Πως να επιλέξω την κατάλληλη σχολική τσάντα για το παιδί μου;

Πως να επιλέξω την κατάλληλη σχολική τσάντα για το παιδί μου;

Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με κριτήριο την ασφάλεια της σπονδυλικής στήλης του παιδιού

 

Η επιστροφή στο σχολείο έχει ένα αντικείμενο φετίχ για κάθε μαθητή και αυτό δεν είναι άλλο από τη σχολική τσάντα.

 

Θέλουν να την ανανεώνουν κάθε χρονιά για να είναι σύμφωνη με την τελευταία λέξη της μόδας αλλά και για να ανταποκρίνεται στην «αισθητική» της μεγαλύτερης ηλικίας του.

 

 

Υπάρχει, ωστόσο, μια παράμετρος στην επιλογή της τσάντας την οποία σίγουρα δεν θα εξετάσει το παιδί και αν δεν την αξιολογήσουν οι γονείς, πιθανόν να αποβεί εις βάρος του παιδιού!

 

Πόσο ασφαλής για την σπονδυλική στήλη του παιδιού είναι η τσάντα που επιλέγει;

 


Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το ερώτημα δεν έχει περάσει καθόλου από το μυαλό σας. Ακόμα και αν το παιδί κάποια στιγμή παραπονεθεί για πόνους στην πλάτη, θα το ρωτήσετε αν έπεσε και χτύπησε.

 

Αποκλείεται να σκεφτείτε τι ρόλο μπορεί να έχει παίξει η σχολική του τσάντα και το περιεχόμενο της στην καταπόνηση της σπονδυλικής του στήλης.

 

 

 

 

Ο κίνδυνος στην …πλάτη τους

 

Οι ειδικοί όμως, κρούουν παγκοσμίως των κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς τόσο στην επιλογή της κατάλληλης τσάντας όσο και στον συχνό έλεγχο του περιεχομένου της για να σώσουν τα παιδιά από σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.

 


Ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους του παιδιού είναι τα σακίδια πλάτης, που τυχαίνει να είναι και τα πιο δημοφιλείς σε παιδιά όλων των ηλικιών. Ο λόγος; Κυρίως ότι χωρούν πολλά πράγματα με βάρος δυσβάσταχτο για τα παιδιά!

 

 

 

Το σωστό βάρος της τσάντας

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει η τσάντα που κουβαλάνε οι μαθητές στην πλάτη τους να έχει βάρος το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%-15 % του βάρους του παιδιού.

 

 

 

 

Η ιδανική τσάντα


Ποια είναι η ιδανική σχολική τσάντα για ένα παιδί σύμφωνα με τους ειδικούς; Μια που να έχει και ροδάκια!

 

Αυτό βέβαια αν το πείτε στο παιδί σας το πιθανότερο είναι να σας πει ότι προτιμά να μην πάει στο σχολείο αν είναι να εμφανιστεί με τέτοια τσάντα!

 

Η μόδα είναι προτεραιότητα για τα παιδιά, όπως και το να μην ξεφεύγουν από τις επιλογές που κάνουν οι πολλοί, για να μην αντιμετωπίζονται ως τα «σπασικλάκια» του σχολείου.

 

 

 

 

Σωστή χρήση

 

Ακόμα και οι τσάντες ώμου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ασφαλέστερες αφού και αυτές αν φορτωθούν και χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα, καταπονούν μονομερώς το σώμα του παιδιού.

 

Για την ακρίβεια, λειτουργεί ενάντια στη συμμετρική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και υπονομεύει τον μηχανισμό απορρόφησης κραδασμών.

 

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η φτηνότερη τσάντα μπορεί να είναι ασφαλής, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση.

 

Ειδικά οι τσάντες πλάτης, με τα λουριά στους ώμους αλλά και αυτά που δένουν στην κοιλιά, αν δεν πολυφορτώνονται, εξασφαλίζουν την ισομερή διανομή του βάρους στο σώμα και προστατεύουν την σπονδυλική στήλη.

 

 

 


Χαρακτηριστικά μιας ασφαλούς τσάντας:


Η αλήθεια είναι ότι οι καινούργιες τσάντες πλάτης για σχολική και άλλη χρήση είναι και πιο χαριτωμένες και πιο εργονομικά σχεδιασμένες. Αυτές θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσετε στο εμπόριο.

 

 

 

Φαρδιά και μαλακά λουριά

 

Πρέπει τα λουριά τους να είναι πιο φαρδιά στην πλάτη και να είναι ενισχυμένα με ειδικά μαξιλαράκια για να ακουμπάνε πιο μαλακά στους ώμους του παιδιού.

 

Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει δέσιμο και στην κοιλιά για να εξασφαλίζει την ακόμα πιο ισορροπημένη διανομή του βάρους της τσάντας και του περιεχομένου της στο παιδικό σώμα.

 

 

 

Μικρή τσάντα με πολλές θήκες

 

Μια έξυπνη λύση είναι να επιλέξετε τσάντα με μικρότερους χώρους για να χωράει και μικρότερο φορτίο!

 

Αφού κάνετε την αγορά με αυτά τα κριτήρια, τότε θα πρέπει να μάθετε το παιδί σας να γεμίζει την τσάντα όσο αντέχει η πλάτη του.

 

Και για να είστε σίγουρη ότι το εφαρμόζει, να ρίχνετε μια ματιά κάθε πρωί που φεύγει.

 

 

 

Με την κατάλληλη προετοιμασία και πληροφόρηση, με σεβασμό για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών σας, η επιστροφή τους στο σχολείο θα είναι σίγουρα ομαλή και ευχάριστη για τα παιδιά.

 


Όταν έρθει η ώρα των εξορμήσεων στα καταστήματα σχολικών ειδών, με τα παιδιά σας, να θυμάστε ότι το κριτήριο είναι η χρησιμότητά τους και όχι η εμφάνιση κυρίως για την τσάντα και για τον αθλητικό εξοπλισμό.

 


Βέβαια, στην περίπτωση που η αγορά τους συνδυάζει design, χρησιμότητα αλλά και καλή τιμή τότε η αγορά τους είναι σίγουρα επιτυχημένη!

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved