Ολλανδία: Εκαναν ευθανασία σε 17χρονη, επειδή ήταν θύμα βιασμού

Ολλανδία: Εκαναν ευθανασία σε 17χρονη, επειδή ήταν θύμα βιασμού


Είχε παροτρύνει τους φίλους να μην την εμποδίσουν να το κάνει.

Η ολλανδική κυβέρνηση από το 2017 έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την ευθανασία από άτομα που νιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους», αλλά δεν είναι απαραίτητα στο τέλος της ζωής τους από κάποια θανατηφόρα ασθένειαα. Αυτόν τον νόμο αποφάσισε να επικαλεστεί η Ολλανδή Νόα Πατχόβεν, ένα κορίτσι που δεν μπόρεσε ποτέ να ν ξεπεράσει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη όταν βιάστηκε σε παιδική ηλικία. Πέθανε στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής.

Το βιοηθικό ζήτημα της ευθανασίας έχει απασχολήσει έντονα τις τα τελευταία χρόνια τόσο την ιατρική κοινότητα, όσο και τις θεωρητικές επιστήμες. Η Ολλανδία είναι από ανάμεσα στις πρώτες χώρες που τη νομιμοποίησε το 2001, αν και οι ασθενείς μπορούσαν να την επιλέξουν από το 1997. Το 2017 στη χώρα, ο αριθμός των ασθενών που επέλεξαν να προχωρήσουν στην ευθανασία άγγιξε τις 7.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 67% μέσα σε πέντε χρόνια. Ο αριθμός των αιτήσεων για την «μέθοδο θανάτου» έφτασε τις 18.000.

Η Νοα μην αντέχοντας το ψυχολογικό βάρος του βιασμού της αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή της.

Πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, στο σαλόνι του σπιτιού της στην Χάγη. Υπέφερε από Μετατραυματική Διαταραχή, κατάθλιψη και ανορεξία. Εκτός από τα προσωπικά της προβλήματα, η 17χρονη είχε αναφερθεί και στα λάθη στην ιατρική φροντίδα που έλαβε, όπως οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning» (Νικώντας ή Μαθαίνοντας), η Νόα είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό. Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας.

«Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφάσισα να απελευθερωθώ, επειδή ο πόνος μου είναι αβάσταχτος», έγραψε κάποια στιγμή στο Instagram. «Δεν νιώθω και πολύ ζωντανή τον τελευταίο καιρό, με το ζόρι επιβιώνω», συμπλήρωνε αποτρέποντας τους φίλους της να τη σταματήσουν.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της είχε κοντά της συγγενείς και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Τον θάνατό της γνωστοποίησε η αδερφή της.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved