Πέτρες στα νεφρά και εγκυμοσύνη: Συμπτώματα-αιτίες-κίνδυνοι-αντιμετώπιση

Πέτρες στα νεφρά και εγκυμοσύνη: Συμπτώματα-αιτίες-κίνδυνοι-αντιμετώπιση

Τι είναι χολόλιθοι;

Χολή ονομάζεται το υγρό πράσινου χρώματος που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και αποθηκεύεται στη χολυδόχο κύστη.

Η χολυδόχος κύστη πιέζει την χολή προς τα έντερα και με αυτό τον τρόπο συμβάλει στην φυσιολογική πέψη των λιπαρών γευμάτων.

Αν η χολή πήξει , σχηματίζει σβόλους που ονομάζονται χολόλιθοι (πέτρες στα νεφρά και μπορούν να ποικίλλουν σε μέγεθος και αριθμό.

Οι περισσότεροι χολόλιθοι είναι χολόλιθοι χοληστερόλης, ενώ οι υπόλοιποι λίθοι χρωστικών ουσιών

 

 

Πως σχετίζονται οι πέτρες στα νεφρά με την εγκυμοσύνη;


Γενικά, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να αναπτύξουν χολόλιθους.

Ιδιαίτερα, ωστόσο, στην εγκυμοσύνη, η αύξηση του επιπέδου των ορμονών αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία χολολίθων, καθώς προκαλούν διάφορες “φυσιολογικές” αλλαγές στη σύσταση της χολής.

Πιο συγκεκριμένα η αύξηση του επιπέδου των οιστρογόνων που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στη χολή σας.

Συνήθως, μετά τον τοκετό οι αλλαγές αυτές επανέρχονται στο φυσιολογικό, με αποτέλεσμα πολλές φορές η λάσπη και οι μικροί λίθοι να εξαφανίζονται.

Ως αποτέλεσμα, περίπου το 5-8% των γυναικών θα εμφανίσει χολόλιθους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά κατά την εγκυμοσύνη

 

 • Ένα οικογενειακό ιστορικό ασθενειών της χοληδόχου κύστης

 

 • Υπέρβαρα άτομα

 

 • Υψηλή χοληστερόλη ή δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

 

 • Διαβήτης

 

 • Πολύτοκες γυναίκες ηλικίας 50 ετών,

 

 • απότομη αυξομείωση βάρους

 

 

Συμπτώματα των χολόλιθων

Μερικές φορές - αλλά όχι πάντα - οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά συμπτώματα, όπως:

 

 • Ναυτία

 

 • Έμετος

 

 • Ξαφνικός οξύς πόνος στο άνω δεξιό τεταρτημόριο, δηλαδή στην δεξιά άνω κοιλιά (κάτω από τα δεξιά πλευρά) ή στη μέση της κοιλιάς, (πάνω από τον ομφαλό)

 

 • πυρετός

 

 • Ίκτερος

 

 • Παγκρεατίτιδα

 

 

 

Διάγνωση χολόλιθων κατά την εγκυμοσύνη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα παρουσιάσουν όλες οι γυναίκες συμπτώματα με τους χολόλιθους τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μέθοδοι εξέτασης (διάγνωσης) της χολολιθίασης είναι το υπερηχογράφημα της κοιλιάς.

Eξετάσεις αίματος, είναι δυνατόν να υποδείξουν σημεία φλεγμονής και μόλυνσης με αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και των ουδετερόφιλων.Η αύξηση της χολερυθρίνης που μπορεί να παρουσιαστεί οφείλεται σε απόφραξη των χοληφόρων αγγείων.

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις, όπως η από του στόματος χολοκυστογράφημα (ακτινογραφία της χοληστερόλης), η πυρηνική σάρωση και η αξονική τομογραφία (CT), δεν είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 


Τι μπορείτε να κάνετε εκτός από χειρουργική επέμβαση για χολόλιθους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε τη διατροφή σας.

1Μείωση της πρόσληψής σας σε τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα.

 

2. Καταναλώστε περισσότερες ίνες:


Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Βοηθούν στη διαδικασία πέψης και μειώνουν τη λοίμωξη της χοληδόχου κύστης.


3.Τρώτε τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία:

Εξαλείψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν trans-λιπαρά, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα .

Αποφύγετε συσκευασμένα αντικείμενα όπως κρακεράκια,πατατάκια και κέικ.

 

 

Θεραπεία για τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:


Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης απαιτούν άμεση θεραπεία, καθώς οι σοβαρές επιπλοκές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.

 

Μη Χειρουργική Θεραπεία της χοληδόχου κύστης:


Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης χρειάζονται θεραπεία μόνο όταν αρχίσετε να βλέπετε τα συμπτώματα.

Εάν εμφανίσετε ενδείξεις λοιμώξεων όπως χαμηλό πυρετό, ναυτία, σκούρα ούρα κ.α., ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Εάν έχετε κνησμό λόγω χολόστασης, χορηγούνται φάρμακα για να μειωθεί η φαγούρα, ενώ το έμβρυο παρακολουθείται στενά μέχρι την γέννα.

Η κατάσταση του χολικού κολικού μπορεί να απαιτεί νοσηλεία με ενδοφλέβια αντικατάσταση υγρού για τη διαχείριση του πόνου και της αφυδάτωσης.

 

Χειρουργική θεραπεία της χοληδόχου κύστης:


Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει και να αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη σας σε σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης και πόνου.

 

1. Λαπαροσκοπική χολοκυστοκτομή:


Οι χολόλιθοι, οι οποίοι κρατούν την ουροδόχο κύστη εντελώς άδεια και αναπτύσσουν λοίμωξη, απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Αν και η χειρουργική επέμβαση της χοληδόχου κύστης δεν αποτελεί συνιστώμενη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό για μια γυναίκα να έχει μια ασφαλή αφαίρεση χοληδόχου κύστης.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως λαπαροσκοπικη χολοκυστοεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με τη χρήση μοναδικών οργάνων, κάνοντας μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά.

Πρόκειται για μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση σε κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν κοινά οι SAGES (Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons) (7).

Μια άλλη διαδικασία, η ανοικτή χολοκυστοεκτομή, που γίνεται στο τρίτο τρίμηνο, απαιτεί μια ευρεία κοιλιακή τομή για την εύκολη απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης χωρίς να τραυματιστεί η μήτρα.

 

2.Ενδοσκοπική θεραπεία:


Η χολοχελολιθίαση είναι η παρουσία χολόλιθων στον κοινό χολικό αγωγό. Αυτοί οι χολόλιθοι μπορούν να απομακρυνθούν με ERCP (ενδοσκοπική οπισθοδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία), μια διαδικασία στην οποία ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας (ενδοσκόπιο ) περνά από το στόμα σας στο λεπτό έντερο, μέχρι την αμπούλα του Vater, τον τόπο όπου ο κοινός χοληφόρος πόρος και ο παγκρεατικός πόρος ενώνουν και εκτείνονται στο λεπτό έντερο. 

Η κοιλιά καλύπτεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας έτσι ώστε οι ακτινοβολίες να μην βλάψουν το έμβρυο (8).

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved