5 Συμβουλές για τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας

5 Συμβουλές για τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας

Η καλή βιολογική κατάσταση μιας γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για την φυσιολογική εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης:

 

-Για να εξελιχθεί καλά η εγκυμοσύνη και για να έρθει στον κόσμο ένα υγιές μωρό, θα πρέπει αρχικά η κύηση να είναι επιθυμητή από το ζευγάρι.

Έτσι, εξασφαλίζεται ένα σωστό ψυχολογικό και ορμονικό milieu, απαραίτητο για την ομαλή έκβαση της κύησης.

 

-Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, για να αποκλεισθεί λανθάνων ή υποκλινικός σακχαρώδης διαβήτης που θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση ( διαιτητική και πιθανόν και θεραπευτική ).

Η υπεργλυκαιμία της εγκυμοσύνης ή ο διαβήτης της εγκύου γυναίκας είναι μια αναστρέψιμη συνήθως κατάσταση.

 

-Χρειάζεται στενή παρακολούθηση για τη ρύθμιση του σακχάρου στα φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μη γεννηθεί παιδί μεγαλόσωμο, πάνω από 4 kgr, γιατί τα μωρά αυτά μελλοντικά στην εφηβεία τους ίσως κινδυνεύσουν να αναπτύξουν παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

-Ακόμη η εγκυμονούσα θα πρέπει ανά τρίμηνο να ελέγχει τις θυρεοειδικές ορμόνες ( T3, T4, TSH και Αντιθυρεοειδικά αντισώματα ).

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθούν περιπτώσεις παθολογικές όπως Υποθυρεοειδισμός ή Υπερθυρεοειδισμός, οι οποίες σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή που θα υποδείξει ο θεράπων ιατρός, ώστε το μωρό να γεννηθεί χωρίς διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας.

 

Διαβάστε επίσης: Τι διατροφή πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη; 

 

-Σήμερα, με το screening test για υποθυρεοειδισμό ελέγχονται όλα τα μωρά πριν φύγουν από το μαιευτήριο.

Έτσι, είναι εύκολο να εντοπιστούν μωρά με Συγγενή Υποθυρεοειδισμό και αν διαγνωστεί κάτι τέτοιο, να αρχίσει η θεραπεία, με καλή εξέλιξη σωματική και πνευματική.

 

Δημήτριος Χιώτης

Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος

Copyright © 2018 Smile TV | Powered By Web Artistic - All Rights Reserved