Αλλαγή Δεδομένων για την άδεια μητρότητας διάρκειας 6 μηνών στις γυναίκες

Αλλαγή Δεδομένων για την άδεια μητρότητας διάρκειας 6 μηνών στις γυναίκες

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Έφη Αχτσιόγλου έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και την ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού.

Στο εξής ισχύει ότι η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών, δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη άδεια προστασίας της μητρότητας ούτε με το μειωμένο ωράριο που δικαιούνται στη συνέχεια

 

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται τις εξής άδειες:


α) Ειδική άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) για τις μαμάδες, διάρκειας 17 εβδομάδων (8 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

β) Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έξι μηνών, για τις μητέρες.

γ) Ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού, διάρκειας 30 μηνών, για τον έναν εκ των δύο γονέων. Για αυτό το χρονιαίο διάστημα, υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα. Επίσης σε συμφωνία με τον εργοδότη, δίνεται η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες (συνολική διάρκεια 18 μήνες).

Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα αφού επέλθει συμφωνία με τον εργοδότη, η ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο για 30 ή 18 μήνες) να αντικατασταθεί από συνεχόμενη ισόχρονη άδεια μετ’ αποδοχών, διάρκειας 3,5 μηνών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση , η άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έξι μηνών, χορηγείται αμέσως μετά και δεν συμψηφίζεται.

«Η προστασία της μητρότητας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο διαρκώς μεριμνά για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου και την τήρηση της νομιμότητας, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών του» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

 

Διαβάστε επίσης:

"Πότε ανακοινώνουμε την εγκυμοσυνη στην δουλεια;"

Πως θα είστε άνετη, κατά την κυοφορία, στον εργασιακό χώρο;

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved