Έρευνα : Η χρήση ουσιών ακόμα και πριν από την εγκυμοσύνη προκαλεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Έρευνα : Η χρήση ουσιών ακόμα και πριν από την εγκυμοσύνη προκαλεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες.

By Γεώργιος Καλαμπαλίκης Νοεμβρίου 21, 2018 436

Θέλουμε την σύλληψη υγιών παιδιών;  Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση ουσιών;

 
Ενώ όλοι μας πια γνωρίζουμε ότι η χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι βλαβερή για το έμβρυο και δημιουργεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες σε αυτό, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η χρήση ουσιών πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει τη φυσική, τη ψυχολογική και τη νευρολογική υγεία των απογόνων τους.
 
Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για τις γυναίκες, μέλλουσες μαμάδες, αλλά και για τους άνδρες, μέλλοντες μπαμπάδες.

Η χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) που κάνουν οι μέλλοντες μπαμπάδες πριν την σύλληψη σχετίζεται με φτωχά περιγεννητικά αποτελέσματα δηλαδή, με υπερκινητικά παιδιά, με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από το σύνηθες, με λιποβαρή νεογνά, και με μειωμένη γνωστική ικανότητα.
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί σε έρευνες που έχουν γίνει σε μέλλουσες μαμάδες που έκαναν χρήση ουσιών στην περίοδο πριν από την σύλληψη.
 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως και οι άντρες και οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν υγιή παιδιά θα πρέπει να απέχουν από την χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) την περίοδο που θέλουν να συλλάβουν.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η  αποχή από τις ουσίες μετά τη σύλληψη δεν είναι αρκετή καθώς μέχρι η μητέρα να μάθει ότι είναι έγκυος, το μωρό έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζει και να αναπτύσσει τα βασικά όργανα του.
Παρόλο που δεν έχουν γίνει ακόμα έρευνες για το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το χρονικό διάστημα της αποχής, μια χρονική περίοδος μεταξύ ενός και τριών μηνών πριν την σύλληψη είναι μια καλή αρχή.
 
 
 
του Γιώργου Καλαμπαλίκη MD, MSc, PhD
Μαιευτήρα-Γυναικολόγου
Διδάκτορος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

ΒιβλιογραφίαCurley JP, Mashoodh R, Champagne FA. (2011). Epigenetics and the origins of paternal effects. Horm Behav 59: 306-314.Kobor MS, Weinberg J. (2011). Focus on: Epigenetics and fetal alcohol spectrum disorders. Alcohol Research & Health 34: 29-37.Oinonen KA, Richards M. (2012). Preconception Substance Use: A Call to Raise Awareness of Potential Adverse Effects. J Addict Res Ther 3:e108.
 
 
Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved