Ποιες ορμόνες ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Ποιες ορμόνες ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Παρόλο που οι γιατροί έχουν αντικρουόμενες απόψεις για το ποιες ορμόνες προκαλούν τι, φαίνεται σίγουρο πως οι δυο ορμόνες που παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην εγκυμοσύνη είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

 

Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για το μέγιστο μέρος των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης που βιώνουν οι έγκυες, όπως:

 

  • Το ερεθισμένο και ευαίσθητο στήθος, για παράδειγμα, προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών και θα μειωθεί σημαντικά μετά το πρώτο τρίμηνο.
    Ένας άλλος τομέας ευαισθησίας είναι αίσθηση της μυρωδιάς σας, η οποία πιστεύεται ότι και αυτή είναι σύμπτωμα της γρήγορης αύξησης των ορμονών.

 

  • Δεν είναι ασυνήθιστο να κατακυριεύσετε από συγκεκριμένες μυρωδιές που σας άρεσαν πριν, ή να διαπιστώσετε ότι κάποια φαγητά σας φαίνονται τώρα αποκρουστικά.

 

  • Η κούραση είναι μια παρενέργεια της προγεστερόνης, η οποία έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο που έχουν και τα χάπια που σας βοηθάνε να κοιμηθείτε!Γι αυτό νιώθετε κατά καιρούς υπνηλία, ακόμα και εξάντληση. Αλλά μόλις μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, συνήθως επιστρέφουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας.

 

  • Μια λειτουργία της προγεστερόνης είναι να εμποδίζει τις συσπάσεις του μαλακού μυ της μήτρας σας, επιτρέποντας έτσι στο έμβρυο να μεγαλώσει με τη διαστελλόμενη μήτρα.

 

Παρόλα αυτά, αυτή η ορμόνη δεν είναι επιλεκτική.

  • Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα προγεστερόνης, μπορεί να επηρεαστούν άλλοι μαλακοί μύες του σώματός σας, όπως ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη καούρα και αντίστροφη ροή των οξέων, ειδικά στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

 

  • Επίσης χαλαρώνουν και οι μύες των εντέρων, και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει μια αίσθηση φουσκώματος, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη.

 

  • Η προγεστερόνη, μαλακώνει επίσης τους χόνδρους, οπότε μπορεί να είναι υπεύθυνη για του πόνους που μπορεί να νιώθετε στα κόκαλα των γοφών σας.

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved