Δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό χάπι

Δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό χάπι

Κάνει διάγνωση, μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες, μεταφέρει φάρμακα

Το πρώτο ηλεκτρονικό χάπι, είναι γεγονός. Το δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και στην ουσία πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα, η οποία καταπίνεται και στη συνέχεια παίρνει εντολές που θα δώσει ο χειριστής (γιατρός ή ο ίδιος ο ασθενής) ασύρματα, μέσω smartphone.

Το ηλεκτρονικό χάπι μπαίνοντας στον οργανισμό μπορεί να διαγνώσει κάποιο πρόβλημα, όπως λοιμώξεις, αλλεργίες κι άλλες διαταραχές και στη συνέχεια να μεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες, μπορεί όμως και να μεταφέρει φάρμακα μέσα στο σώμα (ανάλογα με το τι θα εντοπίσει, μπορεί π.χ. να απελευθερώσει κάποιο φάρμακπ όπως αντιβιοτικό, αντισταμινικό κ.α.)

Πρόκειται δηλαδή για ένα θαυματουργό χάπι. Η κάψουλα, παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και παραμένει στο στομάχι για έναν μήνα τουλάχιστον, μέχρι να διασπασθεί και να αποβληθεί φυσιολογικά μέσω της πεπτικής οδού.

Η χρήση της μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φαρμακευτική θεραπεία διαφόρων παθήσεων, κυρίως εκείνων που απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό «Advanced Materials Technologies» από τους ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ, η κάψουλα μπορεί να επικοινωνήσει ασύρματα και με άλλες ιατρικές συσκευές τις οποίες ο ασθενής είτε φοράει, είτε έχουν εμφυτευθεί στον ίδιο.

 

Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Υγείας


Η τεχνολογία ηλεκτρονικών αισθητήρων και χαπιών που καταπίνονται αποτελεί διεθνώς ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο.

Η νέα ηλεκτρονική κάψουλα περιέχει τμήματα από μαλακά και σκληρά πολυμερή υλικά μέσα στα οποία είναι δυνατό να αποθηκευτούν φάρμακα τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά, ανάλογα με τις εντολές που θα λάβουν.

Επίσης περιέχει αισθητήρες που παρακολουθούν το γαστρικό περιβάλλον ώστε να αποστέλλουν άμεσα κάθε πληροφορία.

Η σύνδεση μέσω Bluetooth κι όχι μέσω Wi-Fi, αποτελεί επιλογή, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για τον χρήστη και να αποτραπεί η υποκλοπή του σήματος για τις ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν.

Όσον αφορά την ενεργειακή τροφοδοσία της συσκευής αυτή προέρχεται από μικρή μπαταρία ήδη όμως διερευνώνται εναλλακτικές ενεργειακές πηγές όπως μια μικροσκοπική εξωτερική κεραία ή ακόμη και τα οξέα του στομαχιού.

Μέχρι στιγμής οι δοκιμές της κάψουλας αφορούν χοίρους ενώ αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved