Διπλάσια περιστατικά «παιδικού» διαβήτη σε 20 χρόνια

Διπλάσια περιστατικά «παιδικού» διαβήτη σε 20 χρόνια

Διπλάσια περιστατικά «παιδικού» διαβήτη σε 20 χρόνια

 

Τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 («παιδικού») αυξάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη κατά 3,4%, στη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας.

Με αυτούς τους ρυθμούς μετά από 20 χρόνια, τα περιστατικά θα έχουν διπλασιαστεί, επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη.

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ειδικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη «Diabetologia», υπάρχει μία σχεδόν πανευρωπαϊκή τάση διαχρονικής αύξησης των περιστατικών που αφορούσαν σε παιδιά έως 14 ετών, με αποκορύφωμα την Πολωνία (6,6% ετησίως).

Συγκεκριμένα οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ μελέτησαν στοιχεία από 22 Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός Ελλάδας), σε βάθος 25 χρόνων.

Όπως διαπίστωσαν τα ποσοστά αύξησης σε αγόρια και κορίτσια είναι παρόμοια έως τεσσάρων χρόνων (3,7% ετησίως και στα δύο φύλα) και σε ηλικίες πέντε έως εννέα ετών (3,4% και 3,7% αντίστοιχα), αλλά στην ηλικιακή ομάδα δέκα έως 14 ετών η ετήσια αύξηση είναι μεγαλύτερη στα αγόρια (3,3%) από ό,τι στα κορίτσια (2,6%).

 

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη «να υπάρξει βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος με πιο εξελιγμένες μεθόδους χορήγησης ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένες επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας»

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved