Κοιλιοκάκη: Η διατροφή της εγκύου που μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο για το παιδί

Κοιλιοκάκη: Η διατροφή της εγκύου που μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο για το παιδί

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας όσο υψηλότερη είναι η λήψη φυτικών ινών από τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος κοιλιοκάκης για το παιδί

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο κοιλιοκάκης στα παιδιά σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 52ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδιατρικής, Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN).

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια αυτοάνοση πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.

Επιστήμονες από τη Νορβηγία παρατήρησαν από τα ευρήματα τους ότι ο κίνδυνος για κοιλιοκάκη στα παιδιά μειωνόταν κατά 8% ανά 10γρ αύξησης πρόσληψης φυτικών ινών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης από τη μητέρα.

Μάλιστα τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών (περισσότερα από 45γρ. ημερησίως), ο κίνδυνος ήταν κατά 34% μικρότερος σε σχέση με εκείνα που κατά την κύησή τους οι μητέρες είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών (λιγότερα από 19 γρ ημερησίως).

Αξίζει να τονισθεί ότι αν η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προερχόταν από φρούτα και λαχανικά ο κίνδυνος μειωνόταν ακόμη περισσότερο.

Η μελέτη πήρε στοιχεία και εξέτασε περισσότερα από 88.000 παιδιά που γεννήθηκαν από το 1999 έως το 2009. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη φυτικών ινών και γλουτένης από τις μητέρες κατά την περίοδο της κύησης πριν αναλύσουν αν κάθε παιδί είχε λάβει μία κλινική διάγνωση κοιλιοκάκης σε μία περίοδο παρακολούθησης 11 ετών.

«Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι περιορισμένα για τη σχέση μεταξύ των φυτικών ινών ή της πρόσληψης γλουτένης κατά τη διάρκεια της κύησης και τον κίνδυνο κοιλιοκάκης στα παιδιά», ανέφερε ο Δρ. Ketil Størdal, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που εξέταζε τη μητρική πρόσληψη φυτικών ινών και γι’ αυτό δεν μπορούμε να συστήσουμε κάποια συγκεκριμένα διατροφικά μέτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να προφυλάξουν από την κοιλιοκάκη. Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες αλλά προς το παρόν αξιολογούμε αν η μητρική πρόσληψη φυτικών ινών θα μπορούσε να επηρεάσει την εντερική χλωρίδα των παιδιών. Αυτός είναι ένας από τους πιθανούς τρόπους εξήγησης των ευρημάτων μας».

«Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η έρευνα βρήκε ότι η πρόσληψη γλουτένης από τη μητέρα κατά την κύηση δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο. «Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τον περιορισμό της γλουτένης από τις εγκύους», προσθέτει ο Δρ. Stordal.

 

 

Πηγή : ygeiamou

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved