Κάπνισμα και εγκυμοσύνη : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε ! ! !

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε ! ! !

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ!

 

Παρόλο που παγκοσμίως (με πρωτοπόρο τις Η.Π.Α.) παρατηρείται μια γενικότερη ύφεση στο κάπνισμα και οι αντικαπνιστές ολοένα και αυξάνονται, ωστόσο, όσον αφορά στις γυναίκες -και δη τις έφηβες- βάσει στατιστικών μελετών, το ποσοστό εκείνων που δεν καπνίζουν ή κόβουν το κάπνισμα είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο των ανδρών.

 

Σταματήστε το κάπνισμα όταν αποφασίσετε να μείνετε έγκυος!


Αυτή η πραγματικότητα μας βάζει σε σκέψη κατά πόσο μια νεαρή καπνίστρια γυναίκα είναι διατεθειμένη να κόψει, εντελώς το τσιγάρο σε περίπτωση εγκυμοσύνης τους.

Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε να μάθετε τα χαρμόσυνα νέα από το γυναικολόγο σας για να κόψετε το τσιγάρο!

Οι γιατροί ενημερώνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει και τη γονιμότητα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η καλύτερη εποχή για να σταματήσει το κάπνισμα μια νέα γυναίκα, είναι όταν θα αποφασίσει να μείνει έγκυος, ώστε να απαλλαγεί σιγά-σιγά ο οργανισμός της από την επιβλαβή νικοτίνη και το επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά… 

 

επιπτώσεις του καπνίσματος στο έμβρυο:

 

  • Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα (το αέριο που εκπέμπουν και τα αυτοκίνητα, δηλαδή το καυσαέριο) που εισπνέουν οι καπνίστριες γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φτάνει στο μωρό τους μέσω του πλακούντα και εμποδίζει τις θρεπτικές ουσίες να περάσουν σε αυτό.

 

  • Συγχρόνως, περιορίζει το ποσοστό του οξυγόνου που λαμβάνει το έμβρυο.

 

  • Σύμφωνα με στατιστικές, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη θεωρείται «ένοχο» για πιθανές αποβολές, αλλά και για το 30% των παιδιών που γεννιούνται λιποβαρή και για το 16% των πρόωρων.

 

  • Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι το κάπνισμα δύναται να είναι υπεύθυνο και για την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων του παιδιού, όπως το άσθμα.

 

 

 

Σίγουρα, πολλοί από εσάς θα αναρωτιούνται πώς γίνεται να υπάρχουν παιδιά τελείως υγιή, τα οποία γεννήθηκαν από γυναίκες, που συνέχισαν να καπνίζουν στη διάρκεια της κύησης. Σαφώς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά συνετό θα ήταν να μην παίξετε την υγεία του παιδιού σας «κορώνα – γράμματα», μόνο και μόνο για να απολαύσετε ένα τσιγάρο.

 

  

Πόσα τσιγάρα μπορώ να κάνω στην εγκυμοσύνη; Και αν απλώς ελαττώσω το κάπνισμα;

 

Η ελάττωση του καπνίσματος δεν λύνει το πρόβλημα... Όπως σε πολλά πράγματα στη ζωή μας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση ‘δεν παίζει ρόλο η ποσότητα, αλλά η ποιότητα’. Εν προκειμένω, είναι σημαντικό η ποιότητα του οξυγόνου που εισπνέει ένα μωρό να είναι η καλύτερη δυνατή!

 

Και λίγα τσιγάρα να κάνετε, πάλι το μωρό σας θα εισπνεύσει μέσα από τον αμνιακό σάκο τα επιβλαβή συστατικά του τσιγάρου. Ωστόσο, ακόμα και αν ελαττώσετε απλώς το κάπνισμα, είναι σαφώς καλύτερο από το να συνεχίζετε να καπνίζετε ακατάπαυστα…

 

 

Το «κόψιμο» του τσιγάρου δεν θα ωφελήσει μόνο την υγεία του μωρού σας, αλλά και τη δική σας. Για αυτό, αν καταφέρετε να σταματήσετε το κάπνισμα ενόσω είσαστε έγκυος καλό θα ήταν να συνεχίσετε και μετά τον τοκετό.

 

Επιπλέον, σκεφτείτε και την τσέπη σας, αφού η τιμή ενός πακέτου τσιγάρα έχει φτάσει στα ύψη! Έτσι, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα μπορείτε να αγοράζετε περισσότερα πράγματα για εσάς και το νεογνό σας!

 

 

 

 

 

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη : Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα με μεγαλύτερη ευκολία;


Σας παραθέτουμε μερικούς τρόπους, που θα σας διευκολύνουν να απαλλαγείτε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας:

 

  • Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού ή της μαίας σας, για να σας συμβουλέψει καταλλήλως. Μην βιαστείτε και μην πιεστείτε… ένα βήμα τη φορά. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κόψετε «μαχαίρι» το κάπνισμα, τότε κόψτε το σιγά-σιγά.

 

  • Ζητήστε από τον σύντροφό σας, τους καπνιστές φίλους σας και τους συναδέλφους σας να μην καπνίζουν όσο είσαστε στον ίδιο χώρο. Μπορεί να εκνευριστούν, αλλά αν είναι ευσυνείδητοι, θα πρέπει να κατανοήσουν την κατάστασή σας και να σεβαστούν την επιθυμία σας

 

  • Οι καπνιστές εθίζονται, ως γνωστόν, στο κάπνισμα. Σίγουρα, θα περάσετε ένα mini στερητικό σύνδρομο. Προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε, λαμβάνοντας μέτρα από πριν. Να πίνετε πολύ νερό και γάλα, να βρείτε κάποια πράγματα που θα κρατάτε για να απασχολείτε τα χέρια σας, όπως κομπολόι, ή άλλα παιχνιδάκια, πλαστικά μπαλάκια, κτλ. Τηλεφωνήστε σε κάποιον φίλο για να συζητήσετε και να ξεχαστείτε, ή βγείτε μια βόλτα και πάρτε βαθιές αναπνοές…

 

 

 

 

 

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ;

 


Απλά μέτρα πρέπει να λάβετε για να μην υπομείνει το μωρό σας το μαρτύριο του αποπνικτικού καπνού:

 

  • Όσοι σας επισκέπτονται, φίλοι και συγγενείς, πρέπει να τους ζητηθεί να καπνίζουν μόνο στη βεράντα ή στην αυλή του σπιτιού.

 

  • Όσον αφορά στις βόλτες σας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, να θυμάστε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να ζητήσετε από κάποιον να μην καπνίζει, κοντά στο νεογέννητό σας. Πρέπει να γνωρίζετε πώς από την 1/1/2003 έχει θεσμοθετηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας, εστίασης, αλλά και στα σχολεία. Ωστόσο, είναι πιο συνετό, απλά να μην επισκεπτόσαστε τέτοιους χώρους με το νεογνό σας.

 

  • Τα μωρά και τα μικρά παιδιά, που αναπνέουν καπνό συχνά, είναι πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα, αλλεργικό άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 

 

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved