Η προσχολική ηλικία "οιωνός" για την παιδική παχυσαρκία - Έρευνα

Η προσχολική ηλικία "οιωνός" για την παιδική παχυσαρκία - Έρευνα

Ας αναζητήσουμε τα αίτια στην νηπιακή ηλικία


Περισσότεροι από το 50% των παχύσαρκων παιδιών κατά την εφηβεία, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος, είτε παραπάνω από το φυσιολογικό είτε στα όρια της παχυσαρκίας.

 

Άμεση σχέση φαίνεται πως έχουν τα παραπανίσια κιλά της νηπιακής ηλικίας με την μετέπειτα παχυσαρκία ενός εφήβου και αργότερα ενός ενήλικα, σύμφωνα με νέα μεγάλη γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 51. 505 παιδιά στη Γερμανία των οποίων ο ΔΜΣ καταγράφονταν συστηματικά, από την παιδική έως εφηβική ηλικία.Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως τα παιδιά ηλικίας 2-6 ετών, που παίρνουν απότομα βάρος (παραπάνω από το φυσιολογικό), διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε παχύσαρκους εφήβους.

Ο Δρ Μάικλ Φριμαρκ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύ σπουδαία, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σας εργαλείο πρόγνωσης για τα άτομα που μπορεί να είναι παχύσαρκα κατά την εφηβεία.

Ο ίδιος εξηγεί ότι στην αρχή της ζωής του ο άνθρωπος είναι λογικό να συσσωρεύει λίπος καθώς του είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή του.

Μετά τον ένα χρόνο όμως, ο ΔΜΣ αρχίζει σταδιακά να μειώνεται καθώς το παιδί γίνεται πιο ενεργητικό και αυτό συνεχίζεται μέχρι περίπου τα 5 με 6 χρόνια ζωής.Μετά, πάλι ο ΔΜΣ αρχίζει να αυξάνει προκειμένου ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τις νέες αναπτυξιακές ανάγκες του.


Σύμφωνα όμως με τον Δρ Φριμαρκ, η μελέτη δείχνει ότι αν τα παιδιά δεν ρίξουν το ΔΜΣ μετά την βρεφική ηλικία, ή ακόμα αν πέσει και ξανανέβει απότομα στην προσχολική ηλικία, τότε υφίσταται αυξημένος κίνδυνος εφηβικής παχυσαρκίας.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved