μάλλον εξηγεί και την ευκολία τους να διακρίνουν ότι το Άστρο ήταν ένα ασυνήθιστο αστρονομικό φαινόμενο που προκάλεσε την περιέργειά τους να το εξερευνήσουν.

 

 

Γ. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα το Άστρο της Βηθλεέμ, ο προάγγελος ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για τον Χριστιανισμό και το σύμβολο των Χριστουγέννων, να μην υπήρξε καν!

Να μην έλαμψε κατά τη Γέννηση του Θεανθρώπου και να ήταν μια υπερβολή του Ευαγγελιστή Ματθαίου (που παρεμπιπτόντως μόνο στο δικό του σύγγραμμα αναγράφεται η ύπαρξη του Άστρου: «...και ιδού ο αστήρ, όν είδον εν τη ανατολή, προήγεν αυτούς έως ελθών εστάθη επάνω ού ην το παιδίον...» Ματθ. 2, 2-12), μόνο και μόνο για να πείσει το δύσπιστο λαό για τον ερχομό του Μεσσία. H λαμπρότητα του Άστρου σκίαζε ακόμη και το φως του Ήλιου, σύμφωνα με τα βιβλικά συγγράμματα.

Όμως, πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που αντελήφθησαν τη σημασία της ύπαρξης του Άστρου. Φυσικά ένας απλός άνθρωπος της εποχής δεν μπορούσε να γνωρίζει τότε τον ερχομό του Θεανθρώπου.

Εξάλλου ο Χριστός άρχισε να γίνεται γνωστός στον πολύ κόσμο στην ηλικία των 30 ετών που άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού. Και ο Ματθαίος έγραψε το Ευαγγέλιο μετά θάνατον του Χριστού.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρεται στη Γέννηση του Χριστού αλλά δεν κάνει λόγο για την ύπαρξη του Άστρου της Βηθλεέμ, ενώ οι άλλοι δύο Ευαγγελιστές ξεκινούν τη βιογραφία του Χριστού από τα εφηβικά Του χρόνια, παραλείποντας τη Γέννηση του Θείου Βρέφους.

 

 

Τι ήταν λοιπόν αυτό το Άστρο;

 


Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ματθαίου, το άστρο κινιόταν από την Ανατολή προς τη Δύση για να φέγγει προς την πλευρά της φάτνης, όπου βρισκόταν το Θείο Βρέφος με την Παναγία και τον Ιωσήφ.

Οι αστρονόμοι μας ενημερώνουν ότι πράγματι τα άστρα κινούνται προοδευτικά με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση όσο κινείται η γη γύρω από τον εαυτό της σε 24 ώρες και όσο κινείται γύρω από τον ήλιο σε 365 ημέρες, αλλά φυσικά ένα γυμνό μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την κίνηση.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Ματθαίος αναφέρει ότι το Άστρο σταμάτησε πάνω ακριβώς από τη φάτνη και παρέμεινε εκεί. Αυτή η στασιμότητα, πάλι σύμφωνα με τους αστρονόμους, δεν ισχύει, αφού κανένα ουράνιο σώμα δεν αλλάζει θέση σε σχέση με άλλο ουράνιο σώμα, ούτε μπορεί να ακινητοποιηθεί.

Ο Ματθαίος δεν ήταν ιδιαίτερα περιγραφικός όσον αφορά το Άστρο αυτό καθ’ αυτό.

Δεν μας λέει εάν ήταν ασυνήθιστα λαμπρό, μεγάλο, πολύχρωμο, ή εάν το φως που εξέπεμπε τρεμόπαιζε, σε αντίθεση με τους αναρίθμητους πίνακες ή ξυλογραφίες όπου το Άστρο αναπαριστάται μεγαλοπρεπές και υπέρλαμπρο για να δείξει το δρόμο στους τρεις Μάγους προς την Ιερή φάτνη.

Ακόμα και εάν η εμφάνιση του Άστρου της Βηθλεέμ ήταν ένα παραμύθι που επινόησε ο Ματθαίος, σαν ένα μύθο που μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα και από μύθος έγινε παράδοση και η παράδοση μεταλλάχτηκε στο πέρασμα των γενεών σε ένα πιστευτό και αποδεκτό γεγονός, η Γέννηση του Χριστού δεν παύει να είναι το πιο συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός.

Ωστόσο, σημασία έχει να γεννιέται ο Χριστός μέσα στις καρδιές μας κάθε χρόνο και να φωτίζει τις ψυχές μας. Καλά Χριστούγεννα και Καλή σας χρονιά με υγεία και χαρά!!!

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved