Print this page

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης : Τα 12 πιο συνηθισμένα

By Φεβρουαρίου 22, 2019 1002

Ένας τρόπος για να ανακαλύψετε αν είστε έγκυος είναι να αναζητήσετε τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

 

Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

 • Καθυστέρηση περιόδου

 

 • Κούραση

 

 • Ευαισθησία στη μυρωδιά

 

 • Πρωινή αδιαθεσία (ναυτία)

 

 • Αποστροφή στα τρόφιμα

 

 • Αλλαγές διάθεσης

 

 • Πρησμένο στήθος

 

 • Σκούρες θήλες

 

 • Συχνουρία

 

 • Φούσκωμα

 

 • Αυξημένη θερμοκρασία

 

 • Αιμορραγία

 

Προτού πάρετε ένα test εγκυμοσύνης για να βεβαιωθείτε αν είστε έγκυος ή όχι, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη λίστα των πρώιμων συμπτωμάτων εγκυμοσύνης.
Πολλά από αυτά θα είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζετε πριν την περίοδο σας, οπότε μπορεί και να είναι δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 1 

Καθυστέρηση

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αν δεν σας έχει έρθει περίοδος, ενώ ο κύκλος σας δουλεύει ρολόι, είναι πολύ πιθανόν να υποπτεύεστε την εγκυμοσύνη και για καλό λόγο.

Μια χαμένη περίοδος είναι ένα σύμπτωμα πρώιμης εγκυμοσύνης, κοινό για όλες τις μέλλουσες μητέρες.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 2

Κούραση

Φανταστείτε να τρέχετε έναν καθημερινό μαραθώνιο ή να ανέβετε σε ένα βουνό χωρίς εκπαίδευση, φορώντας ένα σακίδιο που ζυγίζει όλο και περισσότερο κάθε μέρα. με λίγα λόγια, η εγκυμοσύνη είναι μια σκληρή δουλειά!

Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης, μια τεράστια ποσότητα ενέργειας δαπανάται στην οικοδόμηση του πλακούντα, που αφορά το σύστημα υποστήριξης της ζωής του μωρού σας.Όλο αυτό θα σας βγάλει εκτός προγράμματος.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 3

Ευαισθησία στις οσμές

Μια αυξημένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να μετατρέψει τις ήπιες μυρωδιές σε έντονες, από πολύ νωρίς . Δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες αλλαγές που αναφέρει μια έγκυος γυναίκα, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ πιθανή για εσάς.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 4

Πρωινή αδιαθεσία ή Ναυτία

Η πρωινή ναυτία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ πρωτοεμφανίζεται μερικές μόνο εβδομάδες από την σύλληψη.

Οι ορμόνες - κυρίως τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, τα οποία προκαλούν βραδύτερο άδειασμα του στομάχου - είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθύνη (αν και τα οιστρογόνα και η hCG μπορούν επίσης να πάρουν κάποια πίστωση για τη ναυτία σας).

Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να χτυπήσουν μια έγκυο γυναίκα αμέσως μετά τη σύλληψη, αλλά είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν γύρω στην 6η εβδομάδα.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 5

Αποστροφή στα τρόφιμα

Η εξαιρετικά ευαίσθητη μύτη σας μπορεί να είναι υπεύθυνη για ένα άλλο πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης:

Η αποστροφή στα τρόφιμα υφίσταται, όταν η σκέψη, η όραση ή η μυρωδιά ορισμένων τροφίμων, τα οποία στο παρελθόν μπορεί να σας άρεσαν, σας αναστατώνουν, ή ακόμα χειρότερα, συμβάλλουν στην πρωινή σας ασθένεια.

Αν και αυτό δεν αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, τείνει να εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο.

Μην ανησυχείτε: Η απέχθεια αυτή εξαλείφεται κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν έχει συνηθίσει το σώμα σας τις αλλαγές.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 6

Αλλαγές διάθεσης

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη είναι και πάλι η αιτία για τις εναλλαγές της διάθεσης που μπορεί να αντιμετωπίζετε μόλις συλλάβετε.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 7

πρησμένα στήθη


Το να έχετε ένα γεμάτο και ευαίσθητο στήθος σας που φωνάζει "κοιτάξτε ... αλλά μην αγγίζετε" είναι ένα άλλο από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη, είναι οι κύριες αιτίες για τις αλλαγές και την ευαισθησία του μαστού.

Είναι ένας γλυκός πόνος όμως, καθώς ετοιμάζουν το σώμα σου για την παραγωγή γάλακτος που θα ταισετε το μωρό σας

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 8

σκούρες θήλες

Οι θήλες σας μπορεί να πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα και να αυξηθεί η διάμετρος τους, εξαιτίας των ορμονών που παράγει το σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη.

 

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 9


Συχνουρία

Δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη ανάγκη για κατούρημα. Αυτό το νέο αίσθημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως καλλιεργείται δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και οφείλεται στην ορμόνη εγκυμοσύνης hCG, η οποία αυξάνει τη ροή αίματος στα νεφρά σας, βοηθώντας σας να αποβάλετε πιο γρήγορα από το σώμα σας (και τελικά από το σώμα του μωρού) τα απόβλητα.

Το αυξανόμενο μέγεθος που λαμβάνει η μήτρα σας αρχίζει επίσης να ασκεί κάποια πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, αφήνοντας λιγότερο αποθηκευτικό χώρο για τα ούρα, κάτι που οδηγεί επίσης στη συχνοουρία.

 

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 10

Φούσκωμα

Έχετε πρόβλημα να κουμπώσετε τα τζιν σας; Το πρώιμο φούσκωμα της εγκυμοσύνης είναι δύσκολο να διακριθεί από το φούσκωμα της περιόδου, αλλά είναι κάτι που πολλές γυναίκες θα αισθανθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού συλλάβουν.

Για αυτό, μπορείτε να κατηγορήσετε την προγεστερόνη, ορμόνη η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εισέλθουν στο αίμα σας και να φτάσουν στο μωρό.

Και δυστυχώς φυσικό παρεπόμενο ενός φουσκώματος είναι η δυσκοιλιότητα.Ωστόσο, η λήψη της σωστής ποσότητας ινών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 11

Αυξημένη βασική θερμοκρασία σώματος

Εάν χρησιμοποιείτε ένα ειδικό θερμόμετρο σώματος για να παρακολουθείτε την πρώτη σας πρωινή θερμοκρασία, ίσως παρατηρήσετε ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό όταν συλλάβετε και θα παραμένει ανεβασμένη σε όλη την εγκυμοσύνη σας.

Αν και δεν είναι ένα αλάνθαστο σημάδι (υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία σας), θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρόωρο σημάδι εγκυμοσύνης.

 

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης - νο 12

Αιμοραγία εμφύτευσης

Η κολπική αιμορραγία ή ακόμη και τα ίχνη αίματος αποτελούν συχνά πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης.Αυτού του είδους η αιμορραγία οφείλεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας και ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης» . 

Η αιμορραγία εμφύτευσης παρατηρείται περίπου στο 30% των κυήσεων και νωρίτερα από ότι αναμένεται η πρώτη σας περίοδό σας (περίπου έξι έως δώδεκα ημέρες μετά τη σύλληψη).

Ωστόσο μόλις το 3% των γυναικών την αναγνωρίζουν ως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους. Στην περίπτωση αυτή το αίμα μπορεί να έχει κοκκινωπό, ροζ ή και καφετί χρώμα και διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες.

 

 

 

 

Αίθουσα Σύνταξης