Έξυπνα μωρά κατά παραγγελία

Έξυπνα μωρά κατά παραγγελία

Έτοιμο το πρώτο προγεννητικό τεστ που δείχνει σε όσους κάνουν εξωσωματική εάν το παιδί τους έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης

Νέο προγεννητικό τεστ προσφέρει σύμφωνα με τους εφευρέτες του, τη δυνατότητα στους γονείς που φέρνουν στον κόσμο παιδί ή παιδιά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, να ελέγχουν γενετικά την πιθανότητα το παιδί τους να έχει χαμηλό IQ.

Κάτι τέτοιο, δίνει ασφαλώς και την επιλογή στους γονείς για το εάν θα κρατήσουν το έμβρυο ή θα προχωρήσουν στην διακοπή της κύησης, γεγονός που εγείρει μεγάλα ερωτηματικά και ενστάσεις βιοηθικής.

 

Η εταιρεία Genomic Prediction που κατασκεύασε το συγκεκριμένο τεστ υποστηρίζει ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να απορρίπτονται έμβρυα που θα πιστοποιείται ότι έχουν νοητική υστέρηση, κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί νέες αντιδράσεις καθώς είναι επιστημονικά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ χαμηλής νοημοσύνης και νοητικής υστέρησης.

Και παρότι το τεστ δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί εμπορικά, σύμφωνα με το «New Scientist», υπάρχουν ήδη συζητήσεις με κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ΗΠΑ προκειμένου να το προσφέρουν στους πελάτες τους.

Άλλωστε είναι πολλοί εκείνοι που σκέφτονται πως το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντίστροφα, για να ελεγχθεί δηλαδή- και το χειρότερο-να επιτευχθούν, έμβρυα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Παιδιά επομένως πολύ έξυπνα.

Η Genomic Prediction είναι η πρώτη εταιρεία που ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναπτύξει πολυγονιδιακά τεστ ελέγχου για έμβρυα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ανήθικη αυτή η δυνατότητα επιλογής.

Η εταιρεία δηλώνει ότι για λόγους ηθικής, δεν θα βοηθά τους γονείς να επιλέγουν τα υψηλής νοημοσύνης έμβρυα, αλλά θεωρεί πλήρως αποδεκτό να τους βοηθά να αποφύγουν ένα μωρό με πολύ χαμηλή νοημοσύνη.

Πολλοί είναι πάντως οι γενετιστές που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το νέο τεστ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με ευνοϊκό γενετικό υπόβαθρο για υψηλή νοημοσύνη που όμως έχουν επίσης γενετική προδιάθεση για αυτισμό ή άλλες διαταραχές.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved