Κοινωνικό μέρισμα: δείτε τους ωφελούμενους, τα κριτήρια ,την διαδικασία για τις δηλώσεις και πότε κατατίθεται

Κοινωνικό μέρισμα: δείτε τους ωφελούμενους, τα κριτήρια ,την διαδικασία για τις δηλώσεις και πότε κατατίθεται

Κοινωνικό μέρισμα: δείτε τους ωφελούμενους, τα κριτήρια ,την διαδικασία για τις δηλώσεις και πότε κατατίθεται

 


Για να πάρει κάποιος το μέρισμα ισχύουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα μπορεί να κατασχεθεί, δεν θα υπόκειται σε φόρο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού, προκειμένου να πάρουν αν δικαιούνται και κάποια άλλη κοινωνική παροχή.


Από χθες άρχισε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατ. ευρώ για το 2018, δηλαδή ένα έκτακτο επίδομα από 250 έως 900 ευρώ σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά

 

Σε ότι αφορά το περιουσιακό κριτήριο, θα πρέπει ο δικαιούχος να μην κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 180.000 ευρώ.

Όσον αφορά το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, θα υπολογισθεί το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, σε συνδυασμό και των αφορολόγητων και των ειδικών φορολογούμενων ποσών.

 

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης θα είναι 250 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ευρώ, στα 350 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ και θα 450 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ.

Τα ποσά των εισοδηματικών ορίων και της εισοδηματικής ενίσχυσης θα αυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

Έτσι για ένα ζευγάρι εγγάμων χωρίς παιδιά η εισοδηματική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 375 έως 675 ευρώ, για εγγάμους με ένα ανήλικο παιδί από 450 έως 775 ευρώ και για εγγάμους με δύο ανήλικα παιδιά από 500 έως 900 ευρώ.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των αφορολόγητων και των ειδικών φορολογούμενων ποσών. 
Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος του πραγματικά δηλωθέντος και του τεκμαρτού που προκύπτει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.).

 

Διαδικασία αίτησης

 

 

Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται σχεδόν αυτόματα. Εν αρχή ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δει αν το δικαιούται ή όχι. Αυτό μπορεί να το μάθει κάποιος μέσα από τη σελίδα www.koinonikomerisma.gr η οποίο αναμένεται να ανοίξει μέχρι και την Δευτέρα.


Αφού συνδεθεί στην ιστοσελίδα και γράψει στα σχετικά πεδία τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ το σύστημα θα ζητήσει εξουσιοδότηση να ανακτήσει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια από το Taxisnet.

Αμέσως μετά θα βγάζει αν ο ενδιαφερόμενος είναι και δικαιούχος κοινωνικού μερίσματος.


Η επόμενη σελίδα θα έχει τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων), μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος, μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Εκεί λοιπόν θα έχετε την δυνατότητα αν δείτε εάν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία είναι λάθος στο σύστημα και να τα διορθώσετε. Για να γίνει η διόρθωση θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και για να διορθώσετε το στοιχείο που εμφανίζεται λάθος, να χρησιμοποιήσετε κάθε έγγραφο που μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.

Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο.

Οι διορθώσεις σχετίζονται μόνο με αποκατάσταση σφαλμάτων αναφορικά με την ταυτότητα του ασφαλισμένου και όχι σε εκ των υστέρων αναγνώριση χρόνου ασφάλισης.

Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά σας στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετίας μόνιμης κατοικίας στην χώρα δεν είναι δυνατή, καθώς προκύπτει από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.

Αφού γίνουν όλα αυτά το επόμενο βήμα θα είναι να συμπληρώσετε τον αριθμό του λογαριασμού IBAN σας.

Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος, αλλιώς δε θα παραλάβετε το επίδομα ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια. Έτσι προτείνεται να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κ.τ.λ.).

 

Πότε θα πιστωθεί το ποσό

 


Η υποβολή των αιτήσεων θα έχει διάρκεια ένα 10ημερο . Συνεπώς αν το σύστημα ανοίξει στις 3 Δεκεμβρίου, θα κλείσει την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου και τα ποσά θα αρχίσουν να φαίνονται άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων .

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved