Χτίζοντας μια καλή σχέση γονίος-παιδί

Χτίζοντας μια καλή σχέση γονίος-παιδί

 

Οι θετικές σχέσεις γονέα-παιδιού είναι σημαντικές για όλους τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού. Από τη στιγμή που ξοδεύετε χρόνο ποιότητας και δημιουργείτε ζεστασιά, φροντίδα και σεβασμό, μπορείτε να ενισχύσετε τη σχέση σας με το παιδί σας.

 

Γιατί είναι σημαντική η καλή σχέση γονιού και παιδιού

 

Οι σημαντικότερες σχέσεις των παιδιών τα πρώτα χρόνια είναι με τους γονείς.

Οι θετικές σχέσεις γονέα-παιδιού βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για τον κόσμο - είτε ο κόσμος είναι ασφαλής, είτε είναι αγαπητός, ποιος τους αγαπά, τι συμβαίνει όταν κλαίνε, γελάνε και πολλά άλλα.

Αυτές οι σχέσεις επηρεάζουν όλους τους τομείς της ανάπτυξης των παιδιών.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια θετική σχέση γονέα-παιδιού όταν:

αφιερώνετε χρόνο με το παιδί σας 

δημιουργείτε ένα περιβάλλον φροντίδας εμπιστοσύνης και σεβασμού.


Δεν υπάρχει κανένας κανόνας για τη σωστή σχέση γονέων-παιδιού και θα υπάρξουν φορές που είναι δύσκολο να βρείτε το τρόπο για να αναπτύξετε την σχέση που θέλετε.

 Αλλά αν συνεχίσετε να εργάζεστε για τη βελτίωση της σχέσης σας με την πάροδο του χρόνου, το παιδί σας θα νιώθει ότι αγαπιέται και είναι ασφαλές.

 

Το να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει με το παιδί σου,  δείχνει στο παιδί σου ότι ενδιαφέρεσαι για τα πράγματα που έχουν σημασία για αυτόν, κάτι το οποίο είναι η βάση για μια ισχυρή σχέση.

 

 

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε τη στιγμή που βρίσκεστε με το παιδί σας:

 

Δείξτε την αποδοχή, αφήστε το παιδί σας λίγο ελεύθερο και προσπαθήστε να μην δίνετε κατευθύνσεις όλη την ώρα.


Παρατηρήστε τι κάνει το παιδί σας και σχολιάστε ή ενθαρρύνετε. 


Ακούστε το παιδί σας και δοκιμάστε να συντονιστείτε σε αυτό που πραγματικά λέει. Για παράδειγμα, εάν σας λέει μια μεγάλη ιστορία για πολλά πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως πραγματικά λέει ότι του αρέσει ο νέος δάσκαλός του ή ότι έχει καλή διάθεση.


Σκεφτείτε τι σας λέει η συμπεριφορά του παιδιού σας, η οποία θα σας δώσει ενδείξεις για αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κρέμεται στην κουζίνα και δεν μιλάει πολύ, ίσως απλά θέλει να είναι κοντά σε σας. Θα μπορούσατε να τον αγκαλιάσεται ή να τον αφήσετε να βοηθήσει με το μαγείρεμα, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει.Όταν παίζετε με το μικρότερο παιδί σας, παίξτε αυτό που θέλει να παίξει, μιμηθείτε και πραγματικά διασκεδάσετε μαζί.


Αφήστε ένα μεγαλύτερο παιδί να πάρει το προβάδισμα υποστηρίζοντας τις ιδέες του - για παράδειγμα, πείτε ναι αν αποφασίσει να σχεδιάσει ένα οικογενειακό γεύμα.


Όταν το παιδί σας εκφράζει γνώμη, χρησιμοποιήστε τη συζήτηση ως έναν τρόπο να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved