Εντός του Ιανουαρίου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Εντός του Ιανουαρίου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται πως θα κυμανθούν σε ένα εύρος των 20-25 ευρώ τον μήνα , γεγονός που τον καθιστά για ακόμα μια φορά πίσω σε σχέση με τους αντίστοιχους της Ευρώπης.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων,  θα υποβάλει εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού προς τα ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας,εντός των επόμενων ημερών.

Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο μετρά και αναλύει την κατάσταση της οικονομίας και τις εξελίξεις σε βασικούς δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η απασχόληση και η ανεργία.

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου θα ανακοινώσει εντός του Ιανουαρίου την τελειωτική απόφαση για τις αυξήσεις, η οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε στη Βουλή ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φερθεί εις πέρας εντός Ιανουαρίου, αναφέροντας επίσης ότι η κυβέρνηση διαθέτει επιπλέον ένα δισ. ευρώ για άλλα επιδόματα.

Πιο συγκεκριμένα, η ποσοστιαία αύξηση του μισθού προβλέπεται  από 2,5-10%, δηλαδή από 14,6 -57,4 ευρώ μηνιαίως, με βάση τα όσα έχουν υποβάλει οι επιστημονικοί φορείς.

Οι εκθέσεις των φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο ΟΑΕΔ, το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και τα Ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων έχουν κατατεθεί ήδη στο υπουργείο Εργασίας, με την υπουργό Εφης Αχτσιόγλου να δεσμεύεται για την εισήγηση του νέου βασικού μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.


Ιδιαίτερης βαρύτητας σημαίνει η ανακοίνωση της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο πλειοδοτεί, προτείνοντας αύξηση έως 10% (58 ευρώ).

Στη μελέτη του ο ΚΕΠΕ τονίζει ότι δεν βασίστηκε μόνο σε οικονομικές αλλά και σε κοινωνικές παραμέτρους που αποσκοπούν στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων.


Στην έκθεσή του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσιάζει δύο σενάρια:το πρώτο με αύξηση 5% και το δεύτερο με 10%.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέρος του οποίου θα επιστρέψει στην κατανάλωση ενώ θα ενισχυθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

■ Με βάση το πρώτο σενάριο, με την αύξηση κατά 5% (28,7 ευρώ) ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 603,1 ευρώ καθαρά για τον άγαμο.

■ Με βάση το δεύτερο σενάριο, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% θα σημαίνει συνολικό κόστος για την επιχείρηση/εργοδότη 940,7 ευρώ μηνιαίως.

Οι μεικτές αποδοχές για τον εργαζόμενο θα διαμορφωθούν στα 752,2 ευρώ και ο καθαρός μισθόςστα 631,2 ευρώ (αύξηση 57,4 ευρώ).

 

Επιπλέον , όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΣΕΕ, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει αντιστοίχως και την αμοιβή της μερικής απασχόλησης, το ύψος του επιδόματος ανεργίας, τις παροχές μητρότητας αλλά και τα άλλα βοηθήματα που χορηγεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Επιπλέον θα έχει σαν αποτέλεσμα και την αυξήση της κατώτατης εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και της επικουρικής σύνταξης, καθώς για τον υπολογισμό αυτών των παροχών και των εισφορών λαμβάνεται υπόψη το ύψος του κατώτατου μισθού.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved