Print this page

Τι θα πρέπει να προσέξετε για την αγορά της σχολικής τσάντας;

By Σεπτεμβρίου 07, 2018 228

Ο πιο πιστός σύντροφος του παιδιού σας για τουλάχιστον 12 χρόνια, είναι η σχολική του τσάντα!


Έφτασε η ώρα το παιδάκι σας να πάει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου. Νέα βάρη, καινούριες ευθύνες και υποχρεώσεις βαραίνουν το μικρό σας μαθητούδι.

Και όταν λέμε νέα βάρη, κυριολεκτούμε! Αφήνετε στην άκρη το ελαφρύ, σχεδόν άδειο σακίδιο του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου των προηγούμενων ετών και τη θέση του παίρνει μια μεγάλη, ανατομική τσάντα πλάτης.

Αυτή σύντομα θα πρέπει να γεμίσει με βιβλία, στυλό, μολύβια, ίσως κάποιο όργανο μουσικής, ή κάποια μπάλα αθλήματος και πολλά, πολλά άλλα!

 

 
Τι πρέπει να προσέξω 


Αλλάζοντας την τάξη αυξάνεται και ο αριθμός των βιβλίων, τετραδίων… συνεπώς, αυξάνεται και το βάρος που μεταφέρει το παιδί σας.

Ο τρόπος που κουβαλάει ο κάθε μαθητής τα βιβλία του στην πλάτη συνήθως αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του.

Ορθοπεδικοί και παιδίατροι απαντούν σχετικά με την επίδραση του σακιδίου στους μυς και τα οστά των μαθητών, συμβουλεύουν για το σωστό είδος τσάντας που πρέπει να επιλέξετε και πώς να τη γεμίσετε, αλλά και πώς να τη φορέσετε στην πλάτη του παιδιού του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος.

 

 


Μπορεί η βαριά τσάντα να βλάψει το παιδί;


Η σχολική τσάντα ενοχοποιείται συχνά για την εμφάνιση της σκολίωσης στους μαθητές.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λάθη που γίνονται με τη σχολική τσάντα, αν γίνονται συστηματικά σε βάθος χρόνου αυξάνουν κατά 50% την πιθανότητα να εμφανιστεί σκολίωση στους μαθητές, ή να επιδεινωθεί τυχόν προϋπάρχουσα κατάσταση.

Σύμφωνα με μελέτες, είναι εντελώς λάθος παιδιά που ζυγίζουν γύρω στα 30 κιλά να κρατούν τσάντες, οι οποίες φτάνουν τα 7-8 κιλά.


Πολλοί γονείς απευθύνονται σε γιατρό νομίζοντας ότι το παιδί τους ενδεχομένως έχει σκολίωση λόγω βαριάς τσάντας.

Ωστόσο, η τσάντα από μόνη της δεν προκαλεί σκολίωση. Αυτό που ευθύνεται είναι ο κάκιστος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά κουβαλούν την τσάντα τους, δηλαδή όταν την κρεμούν στον ένα ώμο.

Οφείλουμε να τονίσουμε όμως ότι οι τσάντες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στους μυς ή στα οστά, μπορούν όμως να προκαλέσουν ατυχήματα. Υπάρχουν περιστατικά που το παιδί πέφτει και τραυματίζεται επειδή η τσάντα στην πλάτη είναι πολύ βαριά.

 

 

Αν για παράδειγμα ένα παιδί κουβαλάει μέσα στην τσάντα του βιβλία 15 κιλών και το ίδιο ζυγίζει μόλις 35-40 κιλά (ενδεικτικές τιμές για παιδιά δημοτικού) μπορεί να πέσει ή να χάσει τη σταθερότητά του, με φόβο να τραυματίσει τον ώμο, το χέρι, ή το πόδι του πέφτοντας.

 

 

 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά της σχολικής τσάντας

 


• Δυο είναι καλύτερα από ένα. Παρόλο που το παιδί μπορεί να προτιμά την τσάντα που κρέμεται στον ένα ώμο, αποφύγετε να αγοράσετε μια τέτοια καθώς βάζει όλο το βάρος στον ένα ώμο. Τέτοια τσάντα σπρώχνει τον ώμο προς τα κάτω και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, το λαιμό και τον ώμο. Επιλέξτε καλύτερα μια τσάντα με δυο λουριά που μοιράζει το βάρος μεταξύ των ώμων.

 


• Σκληρή επένδυση στα λουριά των ώμων. Τα λουριά με ενίσχυση τα εμποδίζουν από το να μπαίνουν βαθιά στον ώμο, την πλάτη και το λαιμό του παιδιού.
Οι σχολικές τσάντες δεν είναι τσάντες χειρός!

 

 


Αρχικά να θυμάστε πάντα ότι δεν πρέπει να τις παραγεμίζετε! Ειδικοί συνιστούν το βάρος της τσάντας που κουβαλά ένα παιδί να μην ξεπερνά το 15-20% του σωματικού του βάρους.

Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε πόσο ζυγίζει πραγματικά η τσάντα είναι να τη βάλετε στη ζυγαριά του μπάνιου.

 

Τα καταλληλότερα σακίδια για την πρόληψη της σκολίωσης είναι όσα έχουν ειδική επένδυση από κάποιο σπογγώδες υλικό (π.χ. λάτεξ) στην πλάτη και τα λουριά.

Στις σχολικές τσάντες σε στυλ σακίδιο πλάτης, τα λουριά πρέπει να είναι φαρδιές, ώστε να μοιράζεται σωστά το βάρος στην πλάτη.

Όταν τα παιδιά φορούν το σακίδιο περασμένο μόνο στον ένα ώμο (κάτι που γίνεται συχνά και για λόγους ευκολίας αλά και για στυλ), τότε είναι σαν να κρατούν μια τσάντα χειρός αφού το βάρος της τσάντας δεν κατανέμεται σωστά στην πλάτη τους.

Αίθουσα Σύνταξης

Related items