Αυξάνεται η χρήση κάνναβης στην Εγκυμοσύνη - Αμφιλεγόμενες οι συνέπειες από τους γιατρούς

Αυξάνεται η χρήση κάνναβης στην Εγκυμοσύνη - Αμφιλεγόμενες οι συνέπειες από τους γιατρούς

Η Leslie Siu δεν είχε βιώσει καμία ημικρανία στη ζωή της μέχρι να μείνει έγκυος.

Καθώς προετοιμαζόταν για τη γέννηση του πρώτου παιδιού της, βρισκόταν αντιμέτωπη καθημερινά με πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ο πόνος της ημικρανίας ήταν τόσο έντονος που δεν μπορούσε να σηκωθεί από το πάτωμα.

"Ήταν πραγματικά δύσκολο ,καθώς δεν μπορείς να πάρεις παραδοσιακά παυσίπονα όταν είσαι έγκυος", δήλωσε η Siu, 41 ετών, στο INSIDER. "Ένιωθα τόσο μεγάλο πόνο που ήμουν πρόθυμη να δοκιμάσω τα πάντα."

Κατά τη διάρκεια του 2014 και το 2015, η Siu και ο σύζυγός της ταξίδευαν τακτικά στο Κολοράντο, όπου ζουν τώρα, για να βοηθήσουν στη φροντίδα ενός άρρωστου μέλους της οικογένειας.

Το κράτος είχε νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση το 2012 και κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ιατρείο, κάποιος της πρότεινε να δοκιμάσει ένα βάμμα κάνναβης για τις ημικρανίες της. (Τα κανναβικά βάμματα είναι έγχυση υγρών που μπορούν να απορροφηθούν κάτω από τη γλώσσα ή να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά.)

Η κάνναβη δεν επιλύει εντελώς τις ημικρανίες της, είπε η Siu, αλλά κάνει τον πόνο πιο ανεκτό.

«Με βοήθησε να είμαι λειτουργική», πρόσθεσε. "Έτσι, αντί να σέρνομαι στα πατώματα, ήμουν σε θέση να καθίσω στο γραφείο μου και να συνεχίσω να δουλεύω".

Η Siu διερεύνησε το θέμα, διαβάζοντας μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι καπνίζουν μαριχουάνα βαριά, ενώ είναι έγκυες.

"Πήρα μια απόφαση που λέει ότι," Οκ, παίρνω μια μικρή ποσότητα"," είπε. "Και δεν αισθάνομαι ότι είναι λάθος ή ανθυγιεινό για μένα."

 

Η χρήση της μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται

Η ιστορία της Siu μπορεί να μην είναι μοναδική. Μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύθηκε το 2018, βασιζόμενη σε στοιχεία από μια έρευνα σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών, υποστήριξε ότι η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε τα τελευταία 14 έτη, από 2,9% το 2002 σε 5% το 2016.

Αυτή η αύξηση έχει συμβεί σε ένα πλαίσιο νομιμοποίησης και αποδοχής της μαριχουάνας στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα 33 κράτη και η Ουάσινγκτον έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική μαριχουάνα και 10 κράτη και η Ουάσιγκτον έχουν νομιμοποιήσει το φάρμακο για ψυχαγωγική χρήση, με τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ ενδεχομένως να ακολουθήσουν το ίδιο πλαίσιο.


Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί;

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε αρκετά ευρήματα για να πούμε, αν η μαριχουάνα είναι ασφαλής για τις μητέρες ή τα έμβρυά τους και υπάρχει δραματικά μικρή έρευνα για τις συνέπειες της χρήσης κάνναβης κατά το θηλασμό.

Φαίνεται ότι πολλές μητέρες και εν δυνάμει μητέρες που στράφηκαν στο φάρμακο δεν το κάνουν για λόγους αναψυχής. Ορισμένες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη ως τρόπο αντιμετώπισης σοβαρής ναυτίας και εμέτου ,τα συμπτώματα της περιγεννητικής κατάθλιψης κ.α.

 Το INSIDER μίλησε με γιατρούς και γυναίκες που χρησιμοποίησαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό για να μάθουν περισσότερα για τις εμπειρίες τους και τα κρίσιμα ερωτήματα που εξακολουθούν να είναι αναπάντητα.


Ορισμένες μητέρες που πρέπει να στραφούν στο φάρμακο για να βοηθήσουν με ναυτία


Παρόλο που η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τον λόγο οι περισσότεροι μητέρες καταναλώνουν το φάρμακο.

Αλλά μία υπόθεση είναι ότι οι εγκυμονούσες μπορούν να στραφούν στη μαριχουάνα για να βοηθηθούν με την ναυτία και τον έμετο, σύμφωνα με επιστολή έρευνας του 2018 που δημοσιεύτηκε στην JAMA Internal Medicine.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περίπου 70% των κυήσεων, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland.

Φυσικά , υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει αυτήν την παραδοχή.Σε έρευνα του 2018 εξετάστηκαν περισσότερες από 200.000 εγκύους και διαπιστώθηκε ότι εκείνες που είχαν τόσο ήπια όσο και σοβαρή ναυτία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν μαριχουάνα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ναυτία.

Μια άλλη μεγάλη ανάλυση από το 2014 μελέτησε περισσότερες από 4700 γυναίκες στη Χαβάη και επίσης διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες προγεννητικής χρήσης μαριχουάνας ήταν υψηλότερες σε εκείνες που ανέφεραν σοβαρή ναυτία ενώ ήταν έγκυες.

Αρκετές ήταν αυτές που δήλωσαν ότι βρήκαν το φάρμακο χρήσιμο για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη.

Βέβαια, υπάρχουν στοιχεία ότι η μαριχουάνα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη ναυτία και τον εμετό.

 Οι έγκυες που χρησιμοποιούν μαριχουάνα μπορεί να νιώθουν «περίεργα συναισθήματα» Σε μια νέα, μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε λεπτομερείς συνεντεύξεις με 25 έγκυες γυναίκες, οι οποίες δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει μαριχουάνα.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν μαριχουάνα, τουλάχιστον σε αυτή την περιορισμένη δειγματοληψία, είχαν «περίπλοκα συναισθήματα» για το φάρμακο, γράφουν οι συγγραφείς

 Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-Όταν πρόκειται για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης μαριχουάνας στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε.

-"Αυτά που γνωρίζουμε σήμερα είναι ελάχιστα", δήλωσε προηγουμένως στο INSIDER ο Kjersti Aagard, ειδικός στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική και καθηγητής στο Baylor College of Medicine και στο νοσοκομείο του Τέξας. «Δεν έχουμε τις μακροπρόθεσμες μελέτες για να  εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες της χρήσης κάνναβης στην δημόσια υγεία».

-Ακόμη και υπό το πρίσμα περιορισμένων δεδομένων, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χρήση μαριχουάνας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επιβλαβής, ο Torri Metz, αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, ειδικός για μητρική-εμβρυϊκή ιατρική και διευθυντής της περιγεννητικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Utah Health , δήλωσε στο INSIDER.

-Ο Metz, ο οποίος έχει συντάξει αρκετές δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό το θέμα, εξήγησε ότι οι γιατροί εκφράζουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με:

  • Πρώτον, η χρήση της μαριχουάνας στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

  • Δεύτερον, μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό των παιδιών που έχουν εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (NICU) μετά τη γέννηση.

 

  • Τρίτον, το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, οδηγώντας πιθανώς σε χειρότερες γνωστικές επιδόσεις.

 

-"Αυτές οι μελέτες είναι αμφιλεγόμενες", δήλωσε στο INSIDER η Sheryl Ryan, παιδίατρος στο ιατρικό κέντρο Penn State Health Milton S. Hershey και υπεύθυνη της έρευνας 2018 της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σχετικά με τη χρήση της μαριχουάνας στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. "Η δυσκολία ήταν να μελετηθεί ως μόνο ανεξάρτητη μεταβήτή η επιρροή της μαριχουάνα στην έγκυο."

-Υπάρχει επίσης κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι η σύσταση της μαριχουάνα έχει γίνει πιο ισχυρή σε σχέση με το παρελθόν, καθιστώντας έτσι, τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών λιγότερο συναφή.

 

 

Οι επιστήμονες λένε ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν το φάρμακο μέχρι να υπάρξουν περισσότερες και πιο ενδελεχείς έρευνες


Οι Siu και Laiken είπαν στο INSIDER ότι δεν είχαν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και ότι τα παιδιά τους ήταν υγιή. Η Binkley, τώρα μητέρα ενός παιδιού και ενός υιοθετημένου παιδιού, είχε δύο εγκυμοσύνες που έληξαν με αποβολές, αλλά είπε ότι «ποτέ δεν πίστευε ότι η χρήση της μαριχουάνας είχε επίδραση σε αυτό» (στην απώλεια αυτών των εγκυμοσύνων).

Προς το παρόν, πολλές μεγάλες ιατρικές οργανώσεις συμβουλεύουν την διευθέτηση των ελλιπών στοιχείων, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να περιμένουν οι μητέρες να μην χρησιμοποιούν το φάρμακο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά επίσης να το αποφύγουν.

Τέλος, οι γιατροί θα μπορούσαν να ενημερώσουν σχετικά με τις καλύτερες έρευνες που είναι διαθέσιμες για τις συνθήκες και τα συμπτώματα που μπορεί να ωθήσουν τη χρήση μαριχουάνας σε εγκύους.

 
Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved